Afgelopen vrijdag 20 oktober reisde ik af naar Utrecht voor het Jennifer L. Armentrout event, en voorafgaand mocht ik Jennifer onderwerpen aan mijn vragenvuur. Waar ik normaal gesproken meestal niet zo zenuwachtig ben voor interviews, was ik dat nu wel. Het is namelijk wel Jennifer L. Armentrout!
Jennifer L. Armentrout is in Nederland vooral bekend van haar Wacht op Mij-serie (New Adult) en de duologie IJskoud en Vurig (New Adult), uitgegeven bij Uitgeverij Zomer & Keuning. Er zijn echter ook velen die ook haar fantasy/paranormal boeken hebben gelezen in het Engels (de Dark Elements-serie is ook uitgegeven in het Nederlands door HarperCollins). Ze heeft inmiddels meerdere series geschreven en ook diverse standalones. Hierdoor heeft ze al meer dan 40 boeken op haar naam staan. Terwijl ik de interviewruimte binnenkom geeft ze mij vrolijk een complimentje over mijn tuniek, en kunnen we met het interview beginnen.
Wie is Jennifer L. Armentrout?
Iemand die snel verveeld is, en dat is de reden dat ik een schrijfster ben.
Hoe is het schrijven begonnen?
Ik ben begonnen met schrijven toen ik op de middelbare school zat, tijdens Algebra. Eigenlijk gewoon om de tijd te doden omdat ik een hekel had aan wiskunde. Ik las de boeken van L.J. Smith – The Vampire Diares, en vervolgens The Secret Circle en The Forbidden Game – en dat werden mijn favoriete boeken aller tijden. Zij kreeg het voor elkaar om mij zoveel emoties te laten voelen; dat is waarom ik een schrijfster wilde worden.
Is jouw liefde voor L.J. Smith de reden dat je een Daemon in jouw boeken hebt gestopt?
YES! Je bent één van de weinige mensen die dat uit hebben gevogeld. De meesten zijn namelijk enorm geschokt als ze erachter komen dat hij vernoemd is naar Damon Salvatore. Het enige verschil is dat mijn Damon net iets anders gespeld is. Wat overigens een grote fout bleek te zijn omdat heel veel mensen hierdoor dachten dat zijn naam uitgesproken werd als Demon (DEE-mon). En dan moet ik zeggen: nee het is Daemon (DAY-mon).
Ik moet zeggen dat ikzelf ook heb getwijfeld, omdat Kat – in Obsidian – op een gegeven moment aangeeft dat ze het een passende naam vond.
Ja, dat is eigenlijk een verwijzing naar Damon van The Omens. Dat zijn van die enorm creepy horrorfilms uit de jaren 80, waarbij een jongetje de antichrist is, en zijn naam is Damon. Maar ik denk dat dat meer iets Amerikaans is om te weten.
Als je geen schrijfster was. Wat zou je dan voor werk doen?
Dan zou ik waarschijnlijk werken in de mentale gezondheidszorg, want daar heb ik voor geleerd. Ik zou dan waarschijnlijk weer teruggaan naar college om een Doctoraat of een Master te halen. En vervolgens dan in dat veld komen te werken.
Het nieuwste vertaalde boek van Jennifer L. Armentrout bij Zomer & Keuning
Wat is iets waar je heel goed in bent, maar wat maar weinig mensen weten?
Er is iets waar ik heel goed in ben, maar wanneer ik dat zeg vragen mensen mij altijd om het voor te doen. Maar dat ga ik niet doen. [lacht] Sorry!
Maar ik ben heel goed in het nadoen van stemmen. Ik denk dat ik zelfs zo’n voice-over acteur zou kunnen zijn, zoals bij cartoons/tekenfilms. Het kost meestal een paar pogingen, maar ik kan klinken als Yoda. Het doet trouwens wel erg zeer aan mijn keel om die stem te doen.
