Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | De Meisjesmagneet – Jackie van Laren

De Meisjesmagneet - Jackie van Laren

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | De Meisjesmagneet – