Categorieën: Reizen / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Onze reis door Noorwegen #2 | Op naar Kristiansand

Noorwegen

In het najaar van 2019 maakten wij een prachtige reis door het zuiden en midden van Noorwegen. We hadden twee-en-een-halve week de tijd om met de auto vanuit Nederland door Noorwegen te reizen en weer terug. Gezien we zoveel hebben gezien en gedaan valt het onmogelijk samen te vatten in één artikel. Daarom maak ik er een serie van artikelen van. Ik dompel jullie onder in al het pracht en praal van Noorwegen, niet alleen in woord, maar vooral ook in foto’s. Want ik kon lekker los gaan met mijn spiegelreflexcamera! In dit tweede deel vertel ik jullie over onze heenreis en onze tijd in Kristiansand.

Lees hier deel 1

Tussenstop: Denemarken

Voordat we onze reis door Noorwegen konden beginnen moesten we eerst nog een paar andere landen door crossen. Vanuit het noorden van Nederland reden we door Duitsland richting het topje van Denemarken. Hier deden we een uur of acht over onder het genot van leuke muziek, waaronder uiteraard de Noorse Ylvis. Ook genoot ik enorm van het rijden over de Autobahn. Voordat we wij bij het motel aankwamen, zijn we nog snel even bij een KFC gestopt, want avondeten was niet inbegrepen.

Eenmaal aangekomen in Svenstrup, hebben we overnacht in Motel Europa. Bij dezen wil ik alvast iedereen afraden daar te overnachten. Ik vond het verschrikkelijk. Het was precies zoals de slechte motels uit Amerikaanse films. Het verbaasd met nog net niet dat we geen kakkerlakken hebben gezien. Wel vond ik maandverband in het kastje onder de wasbak. En nee, dat zat niet mooi in de verpakking… Daarnaast lagen de bedden niet lekker, en was het gewoon in z’n algeheel geen plek waar ik graag verbleef.

Het ontbijt de volgende ochtend was gelukkig een stuk beter, en ook het uitzicht op de omgeving was mooi. Het echte voordeel van deze locatie was dat we amper een half uur rijden van de boot af waren, die ons naar Kristiansand zou brengen, en dat we de auto voor de deur van onze kamer konden parkeren. We hoefden dus niet extreem vroeg van bed.

Motel Europa Motel Europa

Op de boot

Tijdens het ontbijt hadden Stefan en ik nog een wedstrijdje: hoe spreek je Flåm uit? Uiteraard schakelden we mijn broertje in voor het antwoord. Hij heeft Noors gestudeerd tijdens zijn opleiding aan de universiteit van Groningen en heeft ook een zomercursus gedaan aan de universiteit in Kristiansand. Als iemand het weet, dan is hij het wel. Uiteindelijk hadden Stefan en ik het allebei fout, haha. Maar ik zat wel dichtbij genoeg zei hij dat een Noor me zou begrijpen.

De boot zou om kwart voor twaalf vertrekken, maar liep om onduidelijke redenen wat vertraging op. Toch kwamen we alsnog rond twee uur aan, dus no problem! Tijdens de boottocht vermaakte ik mij prima, want ik las het boek Let’s Focus. Ik was namelijk van plan mijn spiegelreflex camera deze vakantie goed te leren kennen. De boot hadden we trouwens geboekt via Fjordline.

Fjordline Haven Kristiansand

Hello Kristiansand

We konden pas om drie uur terecht bij ons hotel, dus zijn we vanaf de boot eerst naar de universiteit van Kristiansand gegaan. Daar had mijn broertje namelijk gelogeerd tijdens zijn zomercursus. Heel bijzonder om te zijn op een plek waar hij zoveel mooie herinneringen heeft gemaakt. Terwijl we parkeerden snapten we even niks van het Noors op de parkeerautomaten, maar uiteindelijk is alles goed gekomen.

We maakten een heerlijke wandeling over de universiteitsgrond en liepen daarna door naar een práchtig meer! Achteraf bleek dat mijn broertje daar die ene zomer veel gezwommen had. Heel begrijpelijk, want: echt wauw!

Nadat we ingecheckt hadden in het hotel zijn we naar het centrum gelopen waar nog van alles in bloei stond. Ook liepen we door naar de haven. Zelf heb ik niet zoveel met havens, maar de wandeling er naartoe was leuk.

Wij dineerden de eerste avond bij steakhouse Sørensen (tegenover de MacDonald’s). Gezien de kosten van uit eten gaan (alles is twee keer zo duur in Noorwegen), dineerden we de avond erop bij de Burger King.

Universiteit Kristiansand Kristiansand Kristiansand Kristiansand Haven Kristiansand

Yess hotel

Onze auto parkeerden we in een parkeergarage in de buurt, wat betekende dat we wel even een stukje te voet moest afleggen met onze koffers en spullen. Er werd gebouwd aan de weg voor het hotel waardoor hun eigen parkeerplaats niet beschikbaar was. Het Yess hotel is een strak en schoon hotel. Ondanks dat ik de slaapkamer vrij klein vond, vond ik de kamer wel erg mooi en sliep het bed wonderlijk. Ook het ontbijt in het Yess was goed verzorgd. Verder vond je overal in het hotel leuke quotes van beroemdheden. We sliepen hier uiteindelijk twee nachtjes, zodat we één dag volledig konden gebruiken om Kristiansand te verkennen. Het hotel is op loopafstand van het prachtige centrum en de haven, maar ook op loopafstand van het park Baneheia, vanwaar je naar Ravnedalen kunt lopen. Ook vind je er genoeg eetgelegenheden in de buurt.

Yess hotel

Via Baneheia naar Ravnedalen

Tijdens onze complete dag in Kristiansand hebben we veel gelopen. Vanaf ons hotel zijn we naar een nabijgelegen park (Baneheia) gelopen, en hebben we de routebordjes naar Ravnedalen gevolgd. Wederom een aanrader van mijn broertje. Je kunt ook in Ravnedalen komen via de weg, maar ik raad aan om echt via het park te gaan. We zijn daar zo ontzettend veel mooie plekken tegengekomen, en het is enorm rustgevend. In de zomer is dit ook een mooie locatie om een verfrissende duik te nemen. Wij waren er echter in de nazomer/herfst, en hadden te maken met een regenbuitje onderweg. Ook verfrissend, haha.

Eenmaal aangekomen in Ravnedalen was deze niet-geoefende loper kapot. En toen moesten we nog helemaal terug lopen, haha. Maar wat was het prachtige uitzicht het waard. Het was er enorm rustig toen wij er waren, maar ik kan mij voorstellen dat dit een gewilde locatie is in de zomer om te chillen of voor festivals. Helaas is ook het café alleen in de zomer geopend, dus konden we er niet even rustig zitten en wat drinken. Maar ik heb mijn fotografiehart tijdens de wandeling en in Ravnedalen goed kunnen ophalen. Ik voelde mijn benen behoorlijk, maar gelukkig was de volgende dag weer een autodagje, want we gingen richting Bergen!

Baneheia Ravnedalen Kristiansand vanaf Baneheia Baneheia Stefan Baneheia Baneheia Ravnedalen Ravnedalen Ravnedalen

Binnenkort deel drie met Bergen in de hoofdrol!

Via @jessicadillemafotografie heb ik onze gehele reis in foto’s en filmpjes vastgelegd. Dus wil je meer zien, of alvast de rest van de reis bekijken? Kijk dan zeker even bij de Highlights onder het kopje Norway.

Deze post is al 1492 keer gelezen


Geef een reactie