Vroeger was er zo’n cartoon, Bobby van Bobby’s World, hij had echt zo’n piepend stemmetje, maar het is iets dat ik altijd heb kunnen doen. Mensen vragen mij het altijd te doen, maar ik doe het niet meer. Teveel druk. Ik kan het alleen nog spontaan. [lacht]
Heb je nooit nagedacht over een carrière in stemacteren?
Nee. [lacht]
Kan je ons een fun fact geven over jouw boeken?
Ehm… in elk boek dat ik schrijf zit een verwijzing naar ofwel Supernatural, The Walking Dead, Game of Thrones of Harry Potter. En in sommige gevallen ook nog een kleine verwijzing naar Twilight. De enige waar Twilight in zit is volgens mij Obsidian, waarin Kat aan Daemon vraagt of hij glittert.
Er is ook bijna altijd wel een verwijzing naar lama’s of een Chupacabra. Een Chupacabra is een soort mythisch hondbeest dat voortkomt uit Latijns Amerika dat geiten eet. Ze noemen het de geitenzuiger. Er zijn veel mensen die geloven een Chupacabra te hebben gezien, en ik vind het gewoon leuk om de naam te zeggen, dus ik werk er altijd een Chupacabra in.
Heb je enkele favoriete personages in jouw boeken?
Het is heel moeilijk om favoriete personages te kiezen, want elk personage is op een punt in de boeken een favoriet personage; en dan op het eind van het boek is het mijn minst favoriete personage. [lacht]
Maar ik zou zeggen dat mijn meest favoriete personage Luc is. Hem ontmoet je in Opal, en volgend jaar komt zijn eigen serie uit. Hij is één van mijn favoriete personages. Hij is gewoon leuk om te schrijven. Roth is een andere favoriet van mij, uit de Dark Elements-serie. Daarnaast hield ik ervan om Roxy te schrijven. En van Cam, en Jace, en Jax hou ik heel veel.
Stop je ook geheimpjes in je boeken, die slechts enkelen zullen vinden?
Ja, ik stop soms wel eens wat easter eggs in de boeken. Eén daarvan is in Val voor Mij; waarin Kyler en Sydney uit IJskoud langskomen bij de bar en Roxy bedient hen. Dat is een kleine easter egg waarin de series een crossover hebben. Er is er nog één, maar daar kan ik even niet op komen. Maar ja, soms stop ik er dus van die kleine hints in naar andere series. [Volgens mij wordt degene die ze niet kon herinneren hier benoemd red.]
In de Lux-serie, waarin Kat en Daemon valse namen aannemen in Origin, nemen zij namen aan van personages uit Sweet Evil van Wendy Higgins. Het zijn de namen van het koppel uit die serie.
Hoe houd je alles dat je schrijft eigenlijk bij?
Dat is moeilijk. [lacht] Ik vergeet ook altijd een boek wanneer ik over ze aan het praten ben. Dan vergeet ik dat ik wat heb geschreven. Maar, ja, het is moeilijk. Vooral wanneer je een tour zoals dit doet. Dan moet je bedenken welk boek er hier net nieuw is uitgekomen, en weet je dat ze daar vragen over gaan stellen. Terwijl ik het boek bijvoorbeeld al twee en een half jaar geleden heb geschreven. Dan moet ik echt weer even in mijn geheugen graven. Het is dan dus wel eens lastig om erover te praten.
Je schrijft in twee verschillende genres. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Omdat ik niet alleen contemporary en niet alleen paranormal kan schrijven. Ik zou dan echt uitgebrand raken. Dus dit helpt ervoor te zorgen dat ik niet verveeld raak met wat ik aan het schrijven ben, of een burn out te krijgen. Want wanneer ik een contemporary klaar heb, ben ik er klaar voor een paranormal te schrijven. En wanneer ik een paranormal klaar heb ben ik er klaar voor een contemporary te schrijven.
Is één van de twee makkelijker om te schrijven voor jou?
