Categorieën: Films / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

De Tien | Beste acteurs “estafette race”

De Filmkijker De Tien Beste Acteurs Estafette blogathon

Stiekem hè, zat ik er al sinds het begin op te wachten om getagd te worden voor deze estafette race. Hoewel ik geen flauw idee had hoe hem in te vullen, vind ik deze Beste acteurs “estafette race” zo leuk, dat ik hoe dan ook heel graag mee wilde doen. En toen gebeurde het: Miss Movie vroeg of ik de volgende in de rij wilde zijn!

Wat is de bedoeling?

Nostra van De Filmkijker heeft een lijst gemaakt met wat hij de tien beste acteurs vindt. Aan het eind van een ieders post geef je het stokje, net als in een estafette race, door aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door z’n eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post wordt het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger. Nostra zegt: “Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste acteurs zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs.”

De regels

Ster Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd.

Ster Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Nostra blijft deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers).

Ster Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

Een korte terugblik

Leuk is misschien wel om even kort terug te blikken op de acteurs die momenteel gevallen zijn (maar ook elk moment weer toegevoegd kunnen worden):  Matthew McConaughey, Leonardo DiCaprio, Gary Oldman, Daniel Brühl, Oscar Isaac, Marlon Brando, Philip Seymour Hoffman, Daniel Day-Lewis. Als je de beredenering wilt weten en voorgaande blogposts in deze estafette race wilt lezen, kun je een bezoekje brengen aan: De Filmkijker | Mcurl | Be Cool, Sodapop | De Protagonisten | Kurt Blogt | PLCoyote | Wilco Born | Fresh Bananaz | Filmliefhebber | Miss Movie.

Wie blijven in de top 10?

De tien beste acteurs estafette

Al Pacino

Al Pacino, een naam die velen vast automatisch aan mafia doet denken. Hij wist zichzelf al direct in de kijker te spelen dankzij het populaire The Godfather (welke ik niet heb gezien). Scarface heb ik echter wel gezien. Inmiddels is het alweer héél lang geleden dat ik deze film heb gezien, toch minstens elf jaar geleden. Ik wilde hem zien omdat het een klassieker is en omdat ik vond dat ik hem gezien moest hebben. Hoewel het heel veel moord en verderf is en het ook een film is waarin behoorlijk vaak “fuck” werd gezegd, vond ik hem wel leuk. Een meer recente film van Al Pacino waar ik (veel meer) van heb genoten is Danny Collins.

Robert De Niro

Wie kent hem niet? Robert De Niro is toch wel een gevestigde naam sinds zijn rollen in onder andere Good Fellas. Die heb ik niet gezien overigens. Hoewel hij een beetje dat mafia imago van vroeger heeft, vind ik hem vooral leuk in de diverse komedies die hij heeft gemaakt. Niet allemaal, want ik vond hem echt te laag voor Dirty Grandpa. Ik heb genoten van onder andere zijn rollen in The Big Wedding, Last Vegas, The Score, The Intern, New Year’s Eve, Limitless en Meet the Fockers (al werd deze laatste franchise wel erg uitgemolken).

Tom Hanks

Als ik aan Tom Hanks denk, denk ik automatisch aan één van de weinige films die we verplicht op de middelbare school moesten kijken (met de halve school in de bioscoop), maar die ook daadwerkelijk ontzettend leuk was: The Terminal. Slechts één van de vele indrukwekkende films met Tom Hanks in de hoofdrol. Ik noem maar eens The Green Mile en Forrest Gump, maar ik heb ook zo enorm genoten van zijn rollen in Saving Mr. Banks, Big, You’ve Got Mail, Catch Me If You Can, The Da Vinci Code en Toy Story (de stem van Woody). Zijn oudere films zijn ook echt de moeite waard om eens te kijken als je dat nog niet hebt gedaan. Zijn zoon kan ook leuk acteren trouwens.

Kevin Spacey

House of Cards moet ik nog steeds eens oppakken (please don’t hit me, ik beloof dat ik het nog ga kijken!). Ik heb volgens mij ook niet heel veel films van hem gezien, maar ik vond 21 wel echt een geweldige film en blijkbaar speelde hij ook Lex Luthor in Superman Returns. Horrible Bosses was natuurlijk ook erg leuk. Margin Call vond ik echter weer een saaie film. Ik kijk overigens uit naar zijn nieuwe film Nine Lives (een komedie).

