Categorieën: Reizen / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Onze reis door Noorwegen #5 | Back to basic in Trollstigen

Noorwegen

Slechts enkele maanden voordat Corona begon maakten wij een prachtige reis door het zuiden en midden van Noorwegen. Niet wetende dat dit onze laatste grote vakantie in ruim twee jaar zou zijn. We hadden twee-en-een-halve week de tijd om met de auto vanuit Nederland door Noorwegen te reizen en weer terug. Gezien we zoveel hebben gezien en gedaan valt het onmogelijk samen te vatten in één artikel. Daarom heb ik er een serie artikelen van gemaakt. Ik dompel jullie onder in al het pracht en praal van Noorwegen, niet alleen in woord, maar vooral ook in foto’s. Want ik kon lekker los gaan met mijn spiegelreflexcamera! In dit vierde deel vertel ik jullie over onze reis richting en in Trollstigen.

Lees eerdere delen:
Onze reis door Noorwegen
Op naar Kristiansand
De weg naar Bergen
Met de trein in Flåm

Een lange reis

Nadat we uit Gudvangen vertrokken begonnen we aan onze reis naar Trollstigen Camping and Gjestegård. Hoewel ik het hierboven op de kaart niet voor elkaar kreeg de juiste route te selecteren, hebben we bewust gekozen voor de 7 uur durende route. Hierbij zou je namelijk de Trollstigen route (route 63) volgen en langs het Geirangerfjord komen. De eerste 70% van onze reis konden we genieten van de zon, maar het laatste stuk hadden we overwegend regen.

Een plaatje

Ik heb het al vaker gezegd, maar rijden door Noorwegen is werkelijk fantastisch. Toen we een prachtig plaatje tegenkwamen moesten we dan ook echt even stoppen om foto’s te maken. Het water lag mooi stil waardoor het spiegelde en de herfstige bomen zagen er fantastisch uit. Verder stonden we gewoon op een weg ernaast; na het maken van een aantal foto’s zijn we dan ook weer lekker verder gereden. Waar precies we op dit moment waren heb ik helaas niet opgezocht.

Op weg naar Trollstigen
Op weg naar Trollstigen

Van herfst naar winter

De reis van Gudvangen naar Åndalsnes via de Trollstigenroute is één van de meest bijzondere reizen geweest. Het ene moment was het nog harstikke herfst, en het volgende moment was het ijskoud en had je winterse taferelen.

Op naar Trollstigen

Geirangerfjord

Na een tijdje kwamen we aan bij het Geirangerfjord. Ik zei al tegen mijn vriend dat ik hier even wilde stoppen omdat het er mooi uitzag, en toen bleek dus dat dit ook het punt was waar hij had willen stoppen op deze route. Het is zo gek dat je daar beneden mega cruiseschepen ziet varen terwijl ze voor het blote oog net een dobberend bootje lijken. Dan pas besef je hoe hoog je bent.

Geirangerfjord
Stefan en Jessica
Geirangerfjord
Geirangerfjord

Gudbrandsjuvet

Onze laatste stop maakten we bij Gudsbrandjuvet, een grote kloof waar water doorheen raast. In tegenstelling tot het Geirangerfjord was hier een goede parkeerplaats aanwezig en konden we even rustig rondwandelen over een soort brug in dit mooie gebied. Het is niet een plek waar ik speciaal voor zou omrijden, maar als je dan toch al route 63 neemt kun je hier even heerlijk pauzeren.

Gudbrandsjuvet
Gudbrandsjuvet
Gudbrandsjuvet
Gudbrandsjuvet

Trollstigen

Meer van onze route op de Trollstigen vind je op mijn fotografie Instagram account, inclusief versnelde filmpjes van de route. Uiteindelijk waren we nog net op tijd, want door het slechte weer werd de Trollstigen route afgezet.

Trollstigen

Hutje op de hei

We logeerden in een soort hutje op de hei, zoals ik het noemde. Het was back to basic, want op deze locatie bieden ze geen wifi aan en de douche ging nog via een boiler. Ook waren dit huisjes met van die groene daken. En met groen bedoel ik in dit geval plantjes en gras. We werden er omringd door witte bergtoppen – die we niet eens zagen toen we aankwamen doordat het zo mistig was. Toen we de eerste ochtend wakker werden, werden we dan ook verrast met een prachtig uitzicht. O, en deze huisjes zijn niet geschikt voor lange Nederlanders, haha. Ik paste maar net onder de douchekop, en mijn vriend stak er een kop bovenuit. Ook in de keuken moest je gebogen staan om te koken. Niet omdat het plafond laag was, maar omdat alle oppervlakken zo laag waren.

Trollstigen
Trollstigen

Lekker uitgerust

Veel hebben we hier niet uitgevoerd. Het weer was ook niet fantastisch hier. Het regende continu en we hadden zelfs enkele hagelstormen. De wegen waren ook lang afgesloten. Daarnaast waren we moe van de lange reis en wilden we even lekker bijkomen. Ik heb een compleet boek uitgelezen en we hebben samen spelletjes gespeeld. O, en er waren wasmachines en drogers aanwezig, dus tussendoor hebben we ook nog even wat wasjes gedraaid. Bij de supermarkt (REMA 1000) ontdekte ik nog mijn favoriete snack: een broodje Kjøttpølse. Praktisch gewoon een broodje worst, maar dan extra lekker! Deze locatie en de dagen die we er doorbrachten waren tegen verwachting in echt fantastisch.

Trollstigen
Trollstigen
Trollstigen

Binnenkort lees je over onze op één na laatste stop: Fagerness.

Via @jessicadillemafotografie heb ik onze gehele reis in foto’s en filmpjes vastgelegd. Dus wil je meer zien, of alvast de rest van de reis bekijken? Kijk dan zeker even bij de Highlights onder het kopje Norway en natuurlijk de foto’s in de feed.

Deze post is al 1291 keer gelezen


Geef een reactie