Contemporary is verreweg het makkelijkst om te schrijven. Je hebt dan namelijk al de regels en richtlijnen van de wereld vastgesteld en je hoeft niet enorm veel te onthouden; je weet het al. Bij paranormal en fantasy moet je alle regels onthouden die je hebt vastgesteld, verschillende vermogens, wat ze wel en niet kunnen… het kan een rommeltje zijn.
Hoe lang duurt het gemiddeld om een boek te schrijven?
Gemiddeld minder dan twee maanden. Wacht op Mij schreef ik in 21 dagen. Obsidian in zeven dagen. Ik moest eigenlijk de helft van het verhaal herschrijven. Maar gemiddeld minder dan twee maanden. Ik doe wat langer over de boeken met suspense, ongeveer drie maanden. Die boeken moet je echt uitplotten.
Hoe kies je verhaallijnen?
Het is maar net wat op dat moment in mij opkomt. Ik krijg inspiratie van van alles, er is niet echt één ding dat ik kan noemen. De meeste van mijn boeken zijn karakter gedreven, dus eigenlijk kiezen de personages wat de verhaallijn wordt.
Zijn er personages die meer op jou lijken, dan andere personages?
Ik dacht dus altijd dat geen enkel personage op mij lijkt, totdat ik heel veel mensen ontmoette die bijvoorbeeld The Covenant-serie hadden gelezen. Iedereen bleef maar zeggen dat ik heel erg lijk op Alex uit die serie. Maar overduidelijk ben ik niet een badass ninja warrior, dus ik vecht niet zoals zij.
Ik denk dat ik veel lijk op Kat uit de Lux-serie. Uit de Wacht op Mij-serie zou ik zeggen: Steph. Ik denk dat Steph de meest normale is. [lacht] Mensen haten op Steph, maar zij is het meest normale personage in die serie. Zij heeft alles voor het grootste deel op een rijtje, klaar om ervoor te gaan.
Wat zijn de kenmerken van Kat die bij jou passen?
De liefde voor boeken. Het zijn van een bookblogger. Kat accepteert bijvoorbeeld ook niet de onzin en shit van Daemon, en dat zou ook mijn persoonlijkheid zijn wanneer iemand onbeschoft of agressief is. Ik zou ook zo snarky terugdoen. Ze kunnen goed kibbelen.
Is er een vraag waarvan je stiekem wenst dat interviewers je die vraag zouden stellen, en zo ja, wat is jouw antwoord op die vraag?
Ik denk dat mensen mij alles al gevraagd hebben wat ik kan bedenken. Het enige dat ik kan bedenken is dat ze mij vaker moeten vragen wie mijn favoriete personage in Supernatural is.
En..?
Dean Winchester. Of wie is mijn favoriete Walking Dead personage? Dat zijn het soort vragen die ik leuk vind om te beantwoorden. Dat is raar, want het gaat natuurlijk over boeken, maar ik heb gewoon zoiets van: vraag me iets anders, niet over boeken. Wat natuurlijk niet het punt is.
Soms denk ik namelijk ook dat het helpt om je meer te verbinden met lezers, wanneer je praat over populaire tv-series.
Ik vind het zelf juist ook zo leuk dat dit ook naar voren komt in je boeken; omdat jouw personages dezelfde dingen leuk vinden als ik.
Er is dus een hele tijd geweest waarin uitgevers niet wilden dat er verwijzingen naar popcultuur gedaan werden in boeken. Omdat ze bang waren dat het de boeken gedateerd zou maken. Ik snap de ze dan kijken naar tien of twintig jaar in de toekomst, maar dat boeit mij niet. Mensen die het nu lezen snappen het, en de dingen die ik benoem zullen mensen over twintig jaar herinneren. The Walking Dead kan dan vast nog wel bekeken worden op Netflix ofzo. Mensen vergeten dit soort dingen niet; je kunt je er in herkennen.
En dan nog, zelfs als je te maken hebt met aliens, dan vergeet je dat je te maken hebt met aliens en dat de wereld om hun heen implodeert; omdat ze daar zitten te kijken naar slechte zombiefilms. Ik denk dat dat ervoor zorgt dat personages écht worden, en tot leven komen.
