Categorieën: Reizen / Tags: , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Onze reis door Noorwegen #4 | Met de trein in Flåm

Noorwegen

In het najaar van 2019 maakten wij een prachtige reis door het zuiden en midden van Noorwegen. We hadden twee-en-een-halve week de tijd om met de auto vanuit Nederland door Noorwegen te reizen en weer terug. Gezien we zoveel hebben gezien en gedaan valt het onmogelijk samen te vatten in één artikel. Daarom heb ik er een serie artikelen van gemaakt. Ik dompel jullie onder in al het pracht en praal van Noorwegen, niet alleen in woord, maar vooral ook in foto’s. Want ik kon lekker los gaan met mijn spiegelreflexcamera! In dit vierde deel vertel ik jullie over onze reis richting Gudvangen en Flåm.

Lees hier deel 1
deel 2
deel 3

Op weg naar Gudvangen

Na twee zomerse dagen in Bergen was het tijd om te vertrekken en naar onze volgende stop te reizen. Terwijl we de gordijnen openden werden we verrast met regen. Wat hadden we het getroffen dat we de twee dagen in Bergen zoveel zon hadden gehad. De regen vonden we niet erg, want het was toch een reisdag. We hebben nog even heerlijk ontbeten in het hotel, hebben onze koffers weer gepakt, uitgecheckt en zijn met regen vertrokken richting Gudvangen. Gudvangen ligt vlakbij Flåm, waar we met de Flåmsbana wilden gaan. Dit was een grote wens op het Noorwegen-lijstje van Stefan. Onderweg kregen we trouwens onverwacht toch ook nog wat zon.

De rit van Bergen naar Flåm was één van de kortere ritjes deze vakantie, dus voor ons gevoel waren we er zo. We reden onder andere door een prachtig kustdorpje, maar kwamen nog meer leuke dingen tegen. Een van deze dingen was een waterval. Deze vind je er heel veel, dus erg verrassend is het niet haha. Waar we precies waren weet ik niet meer, maar het was een heel steil stuk naar beneden. Onderweg kwamen we al iemand tegen die met moeite weer naar boven kwam lopen. Met het zweet op het voorhoofd en hijgend. Dit maakte dat ik eigenlijk niet verder dan halverwege het pad wilde lopen. Maar Stefan moedigde mij aan helemaal naar beneden te lopen, want dat is toch veel mooier? Tijdens de tocht terug naar boven zwoer ik mijzelf nooit meer naar hem te luisteren…

Onderweg
Waterval

Steindalvossen waterval

Onderweg kwamen we later nog langs één van de bekendste watervallen van Noorwegen: de Steindalsfossen waterfall in Norheimsund. Op de parkeerplaats er vlakbij parkeerden we de auto en liepen zo naar de waterval toe. Het was er vrij rustig, wat erg fijn was. Het bijzondere aan deze waterval is, is dat je er met een trap onderdoor kunt lopen, en je zelfs in de waterval zou kunnen gaan staan als je wilt. Het is een prachtige waterval en ik kon het dan ook niet laten om even wat tijd uit te trekken voor het maken van foto’s, en het spelen met sluitertijd. Watervallen zijn namelijk het ideale object om met je camera te spelen. Bij een winkeltje dichtbij de waterval (tussen de parkeerplaats en de waterval in) hebben we nog een ijsje gekocht. Ook zat er een wc in het gebouw naast de parkeerplaats, dus hebben we ook nog snel even een plasje gepleegd voordat we verder gingen.

Steindalsfossen
Steindalsfossen
Steindalsfossen
Steindalsfossen

Gudvangen Camping

Vanaf de waterval was het niet ver meer naar de camping van Gudvangen waar we twee nachten zouden logeren. We moesten lachen toen we aankwamen, want je wordt verwelkomd door een vogelverschrikker in een tractor. Een beetje apart, haha. Verder is het een hele simpele maar mooie locatie. Je slaapt echt tussen de bergen. Hoewel het huisje ook prima was, was ik stiekem blij toen we weer weg konden. Er was een stapelbed waarvan het onderste door moest gaan voor een tweepersoonsbed. Deze was dusdanig krap, dat we maar hebben besloten apart te slapen. Daarnaast lagen de bedden alles behalve lekker. Ik kreeg er last van mijn rug van. Dan nog de woonkamer. Er was één tafel waar je aan kon zitten op houten stoelen, en daarbij was er nog één lekkere stoel. Als je aan het eind van de dag dus even lekker wilt relaxen, dan kan maar één persoon lekker chill zitten en de ander moet op een houten stoel zitten. Dit wisselden we een beetje af met elkaar. Al met al dus niet helemaal geweldig. Wel was op korte afstand een supermarktje waar we nog even wat boodschappen hebben kunnen doen.

