Categorieën: Films / Tags: , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Teen Spirit (2019)

Teen Spirit still

Teen SpiritTitel: Teen Spirit
Releasedatum DVD/Blu-ray: 13 november 2019 (NL)
Regisseur: Max Minghella
Cast: Elle Fanning, Agnieszka Grochowska, Zlatko Buric
Genre: Drama, Muziek
Kijkwijzer: 12+ (Grof taalgebruik, Drugs- en/of alcoholgebruik)

SterrenSterrenHalve sterren

De 17-jarige Violet (Elle Fanning) droomt van een leven als popster om haar saaie leventje op het Isle of Wight te ontvluchten. Wanneer op een dag de zangwedstrijd “Teen Spirit” voorbij komt, lijkt haar droom om een ster te worden misschien wel mogelijk. Zeker omdat ze wordt bijgestaan door haar mentor en voormalig operazanger Vlad. Maar gaandeweg ontdekt Violet dat de weg naar succes niet zonder valkuilen verloopt en moet ze haar eigen onzekerheden overwinnen.

Zoveel films, zo weinig tijd

Teen Spirit stond afgelopen juli al op mijn lijstje Bioscoopfilms waar ik naar uitkijk #6. Toch wist de film mij uiteindelijk niet naar de bioscoop te krijgen. Maar dit heeft vaak ook meer te maken met “zoveel films, zo weinig tijd”, en dan ga ikzelf sneller voor de echte blockbusters. Maar ik heb inmiddels de blu-ray (bevat helaas geen extra’s) bekeken en kan eindelijk een oordeel over deze film geven.

Teen Spirit still

Meer voor filmhuisfans

Uiteindelijk ontdekte ik al snel dat dit eigenlijk niet echt mijn type film is. Ik verwachte echt een dramafilm met popmuziek zoals ze gemaakt worden in Hollywood. Dat is het echter niet. Alles aan deze film is alternatief. De manier van filmen. De manier van verhaal vertellen. Alles. Totaal niet het gevoel dat ik bij een landelijke wedstrijd als Teen Spirit had verwacht. De liedjes die ze zingt zijn af en toe wel hele bekende popliedjes, maar ook hier voel je een beetje dat alternatieve sfeertje. Filmhuisfans zullen deze film eerder positief beoordelen, dan fans van blockbusters. Voor mijn gevoel is dan wel weer typisch Brits. Dat associeer ik vaak met een film in deze stijl.

Wat ik miste

Het verhaal van Teen Spirit miste voor mijn gevoel wat diepgang. Veel stukken worden overgeslagen zodat je meteen bij het resultaat bent. Hierdoor vond ik het lastig om binding te krijgen met de situaties en de personages. Ook las ik achteraf dat Elle Fanning al deze muziek zelf heeft ingezongen. Toch komt dit op het beeld niet zo over. Wanneer ik haar zag zingen in beeld, had ik niet het gevoel dat zij daar stond te zingen. Of dit aan haar playback kunsten lag, of toch aan iets anders lag durf ik niet helemaal te zeggen. Haar stem vond ik overigens wél prachtig.

Teen Spirit still

Van de makers van La La Land

Achteraf las ik in Bioscoopfilms waar ik naar uitkijk #6 terug dat deze film van dezelfde makers is als La La Land. La La Land was op sommige manieren ook anders dan andere films. Echter, La La Land vond ik wel fantastisch. Helaas wist Teen Spirit voor mij niet hetzelfde niveau te halen. Waar ik de stem van Elle Fanning overigens echt prachtig vond, vond ik de kwaliteit van de overige deelnemers in de competitie wat tegenvallen voor finalisten. De film is daarnaast niet echt spannend op een kleine twist na.

Conclusie

Teen Spirit was helaas niet helemaal de dramafilm vol popmuziek die ik had verwacht. Het is wel een dramafilm met popmuziek, maar ik had het meer hollywoodachtig verwacht. De film voelt alternatief en heel erg Brits. Hiermee valt de film eigenlijk niet helemaal in mijn straatje. Ik denk dat filmhuis liefhebbers deze film leuker zullen vinden. Ikzelf had graag nog wat meer interactie gezien met de andere deelnemers van Teen Spirit. Ik miste nog wat meer diepgang in het verhaal. Bijpersonages zijn bijna onbelangrijk gemaakt – op een enkeling na – en richt zich volledig op Violet. En toch ook niet genoeg.  Haar stem is echter prachtig, en daar heb ik echt van genoten.

Heb jij Teen Spirit al gezien?

Ik heb een grecensie-exemplaar ontvangen van Independent Films in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening of de inhoud van mijn recensie. Disclaimer

Deze post is al 1510 keer gelezen


Geef een reactie