Michael Fassbender

Ik noemde hem in mijn meest recente Mini-recensies overzicht nog een fantastische acteur, dus het zou raar zijn als ik hem uit de lijst zou schoppen. Mooi niet! Hij weet zijn personages altijd erg sterk neer te zetten en is geweldig om naar te kijken. Helaas heb ik nog lang niet al zijn films gezien (maar wel zijn nieuwste, The Light Between Oceans, recensie volgt!). Tijdens Amsterdam Comic Con kreeg ik ook de trailer van Assassin’s Creed te zien en ik had helemaal niet door dat hij hierin de hoofdrol zou gaan spelen. Ik was dus superverrast, en hoewel die film alles behalve bovenaan mijn lijstje stond, springt hij nu wel naar mijn must-see films lijst.

De tien beste acteurs estafette

Jake Gyllenhaal

Tsjah… van deze man had ik vroeger een hele mooie poster boven het bed hangen. Geen idee meer uit welk magazine ik die nou weer had gehaald, maar ik gok dat het de CosmoGirl! was. Hij stond erop gewoon in spijkerbroek en t-shirt, maar dan helemaal doorweekt. Oké, ik dwaal af, haha. Hij kan namelijk ook heel goed acteren. Demolition staat nog steeds hoog op mijn deze-films-wil-ik-nog-kijken lijst, alsook Nightcrawler, Love & Other Drugs en meer. Ik ben vooral bekend met zijn iets oudere films, zoals Source Code,  Zodiac, Brokeback Mountain, The Day After Tomorrow en Bubble Boy (welke ik heb gezien op aanraden van mijn vriend, thanks!). Allen films waar ik van genoten heb.

Jack Nicholson

Net als Al Pacino en Kevin Spacey een acteur die erin is gebleven omdat er een andere acteur was die ik eerder uit de top tien zou schoppen. Toch is hij ook zeker geen slechte acteur, maar heb ik vrij weinig films van hem gezien. De meest indrukwekkende film die ik van hem heb gezien is The Bucket List.

Robin Williams

Bij Robin Williams was er geen twijfel over mogelijk: hij blijft in de top tien staan. Ik vond het vreselijk nieuws te horen dat hij zichzelf van het leven had beroofd. Ik keek het derde deel van Night at the Museum (welke na zijn dood in première ging) dan ook met een dubbel gevoel. Eén van de eerste films die ik van hem herinner is Mrs. Doubtfire en die heb ik vroeger echt vaak gezien. Ook speelde hij fantastische rollen in Good Will Hunting, Dead Poets Society, Flubber, Fathers’ Day, August Rush, Jumanji, License to Wed, Old Dogs en The Big Wedding. Als laatst heb ik enorm van hem genoten in de tv-serie The Crazy Ones. Een geweldige acteur die te vroeg gegaan is.

Tom Hardy

Tom Hardy is de meest recente toevoeging aan de lijst en ik laat hem er lekker in staan. De leukste film die ik van hem heb gezien is een film waar ik echt enorm van heb genoten: This Means War. Echt waar, als je wilt lachen moet je die film kijken. Fantastisch, en wat een chemie! Ook zat hij in de sterke film Inception en zeer memorabel in The Dark Knight Rises als Bane. Velen zullen hem ook sterk vinden in Mad Max, maar die film vond ik echt verschrikkelijk en heb ik dan ook niet echt gekeken (ik las een boek terwijl mijn vriend hem keek).

rutger-hauerWie ik eruit heb geschopt

Eigenlijk was ik er vrij snel over uit wie ik uit de lijst zou schoppen: Rutger Hauer (sorry Paul!). Die man spreekt mij gewoon totaal niet aan en ik kan hem nergens van herinneren. Hij heeft wel in films en series gespeeld die ik heb gezien, maar ik krijg hem niet voor de geest. Op mij heeft hij dus in elk geval geen indruk gemaakt ten overstaan van de andere negen heren in het lijstje.

Wie ik heb toegevoegd

En dan natuurlijk wie ik aan de lijst heb toegevoegd. Dat was nog best lastig, want er was geen enkele acteur die plotsklaps naar bovenschoot in mijn gedachten. Dus ik moest echt even onderzoek doen.

Na een rondje zoekwerk was ik nog geen steek verder; nu had ik er teveel! Ik had na een strenge selectie veertien mogelijkheden over. Eén van de mogelijkheden was een succesvolle Nederlandse acteur vervangen voor een veel leukere succesvolle Nederlandse acteur: Michiel Huisman. Maar daar ben ik uiteindelijk toch niet voor gegaan. Andere succesvolle acteurs of acteurs die nog groot gaan worden, maar het uiteindelijk niet hebben gehaald zijn: Eddie Redmayne, Dan Stevens, Dylan O’Brien, Ryan Reynolds, James Dean, Sam Claflin, George Clooney en Sebastian Stan.