Gudvangen
Gudvangen

Flåm

We bleven maar twee nachten, dus we hadden één dag om naar Flåm te gaan en de Flåmsbana te gaan ervaren. De Flåmsbana is een trein die rijd van Flåm naar Myrdal en weer terug. Het is een grote toeristenattractie geworden doordat je een vrij steile klim maakt en je komt langs een waterval. Mijn collega die ook in Noorwegen was geweest had me al verteld over de bijzondere opvoering die ze bij de waterval geven. En man, wat hebben we gelachen, haha. Maar eerst even terug. De Flåmsbana is niet slechts een toeristenattractie; het is daadwerkelijk nog een functionerende trein die ook gewoon door reizigers wordt gebruikt en niet alleen door toeristen als attractie.

Wanneer je aankomt in Flåm zie je dat er een soort klein dorpje rondom de Flåmsbana is gemaakt. Je vindt er diverse winkeltjes met kleding en snuisterijen. Bij de kassa in de grote hal kocht Stefan de kaartjes en toen was het een kwestie van wachten. We keken onze ogen uit naar alle Chinezen die druk bezig waren met het eten van tomaten alsof het appels waren, en die vonden dat andere mensen maar in de weg stonden terwijl ze midden in de stroom uitstappers stil stonden om een foto te maken. Ach…

Flam
Flam

Flåmsbana

De reis naar boven en naar beneden was inderdaad echt bijzonder. Je rijdt door een fantastisch landschap dat destijds helemaal in herfstkleuren was. Foto’s maken was wat lastiger, maar gelukkig reed de trein niet extreem snel zodat ik toch wat kiekjes heb kunnen maken. Zowel op de weg naar boven als naar beneden is er een korte pauze bij de waterval waar we enorm hebben gelachen om de voorstelling die gegeven werd (een vrouw in een jurk die een beetje met haar armen zwaaide op de muziek). Het was wel erg druk omdat natuurlijk iedereen naar de waterval wilde kijken en elkaar een beetje verdrong. De tweede keer hebben we dan ook simpel een beetje buiten gelucht in plaats van de moeite gedaan naar de waterval te lopen. Tussendoor sta je trouwens ook nog even stil voor een wisselbaan, en kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Wel was er één teleurstelling, en dat was de aankomst in Myrdal. Ik had verwacht dat dit een uitzichtpunt was waar we ook even konden uitstappen, maar dat bleek niet zo te zijn. Het bleek puur een opstappunt te zijn voor reizigers. Dat was ook het moment dat ik erachter kwam dat dit nog een functionerende trein was, in plaats van een toeristenattractie. De trein zat ineens bomvol reizigers en foto’s maken werd nog lastiger. Toch ben ik wel blij dat we dit hebben gedaan. Het uitzicht was namelijk fenomenaal.

Flamsbana
Flamsbana
Flamsbana
Flamsbana
Flamsbana
Flamsbana

Deze stop vond ik uiteindelijk minder spectaculair dan bijvoorbeeld Bergen of Kristiansand. Desalniettemin heeft het wel spectaculaire foto’s opgeleverd. Hierna vertrokken we richting Trollstigen, en dat was wel weer écht bijzonder.

Binnenkort deel 5 met Trollstigen in de hoofdrol!

Via @jessicadillemafotografie heb ik onze gehele reis in foto’s en filmpjes vastgelegd. Dus wil je meer zien, of alvast de rest van de reis bekijken? Kijk dan zeker even bij de Highlights onder het kopje Norway en natuurlijk de foto’s in de feed.

Deze post is al 1951 keer gelezen


Geef een reactie