Een tijd geleden introduceerde ik de rubriek Spellen Spotlight op Reviews & Roses. Jullie hebben via de Kijkjes in mijn leven en artikelen zoals 5x De leukste spelletjes om mee te nemen tijdens je vakantie al kunnen merken dat ik gek ben op spelletjes. Van bordspellen tot kaartspellen, ik vind het ontzettend gezellig en ik ben misschien soms ook wel iets te fanatiek. In de eerste editie van Spellen Spotlight stond Escape Room The Game: Jumanji Family Edition en in de tweede Escape Room The Game 2 Players. Vandaag lezen jullie meer over het bordspel Het Dorp (niet te verwarren met Mijn Dorp van dezelfde makers, dat er wel op lijkt) van 999 Games.
Stefan en ik kregen het spel ongeveer drie jaar geleden voor onze verjaardagen, maar hadden het spel nog steeds niet gespeeld. Tot we een weekje vrij waren en ik voorstelde om Het Dorp erbij te pakken en eens uit te proberen.
The Facts
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speeltijd: Ongeveer 90 minuten
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Prijs: €39,99 (volgens 999games.nl op 2 juni 2020)
Uitbreidingen: Het Dorp: Mini Uitbreiding, Het Dorp: De Haven, Het Dorp: De Herberg
Het Dorp is een spannend bordspel voor de echte liefhebbers.
Elke familie probeert in het dorp roem te vergaren. Dat kan met carrières zoals bijvoorbeeld ambachtsman, in de kerk of de dorpsraad, of als wereldreiziger. Er zullen tijdens het spel nieuwe familieleden geboren worden, maar er zullen er ook een paar overlijden. Wie tijdens zijn leven hard heeft gewerkt, wordt opgenomen in de dorpskronieken en vergroot daarmee het aanzien van zijn familie.
Je pakt in je beurt steeds een invloedssteen van het speelbord en voert de bijbehorende actie uit. Zo kun je bijvoorbeeld graan oogsten, voor gezinsuitbreiding zorgen, goederen produceren, een ambacht beheersen, naar de markt, de waterput, de dorpsraad of de kerk, of op wereldreis gaan. Voor al deze acties heb je tijd en/of invloedsstenen nodig. Heb je een bepaalde hoeveelheid tijd verbruikt, dan overlijdt één van je familieleden. Die kan daarmee een plaats in de dorpskronieken verdienen, die punten oplevert. Natuurlijk zijn er ook verscheidene andere manieren om aan punten te komen. Wie uiteindelijk het meeste uit zijn leven in het dorp haalt, wint dit fascinerende bordspel.
Het Dorp biedt veel tactische uitdaging en keuzemogelijkheden, maar een ingenieus actiemechanisme zorgt toch voor een vlot spelverloop.
De verpakking en inhoud
Het Dorp doet een beetje ouderwets aan doordat de tekening op de doos duidelijk verwijst naar oudere tijden. Laat dit je er echter niet van weerhouden het spel te spelen! De oudere tijden hebben misschien invloed op het uiterlijk, maar zelfs als je niks met monniken, de pest of iets anders uit die tijd hebt, kun je wel genieten van het spel.
In de doos zit één groot open vak met alle benodigdheden. Wel van elkaar gescheiden door middel van verpakkingen zoals plastic zakjes of buidels.
De poppetjes moet je zelf bestickeren door middel van het bijgeleverde stickervel. Dit is even een klusje. Maar zodra je dit hebt gedaan hoef je het nooit meer te doen. Mochten stickers onverhoopt van de poppetjes afgaan, dan kun je enkele opnieuw bestickeren met de extra bijgeleverde stickers. Ik verwacht echter, dat als je de stickers er normaal opplakt – zonder dat het uitsteekt – ze het lang vol zullen houden.
Het spel in het kort
Jij en je tegenspeler(s) krijgen allemaal een zakje met poppetjes. Hierop staan de cijfers één tot en met vier. De poppetjes met de nummers één zijn de oudste. Degene met nummer twee kun je zien als hun kinderen, en zo verder. De nummers zijn belangrijk, omdat de poppetjes met nummer één eerder zullen overlijden dan de poppetjes met nummer twee, en zo verder.
Het doel bij Het Dorp is om zoveel mogelijk prestigepunten te behalen en daarmee het spel te winnen. Deze prestigepunten kun je bijvoorbeeld ontvangen door een klant te voorzien van goederen die je kunt maken in de Ambachten. Of door zoveel mogelijk steden aan te doen tijdens het reizen. Er zijn meer dan vijf mogelijkheden om prestigepunten te winnen.
