Categorieën: Boeken / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Dreiging en Duisternis – Leigh Bardugo

Dreiging en Duisternis - Leigh Bardugo

Deze recensie gaat over een vervolgdeel en kan dus spoilers bevatten m.b.t. het voorgaande deel.

Boekrecensie | Dreiging en Duisternis – Leigh BardugoDreiging en Duisternis door Leigh Bardugo
Serie: The Grisha #2
Verschenen: 15 september 2014 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 415
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Schim en Schaduw, Val en Verlossing, Het negende huis, List en Leugens, De jongen uit het woud
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.

Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling – en verder weg van Mal.

Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Op naar de tv-serie

Op 23 april verschijnt de Netflix-serie Shadow and Bone, gebaseerd op de Grisha-boekenserie van Leigh Bardugo. Deel één heb ik inmiddels al twee keer gelezen. De rest van de serie stond nog altijd op de planning. Maar met de tv-serie die met de dag dichterbij komt, werd het tijd om er wat vaart achter te zetten. Ik begon in Dreiging en Duisternis en ga direct verder in Val en Verlossing.

Dreiging en Duisternis

Dreiging en Duisternis gaat vrij snel na de gebeurtenissen uit Schim en Schaduw verder. Alina en Mal reizen naar Novyi Zem waar ze haar identiteit probeert te verbergen, maar al snel worden ze weer naar Ravka getrokken. Het verhaal bouwt op naar de ultieme clash tussen de Lichtheerser en de Duisterling. Maar ondertussen krijgt Alina te maken met twijfels. Is ze nog wel de Alina waar Mal verliefd op werd? Wat doet macht met haar? Wat wíl ze nou eigenlijk en waar hoort zij?

Dreiging en Duisternis - Leigh Bardugo

Compleet nieuwe wereld

Na mijn recensie van Schim en Schaduw heb ik het boek later nogmaals gelezen. En ik moet zeggen dat ik het verhaal daarna leuker vond. Dit komt denk ik doordat ik deze compleet nieuwe wereld met nieuwe termen al kende en je daardoor meer van het verhaal kunt genieten. Dat scheelt ook bij het lezen van dit tweede deel. Het is nog steeds niet een serie waar ik mateloos verliefd op ben, maar ik geniet absoluut van geniet. Het is een bijzonder in elkaar gezette wereld waar Leigh Bardugo trots op mag zijn.

Veel twists en gebeurtenissen

Dreiging en Duisternis is een verhaal waar ik eigenlijk maar weinig over kan vertellen omdat bijna alles een spoiler is. Verwacht dus veel twists en gebeurtenissen. Dit begint (gelukkig) al vrij snel, en daardoor ging ik verrassend snel door het boek heen. De verhaallijn van Mal en Alina vond ik dit keer niet heel interessant. Ze houden van elkaar, maar passen eigenlijk niet bij elkaar. En dat gaat zo maar door. De ondergrondse vechtclub vond ik ook een beetje uit de toon vallen, haha. De ontwikkeling van de personages vind ik daarentegen wél interessant. Je ziet Alina groeien naar de persoon die ze zal moeten zijn in het derde deel van deze trilogie.

Dreiging en Duisternis - Leigh Bardugo

Nikolai!

In Dreiging en Duisternis leren we ook eindelijk het mateloos populaire en dynamische personage Nikolai kennen. Ik kende hem alleen van naam, maar online is zo’n grote fanbase dat ik wist dat het een leuk personage zou gaan worden. Mijn verwachtingen waren hierdoor misschien iets te hoog gespannen, maar desondanks heb ik van zijn aanwezigheid genoten en hoop ik dat we hem nog veel terug gaan zien in Val en Verlossing. Regelmatig heb ik om hem moeten lachen, en stiekem ship ik hem ook met Alina. Ik ben dus wel degelijk fan, haha.

Conclusie

Dreiging en Duisternis leest iets sneller weg dan Schim en Schaduw. Dit heeft ermee te maken dat je de wereld die Leigh Bardugo in deel één heeft geschapen inmiddels kent, maar ook omdat dit tweede deel veel sneller van start gaat. Vrij snel zit je al in de actie, waarna het verhaal opbouwt naar de ultieme climax van de strijd tussen Aline en de Duisterling. Het einde maakt nieuwsgierig naar het verhaal in Val en Verlossing. Gelukkig kan ik direct verder lezen.

p.s. hoe leuk dat ze op elke cover de versterker verwerven die in dat boek centraal staat.

Lees de serie ook:

Volg Reviews & Roses op Facebook & Instagram

Deze post is al 1816 keer gelezen


Geef een reactie