Categorieën: Reizen / Tags: , , , , ,

Geschreven door Jessica

Onze reis door Noorwegen #3 | De weg naar Bergen

Noorwegen

In het najaar van 2019 maakten wij een prachtige reis door het zuiden en midden van Noorwegen. We hadden twee-en-een-halve week de tijd om met de auto vanuit Nederland door Noorwegen te reizen en weer terug. Gezien we zoveel hebben gezien en gedaan valt het onmogelijk samen te vatten in één artikel. Daarom maak ik er een serie van artikelen van. Ik dompel jullie onder in al het pracht en praal van Noorwegen, niet alleen in woord, maar vooral ook in foto’s. Want ik kon lekker los gaan met mijn spiegelreflexcamera! In dit derde deel vertel ik jullie over onze reis richting Bergen en onze tijd in Bergen.

Lees hier deel 1
Lees hier deel 2

Vertrek uit Kristiansand

‘s Ochtends vertrokken we vroeg uit Kristiansand, want de reis naar Bergen zou ten minste acht uren gaan duren. Hoewel dit een eeuwigheid lijkt om saai in de auto te zitten, was het fantastisch. Het liefst zat ik continu achter het stuur. De omgeving is fantastisch om te ontdekken tijdens het autorijden, en ook het rijden zelf op deze bijzondere wegen is geweldig.

Tijdens het reizen zijn er zo ontzettend veel mooie plekjes om te stoppen en even je benen te strekken. De locaties zijn prachtig en rustgevend.

Rustplaats Rustplaats

Koud!

We klommen ook enorm, tot we op een gegeven moment ergens aankwamen waar het maar 4 graden was. Koud! Dat is zeker een bijzonder iets van de reis door Noorwegen geweest; we hebben plekken gehad waar we wensten dat we een korte broek mee hadden genomen (Bergen), tot plekken waar de herfst al volledig aanwezig was (bijna overal), tot zelf locaties waar sneeuw viel en het ijskoud was (Trollstigen).

De reis naar beneden heb ik trouwens deels vastgelegd in een timelapse op het Instagram account dat ik onderaan dit artikel benoem.

Rustplaats Rustplaats

Onverwachte hotspot

Op een gegeven moment moest ik enorm plassen, maar kwam er telkens maar geen wc voorbij. En toen die er eindelijk wel was, bleek dit per toeval ook nog eens een heel bekende hotspot te zijn (Låtefossen) die we toch maar mooi even mee konden pikken! Je vindt er een bekende prachtige waterval in een omgeving vol met hoge bomen.

Latefos Latefos Latefos

Met de veerboot

Om in Bergen te komen moesten we ook de veerboot nemen van Jondal naar Tørvikbygd. Tegen de tijd dat we daar aankwamen hadden we al ruim de helft van onze reis van Kristiansand naar Bergen erop zitten.

Nadat we de auto in de rij hadden gezet (we stonden mooi vooraan!), hebben we bij het aanwezige restaurantje een heerlijk broodje gegeten.

De reis over het water duurde niet lang. Je had daarnaast een prachtig uitzicht vanuit het Fjord dat je overstak. Hoewel ik in eerste instantie in de auto wilde blijven zitten, kon ik het uiteindelijk niet laten om toch even een paar foto’s te schieten en te genieten van het uitzicht.

Broodje worst bij de veerboot Op de veerboot vanaf Jondal Op de veerboot vanaf Jondal Op de veerboot vanaf Jondal Op de veerboot vanaf Jondal

Bergen

Tijdens de reis naar Bergen zagen we de ene na de andere prachtige natuuromgeving. Bergen zelf is echter een echte grote stad, inclusief werf, vismarkt en vele standbeelden.

Voor Bergen hadden we drie dagen uitgetrokken, waarvan we één dag dus compleet aan het reizen waren. Na de lange reis hebben we in de avond niet veel meer gedaan. Via mijn tablet keken we nog een aflevering van Expeditie Robinson, waarna we heerlijk zijn gaan slapen.

We logeerden overigens in het Magic Hotel. Een bijzonder en kleurrijk hotel waar ze onder andere werkten met UV-licht op de gang ‘s avonds, en vol met designmeubilair van ontwerper Karim Rashid. Het ontbijt in het restaurant was uitgebreid en heerlijk.