Waarom houd je zoveel van Supernatural?
Omdat ik vind dat de serie door alle schrijvers bekeken zou moeten worden. De reden hiervoor is dat zij het beste zijn in het presenteren van overkoepelende verhaallijnen. Ze kunnen allemaal kleine afleveringen hebben over de gekste dingen, maar er is nog steeds die rode draad. En ze zijn de perfecte mix van humor, ernstigheid en engheid.
Het is net als Buffy the Vampire Slayer. Veel schrijvers hebben dat continu gekeken, omdat het die perfecte mix is van humor. Ik denk dat je mensen veel kunt laten accepteren als het humor bevat. En de mannen zijn hót. Dus dat is er ook. [lacht]
Ik met Jennifer L. Armentrout
Heb je ooit überhaupt moeten kiezen tussen Dean en Sam of was het sowieso altijd Dean?
Als ik moet, dan kies ik Dean. Maar ik vind Sam ook leuk. Mijn favoriete Sam is, is toen hij geen ziel had. Ik vond hem toen zó grappig. Er is één aflevering, die heet geloof ik Fight the Fairies [Seizoen 6, aflevering 9, red.], waarin ze van die kleine elfjes hadden die achter hen aankwamen en uiteindelijk blaast Dean zo’n elfje op. Hij had toen geen ziel, en Sam had er ook niet één, en het boeide ze gewoon niet wat er gebeurde. Dat was gewoon zo’n grappige scène. De schrijvers van die serie zijn geweldig.
Als jij was gestrand op een onbewoond eiland, welke drie personen zou je dan bij je willen hebben? Met de volgende criteria: één personage uit jouw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon welke geen familie of vriend is.
Well, beroemd persoon: Theo James. Natuurlijk. Een personage uit een andere serie, dan zou ik waarschijnlijk willen kiezen voor Hermione [Harry Potter red.], omdat zij kan uitzoeken hoe we van het eiland kunnen komen. En dan zou ik cheaten en uit mijn boeken kiezen voor Seth. Want hij is een God en kan ons gewoon van het eiland halen.
Met wat voor boek ben je op dit moment bezig?
Ik werk op dit moment aan het laatste boek in de Titan-serie, The Prophecy met Seth. Het is een langlopende serie geweest, want het begon ooit met The Covenant-serie, en nu is het Titan. Ik heb mijn gehele carrière in die wereld geschreven, dus het is bitterzoet om het nu te beëindigen. Maar het is ook opwindend, omdat het dan klaar is.
Ik wil Jennifer L. Armentrout enorm bedanken voor haar tijd, maar bovenal wil ik ook Zomer & Keuning bedanken voor het feit dat ze dit mogelijk hebben gemaakt. Fantastisch dat jullie onze favoriete auteurs naar Nederland brengen! <3
Deze post is al 2781 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
Wat leuk dat je haar hebt mogen ontmoeten en interviewen! Wat grappig dat ze easter eggs van haar series in andere boeken stopt. Ik luisterde vorige week ‘Wacht op mij’ af via de luisterbieb, maar dat boek was niets voor mij. Misschien dat een van haar vele andere boeken me wel aanspreekt 🙂
Wat jammer dat Wacht op Mij jou niet aansprak. Haar YA series (in elk geval de Lux-serie) zijn heel anders dan haar NA boeken. Dus het is het zeker waard om even te vergelijken. De Lux-serie is alleen nog maar in het Engels verkrijgbaar, dus kun je die meteen meenemen met je voornemen meer Engels te lezen. 😀
Leuke vragen heb je bedacht. Het klinkt als een heel gezellig interview.
Dankjewel! Het was ook echt heel leuk. 😀
Wow, echt een fijn en uitgebreid interview!
Thanks! <3
Wat heb je er een leuk interview van gemaakt! En veel vragen vooral, haha!
Dankjewel! 😀