Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Je moest eens weten – Gillian King

Je moest eens weten - Gillian King
Boekrecensie | Je moest eens weten – Gillian KingJe moest eens weten door Gillian King
Verschenen: 22 maart 2022 bij HarperCollins Holland
Format: Paperback, aantal pagina's: 304
Genre: Feelgood, Roman
Lees ook: 60 dagen, Zwart-wit, Alles of niets!, Ik mis je, Ik vergeet je niet, Belofte maakt schuld, Als ik je weer zie
Rating: 5 Stars | Goodreads

Billy heeft het flierefluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt is haar een raadsel. Matthew is tien jaar ouder, laat nooit iets los over zichzelf en is allesbehalve populair. Maar toch hééft hij iets.

Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo'n verboden onderwerp? Tot overmaat van ramp duikt er ook nog iemand op die beweert meer over Matthew te weten…

Het eindproduct

Gillian King is met stip mijn favoriete Nederlandse auteur. Eerst kocht en las ik haar boeken zo snel als mogelijk, maar tegenwoordig mag ik mij ook haar proeflezer noemen. Het is een grote eer, en ik geniet er intens van. Zodoende mocht ik ook de eerste versie van Je moest eens weten lezen. Ik kende het verhaal dus al, maar ik was ook meer dan benieuwd naar de definitieve versie. Recent las ik het eindproduct en ik vertel je wat ik ervan vond.

Je moest eens weten - Gillian King

Je moest eens weten

Je moest eens weten lees je vanuit de perspectieven van Billy en Carmen. Billy, de hoofdpersoon, voelt zichzelf niet heel belangrijk. Ze hopt van baan naar baan en van woonplaats naar woonplaats. En ook op relatiegebied is er niks serieus. Maar dan belandt ze tijdens een werkuitje met haar norse baas in bed. Degene die ze altijd achter zijn rug om Scrooge noemt… Ze wil hem beter leren kennen, maar hij laat maar weinig los. Waarom is dat? Ennuh, wie is eigenlijk die Carmen waarvan we af en toe een stukje lezen?

Fantastisch opgebouwd

Gillian King weet het verhaal interessant op te bouwen. Tussen het verhaal van Billie door lees je af en toe een klein stukje vanuit het perspectief van de mysterieuze Carmen. Wat is zij van Matthew en waarom zit ze in Andalusië? Daarnaast heb je Matthew die al net zo mysterieus is. Waarom laat hij zo weinig over zichzelf los? Waarom is hij zo beschermend tegenover Nina? Matthew en Billy zijn tegenpolen. Hij strikt en punctueel. Zij makkelijk en altijd een kwartier te laat. Hoe gaat dat verder?

Je moest eens weten - Gillian King

Prachtige personages

Veel vragen, maar gelukkig worden ze stuk voor stuk uiteindelijk beantwoord. Billie is een heerlijk personage waar ik regelmatig om heb moeten lachen, maar met wie ik ook enorm heb meegeleefd. Ik kon enorm genieten van haar gesprekjes met collega Paula en de aantrekkingskracht tussen Billy en Matthew spatte van de pagina’s. Ik vond het dan ook heerlijk om over ze te lezen. Ze maakten niet altijd de juiste keuzes, en dan wil je ze door elkaar schudden en op ze inpraten. Heerlijk wanneer een boek dat effect op je heeft. En dan heb je trouwens ook nog Nina. Wat een schatje.

Conclusie

Zoals altijd kan je van Gillian King een luchtig geschreven boek verwachten met een prachtige diepere laag. Het onderliggende verhaal in Je moest eens weten is rauw en pijnlijk, maar ze heeft het zo mooi neergezet. Je gaat van de personages houden en je leert ze begrijpen. En wanneer je dan het boek dichtslaat denk je: wauw, wat een verhaal. Gillian King wordt niet voor niks de koningin van de feelgood genoemd, gekscherend heeft ze zelfs haar eigen genre gecreëerd: de realgood, en ik hoop dat we nog járen van haar verhalen mogen blijven genieten.

Wat is jouw favoriete Gillian King boek?

Deze post is al 1068 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Je moest eens weten – Gillian King

  1. Ennie Bouwman

    Ik heb net het boek “Je moest eens weten ” gelezen wat een heerlijk boek, zo jammer dat het uit is, ik wilde er wel inkruipen.