Je start je beurt door een invloedsteen (een gekleurd blokje) van het bord te pakken. Het actieveld (een gekleurde ovaal) waar je deze invloedsteen uithaalt, bepaald welke opdracht er gedaan kan worden. Deze zijn hier namelijk aan gekoppeld. Je mág deze opdracht uitvoeren, het móét niet (de markt is hierop een uitzondering). Pak je bijvoorbeeld een invloedsteen van het vakje familie, dan kun je ervoor kiezen om een familielid toe te voegen aan je boerderij (je start het spel alleen met de poppetjes met een één).
Soms moet je betalen met tijd. Je zet dan jouw markeersteen – op de boerderij – naar een volgende zandloper. Heb je één rondje gemaakt? Dan gaat één van je oudste poppetjes dood. Deze kan naar een carrière begraafplaats gaan of naar een anonieme begraafplaats. Is één van deze twee vol, dan is het spel afgelopen en ga je alle gespaarde prestigepunten optellen, en de winnaar onthullen.
Spelbeleving
Wanneer je Het Dorp voor het eerst gaat spelen voelt het extreem ingewikkeld aan en dat schrok ons wel af. Pagina na pagina staat vol met uitleg over het spel. Het duurt dus wel even voordat je daadwerkelijk van start kunt gaan. Spelenderwijs de uitleg lezen is bij dit spel ook vrij ingewikkeld, gezien je direct al uit zoveel dingen kunt kiezen wanneer het spel start. Wij hebben dus eerst de gehele speluitleg gelezen. En hoewel het in het begin nog veel abracadabra is, begint het logischer te worden hoe verder je in de uitleg komt.
Uiteindelijk blijkt dan ook dat het spel helemaal niet ingewikkeld is! Het is een kwestie van de speluitleg helemaal doorlezen, en tijdens het spelen hebben we de uitleg er misschien slechts drie keer bij hoeven pakken om nog even iets te controleren. Easy peasy dus!
Het spel heeft deels met geluk te maken, maar tactiek is zeker wel een groot onderdeel. Zo wist ik van mijn vriend te winnen, door onder andere rekening te houden met het aantal personen die ik op de carrière begraafplaats neer wilde leggen. Met het actieveld familie bracht ik een persoon met een laag cijfer terug naar mijn boerderij. Die, toen er een familielid dood ging, mooi het laatste plekje voor de overledenen op de boerderij in kon nemen (er is slechts een maximaal aantal begraafplaatsen, per carrière, het is niet mogelijk dat alle spelers daar hun poppetjes neerleggen. Vol is vol!).
Het fijne vind ik ook dat je Het Dorp ook met twee personen kan spelen. Vaak zijn spellen zoals Het Dorp pas speelbaar vanaf drie of meer personen. Zo moet je bij de Kolonisten van Catan met minimaal vier personen zijn. Als je met minder mensen wilt spelen, moet je al een andere versie van het spel kopen. Dat hoeft hier niet, en dat juich ik zeker toe!
Conclusie
Het Dorp is een ontzettend leuk spel. Ik ben gek op bordspellen, ook diegene die wat langer duren zoals Kolonisten van Catan. Met Het Dorp kan je zo’n spel echter ook spelen met slechts twee personen! Met een beetje geluk, en een flinke dosis tactiek hark jij de meeste prestigepunten binnen en win je het spel. Er zit genoeg uitdaging in het spel, en ik denk dat het spel nóg moeilijker zal zijn wanneer je Het Dorp met zelfs drie of vier personen zal spelen. Immers, er zijn dan per ronde minder invloedstenen beschikbaar. Dit is een spel dat ik zeker nog vaker zal spelen met mijn vriend, en met anderen.
Kennen jullie Het Dorp al?
Helaas bleek na het schrijven van deze review dat het spel niet meer verkrijgbaar is, behalve in outlets en tweedehands.
Deze post is al 1709 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
Oh, dit is echt iets voor mij! Sowieso zijn de spellen van 999games altijd goed! Eén klein dingetje: Kolonisten van Catan is ook speelbaar voor 3 spelers, en ik speel het zelfs wel eens alleen met mijn vriend (dus met 2 spelers).
Ah dat kan een foutje van mij zijn, ik heb niet op de box gekeken. Ik wist alleen zeker dat het in elk geval geen 2 was.
Maar als je Catan leuk vindt, dan vind je Het Dorp denk ik inderdaad ook wel leuk. Het heeft diverse elementen die overeenkomen. 😀
Dit lijkt me echt een heel leuk spel! Zelf ook weer wat meer bordspellen aan het spelen en altijd leuk om ideetjes op te doen.
Het is heerlijk om af en toe de “kleinere” spelletjes af te wisselen met de grotere bordspellen. 😀