Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Val en Verlossing – Leigh Bardugo

Val en verlossing - Leigh Bardugo

Deze recensie gaat over een vervolgdeel en kan dus spoilers bevatten m.b.t. de voorgaande delen.

Boekrecensie | Val en Verlossing – Leigh BardugoVal en Verlossing door Leigh Bardugo
Serie: The Grisha #3
Verschenen: 15 februari 2015 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 400
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Schim en Schaduw, Dreiging en Duisternis, Het negende huis, List en Leugens, De jongen uit het woud
Rating: 5 Stars | Goodreads

Val en Verlossing is het derde en laatste deel in de Grisha-trilogie.

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Maak je klaar

Dreiging en Duisternis was uit en direct dezelfde dag nog begon ik in Val en Verlossing. Op 23 april begint de tv-serie die is gebaseerd op de boekenserie die zich afspeelt in Ravka en Ketterdam. Voor die tijd wil ik alle boeken gelezen hebben die zich in deze wereld afspelen, maar vooral de Schim en Schaduw-serie en het eerste deel in de Six of Crows-serie. Dan ben je namelijk zeker weten buiten spoilergevaar.

Val en Verlossing

In Val en Verlossing gaat het verhaal verder waar het in Dreiging en Duisternis was geëindigd. Alina en Mal zijn gewond, maar leven nog, na de grote strijd tussen de Duisterling en de Lichtheerser. Ravka is gevallen en nu in handen van de Duisterling. Alina en haar zeer kleine leger zijn overgeleverd aan de Apparat en de mensen die haar aanbidden als een levende heilige. Alleen de derde versterker, de Vuurvogel, lijkt Ravka nog te kunnen redden. Het is het einde van een trilogie, dus je weet dat er naar het ultieme einde gewerkt gaat worden, maar op welke manier? En vooral: met welke offers?

Val en verlossing - Leigh Bardugo

Gissen naar het einde

De eerste helft van het boek zat ik vooral veel te gissen naar met wie Alina zou eindigen. Met haar vriend voor het leven, Mal. De grote koning to be, Nikolai. Of zou er nog een twist komen en dat ze toch met de Duisterling zou eindigen? Hoewel Mal natuurlijk de meest “logische” keuze zou zijn in de opbouw van al deze boeken, moet ik zeggen dat ik groot fan ben geworden van Nikolai. Toch voelde ik de spanning ook weer oplaaien wanneer Alina en de Duisterling scènes samen hadden. Wie het geworden is, en of het überhaupt één van de drie is geworden, zal ik niet verklappen. In de tweede helft van het boek giste ik er nog steeds naar, maar werd ook de rest van het verhaal spannender en spannender.

Mijn favoriet

Van alle drie boeken in deze trilogie is Val en Verlossing mijn favoriet. Soms was ik simpelweg moe van het lezen en moest ik het boek even aan de kant leggen, maar het liefst las ik het verhaal in één stuk door. Het verhaal bestaat afwisselend uit verdieping van het verhaal en momenten vol actie en Bardugo weet hierin een goede balans te vinden.

Met regelmaat zat ik op het puntje van mijn stoel door twists die ik niet had zien aankomen of die ik slechts half goed had geraden. Waar de vorige twee delen mij net niet over de streep wisten te trekken om écht fan te zijn, lukte het Val en Verlossing wel. Deels heeft dit te maken met het feit dat je in een derde deel toch een soort band hebt opgebouwd met de personages en je dus meer en meer mee gaat leven. Maar het verhaal zit ook gewoon goed in elkaar, is uniek en weet te entertainen.

Val en verlossing - Leigh Bardugo

Verdieping

We krijgen nog meer te weten over de Duisterling, Baghra en Morotzova. Het verhaal zet je aan het denken want sommige mensen zijn in beginsel goed, maar gaan gewoon de verkeerde kant op. Wat moet je dan doen? Daarnaast maakt Alina een mooie groei door naar het worden wie ze moet zijn om de Duisterling aan te kunnen. Echter heb ik ook genoten van de bijpersonages; Grisha met allen hun eigen kenmerken en toevoegingen voor het verhaal. Samen zorgen ze ook voor extra humor in het boek, net als Nikolai hierin voorzag in Dreiging en Duisternis.

Conclusie

Val en Verlossing heeft mij over de streep getrokken en mij écht fan gemaakt van de Grisha-wereld. Het verhaal bevat eigenlijk alles, van actie en spanning tot romantiek en vriendschap. De (hoofd)personages worden goed uitgediept waardoor je ze echt leert kennen en zijn gelaagd neergezet. Alle losse eindjes komen in Val en Verlossing bij elkaar tot een mooi afgerond geheel en een einde (soort epiloog) waar ik het helemaal warm van kreeg (ik pinkte zelfs een traantje weg). Ik heb ervan genoten en ben erg benieuwd naar hoe ze deze wereld en deze boeken gaan neerzetten in de Netflix-serie.

Lees meer Grisha:

Volg Reviews & Roses op Facebook & Instagram

Deze post is al 1774 keer gelezen


Geef een reactie