Op loopafstand van dit hotel vind je een trambaan, waarmee je in no-time in het centrum van Bergen aankomt. Waarna je naar de Bryggen kunt lopen, naar de Fløibanen, of gewoon een lekkere wandeling door de stad kunt maken.

Bergen Bergen Bergen Bergen Bergen Bergen Bergen

Mount Fløyen

Terwijl we in Bergen waren wilden we meerdere dingen absoluut doen. Eén ervan is met de Fløibanen naar Mount Fløyen reizen. Hoewel ik dacht dat de Fløibanen de echte attractie was met als bonus een prachtig uitzicht, blijkt er een compleet nieuwe wereld te bestaan wanneer je boven aankomt. Je kunt overigens ook naar boven lopen wanneer je wilt hiken. Ik raad je echter aan om ook eens de Fløibanen te nemen, puur omdat het erg bijzonder is om mee te maken.

Mount Fløyen is dus erg groot. Je kunt er lekker wandelen of hiken, je vindt er speeltuinen, je kunt er mountainbiken. Maar je vindt er ook geiten en een park waar je kunt sporten. Voor ieder wat wils dus. Er zijn zelfs enkele winkeltjes en restaurants. De leuke bordjes maken het overigens extra leuk voor kinderen. Stefan en ik hebben er heerlijk gewandeld en zijn de dag erna zelfs nog teruggegaan omdat het zo’n relaxende omgeving was. Extra leuk is het wanneer je door Bergen hebt gewandeld, en vervolgens vanaf Mount Fløyen herkent waar je eerder bent geweest (of andersom natuurlijk).

Floibanen Floibanen uitzicht Mount Floyen Floibanen Mount Floyen Mount Floyen Mount Floyen Mount Floyen Mount Floyen Mount Floyen

Bryggen

Eén van de andere hoogtepunten die we wilden meemaken is Bryggen (vertaling: De Kade). De kleurrijke huisjes aan de rand van het water. Bryggen staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een populaire hotspot voor fotografen. Gezien ik mijzelf deze vakantie wilde ontwikkelen in mijn fotografievaardigheden, heb ook ik een kans gewaagd tot het maken van een mooie nachtfoto. En hoewel het behoorlijk wat tijd heeft gekost, ben ik blij met het uiteindelijk resultaat.

Vergeet trouwens niet ook om even de winkeltjes in te gaan of de steegjes tussen de huizen door te lopen. Wie weet ontdek je nog enkele onverwachte pareltjes. Zo aten wij een heerlijke wafel bij één van de restaurantjes die daar verstopt zitten (op de mijne zat nutella).

Bryggen BryggenWafels Bryggen Bryggen

Friday’s

Terwijl we in Bergen waren gingen we ook één keer echt uit eten. Ik wilde graag de bekende nachtfoto van Bryggen proberen te maken, en we hadden geen zin om meerdere keren op één dag heen en weer te reizen tussen ons hotel en de stad. Dus besloten we uit eten te gaan. Het was een rib uit ons lijf (€110,-), maar het was zó lekker. Ik ontdekte dat er in Nederland in Utrecht ook een Friday’s is, en wil er in de toekomst graag eens heen om te ontdekken of het daar net zo geweldig is als de Friday’s in Bergen (hopelijk wel goedkoper).

Friday'sFriday's

Na twee volledige dagen in Bergen te hebben doorgebracht was het tijd om verder te reizen naar Gudvangen, vanwaar we ook Flåm zouden bezoeken.

Binnenkort deel vier met Gudvangen en Flåm in de hoofdrol!

Via @jessicadillemafotografie heb ik onze gehele reis in foto’s en filmpjes vastgelegd. Dus wil je meer zien, of alvast de rest van de reis bekijken? Kijk dan zeker even bij de Highlights onder het kopje Norway en natuurlijk de foto’s in de feed.

Deze post is al 1770 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Onze reis door Noorwegen #3 | De weg naar Bergen

    • En dan te bedenken dat ik Bryggen nog niet eens het allermooiste vond. Alles is prachtig in Noorwegen. Je moet er echt een keer gaan rondreizen. 😀