En bij de allerlaatste selectie vielen ook Henry Cavill, Matt Damon en James McAvoy nog af. Tijdens het schrijven ben ik trouwens meerdere keren van keuze veranderd, haha.

Benedict Cumberbatch

Wie ik dan uiteindelijk heb gekozen? Benedict Cumberbatch. Ik vond zijn optreden in The Imitation Game echt supersterk (het was voor mij ook de beste film van 2015). Ik heb bij hem ook de hoop dat hij wat langer in de top tien zal blijven staan gezien hij ook veel fans heeft dankzij Sherlock. Ik kijk ontzettend uit naar hem als Doctor Strange en denk dat hij nog veel groter kan worden. Ik ben benieuwd hoe lang hij het in de estafette race volhoudt.

Het stokje doorgeven

En dan nog een moeilijke keuze: aan wie geef ik het stokje door! Ik heb gekozen voor Daphne van Cinefille; Je heb vanaf nu een week de tijd. Succes!

Wie staat er volgens jou geheel (on)terecht in deze lijst?

Deze post is al 2342 keer gelezen


Geef een reactie

26 responses to “De Tien | Beste acteurs “estafette race”

 1. Er zijn nog een hoop mooie (misdaad-) klassiekers die je kunt kijken!:) al moeten het wel te type films zijn, natuurlijk.
  Gezien je overwegingen kan ik me zeer, zeer vinden in de acteur op wie je keuze uiteindelijk is gevallen:) Cumberbatch is ook één van mijn favoriete acteurs, m.n. vanwege Sherlock. Maar ook in the Hobbit (zij het op een iets andere manier), 12 Years a Slave en de door jou uitgelichte Imitation Game vond ik hem zeer sterk. En nu Dr. Strange…

 2. Het verbaast me niet dat je Rutger Hauer uit het lijstje hebt geschrapt, al was het wel leuk om een Nederlander ertussen te zien staan. Zelf heb ik niets met Cumberbatch, maar ik snap je keuze wel. 🙂

 3. Hij heeft het nog lang volgehouden gezien de kritiek, maar ik snap het wel. Echter snap ik de toevoeging niet. Cumberbatch heeft tot nu toe mooie dingen laten zien, maar ik vind hem nog veel te licht om hem te scharen bij de beste 10. Maar ik respecteer ieder zijn keuze! 🙂

 4. De lijst wordt almaar indrukwekkender, hoewel al een aantal van mijn favorieten sneuvelden. Ik zie Rutger Hauer graag aan het werk maar om hem nu in de lijst van beste acteurs te plaatsen, is toch lichtjes overdreven. Ik mis wel nog steeds Clint Eastwood. Jammer dat ik hem uiteindelijk zelf niet heb toegevoegd. Cumberbatch is ook niet mijn favoriet, maar ik snap wel waarom je hem hebt toegevoegd. Mooie race!

 5. Oh wat een gave race is dit. Ik had deze nog niet gezien. Stiekem hoop ik nu ook dat ik een keer getagd wordt. Zou het zo leuk vinden om deze in te vullen! Al lijkt het me wel enorm pittig. Maar dat maakt het juist een leuke uitdaging! The Imitation Game heb ik nog niet gezien, dus die ga ik eens snel kijken! 😉

 6. Wat een ontzettend leuk concept!!! En uitstekende toevoeging. Cumberbatch is een fantastische acteur en was inderdaad formidabel in The Imitation Game

 7. Hahaha die keuzes maken is wel lastig ja. Onze keuze, Oscar Isaac, is helaas ook al gesneuveld. Cumberbatch is niet mijn persoonlijke favoriet, maar ik snap je wel. Hij heeft lang aan de weg getimmerd en is nu wel echt een grote meneer. Ik vond hem persoonlijk in de serie Sherlock erg goed. Fijne serie met erg veel diepgang! Benieuwd wie Daphne nu kiest!

 8. Isabelle

  Wauw ik kan me voorstellen dat dit best lastig was! Vooral het bedenken wie er in moest. Ik ben persoonlijk niet echt fan van Jack Nicholson en Kevin Spacey dus zou een van hen er denk ik uitgooien. Maar ik kan dan weer totaal niet begrijpen dat Leo er uit is gezet haha. Blijft toch ook best wel persoonlijk. Goed lijstje met potentiële acteurs voor de top tien, ik miste daar alleen Miles Teller, ben onwijs fan van hem. Zeker in Whiplash zet hij zo’n sterke rol neer!