Categorieën: Boeken / Tags:

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | List en Leugens – Leigh Bardugo

List en Leugens - Leigh Bardugo
Boekrecensie | List en Leugens – Leigh BardugoList en Leugens door Leigh Bardugo
Serie: The Grisha #4, Six of Crows #1
Verschenen: 9 november 2015 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 544
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Schim en Schaduw, Dreiging en Duisternis, Val en Verlossing, Het negende huis, De jongen uit het woud
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje...

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam 'de Schim' heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Shadow and Bone

Na de Grisha-serie verslonden te hebben was ik bijna klaar voor de tv-serie Shadow and Bone. De tv-serie beslaat echter niet alleen het eerste boek in de Grisha-serie, maar ook het eerste deel in De Kraaien-serie. Na het uitlezen van Val en Verlossing heb ik dus snel List en Leugens opgepakt. En hoewel de recensie iets later verschijnt omdat ik de recensie nog moest schrijven en foto’s maken, was ik op tijd en las ik het boek enkele dagen voor de première van de tv-serie uit.

List en Leugens

List en Leugens draait om een zestal personages: Kaz, Inej, Jesper, Nina, Matthias en Nina. En je leest zelfs uit méér dan zes perspectieven! Kaz Brekker is leider van de Droesem en krijgt een onmogelijke klus aangeboden. Niemand verwacht dat een stel jongeren uit de Ton deze klus kan volbrengen. Maar dan ken je duidelijk Kaz Brekker en zijn Droesem nog niet.

List en Leugens - Leigh Bardugo

Meer dan zes perspectieven

Meer dan zes perspectieven in één boek, en het eerste komt zelfs maar één keer voor. Is dat niet verwarrend? Nee, dat viel mij verrassend genoeg dus enorm mee. Na het begin vroeg ik mij wel even af waar die Joost nou gebleven was, maar daar kom je later nog wel achter. De schrijfster heeft ervoor gekozen elk stuk te schrijven vanuit de persoon die zij het handigst acht voor dat stuk. Dit betekent dan ook dat niet elk personage evenveel pagina’s in het verhaal heeft. Elk personage is interessant genoeg om vanuit te lezen en ze hebben allemaal zo duidelijk een eigen karakter dat het niet moeilijk is ze uit elkaar te houden.

Er even in komen

Net als bij Schim en Schaduw had ik wel duidelijk even wat tijd nodig om in List en Leugens te komen. Hoewel het in de Grishawereld afspeelt en er dus genoeg herkenningspunten zijn, is Ketterdam toch ook weer een wereld op zichzelf. En die wereld moet je even leren kennen. Daar neemt Leigh Bardugo alle tijd voor, en dat haalt hier en daar de vaart even uit het verhaal. Ook in het middenstuk merkte ik dat de spanningsboog vaak te kort was en de omschrijvingen lang. Er had van mij hier en daar nog wel een extra spannende cliffhanger in gemogen om mij in spanning te houden.

Enorm genoten

Hoewel List en Leugens dus net als Schim en Schaduw wat langzamer voortbeweegt, heb ik er enorm van genoten. Vooral van de uiteenzetting van de personages. Alle zes personages hebben een geschiedenis met bijbehorende diepgang in het verhaal. Bij sommigen blikken we ook terug op het verleden en wat hen heeft gemaakt tot wie ze nu zijn. Vooral het verhaal van Kaz Brekker als negenjarige jongen heeft mij echt doen meeleven, maar ik heb alle personages in mijn hart gesloten. Ooooh en ik ship Nina en Matthias echt zo hard, ze zijn zo leuk! Jesper weet je regelmatig te laten lachen, terwijl Wylan je weet te verrassen. En tot slot heb je nog de sterke Inej, een waar rolmodel voor feminisme.

List en Leugens - Leigh Bardugo

Ketterdam / Amsterdam

List en Leugens speelt zich af in Ketterdam, welke lichtjes gebaseerd is op Amsterdam, of in elk geval Nederland. Hier en daar deden omschrijvingen mij bijvoorbeeld meer aan de Rotterdamse haven of Volendam denken, haha. Dit zie je ook terug in de namen van personages. Niet perse in de namen van de hoofdpersonages, maar zeker wel in die van bijpersonages. De Grishawereld heeft dus een stukje Rusland in zich, een stukje Nederlands, en ik denk dat Fjerda waarschijnlijk gebaseerd is op Noorwegen.

Conclusie

Een verhaal waarvan de personages je hart binnen weten te dringen, heeft direct al één streepje voor. Voel je namelijk niks voor de personages, dan wordt het voor de schrijver moeilijk je nog het verhaal in te trekken. Gelukkig heeft Leigh Bardugo een stel fantastische personages neergezet in List en Leugens die je in je hart sluit en waar je graag nog meer over leest. Het verhaal leest wel ietwat traag omdat duidelijk nog een complete wereld moet worden opgezet en je de personages nog moet leren kennen. Hoewel ik daar soms wel wat van baalde, heb ik in het algeheel enorm van het verhaal genoten en kan ik ook niet wachten om aan Kraai en Koninkrijk te beginnen.

Lees meer Grisha:

Volg Reviews & Roses op Facebook & Instagram

Deze post is al 1765 keer gelezen


Geef een reactie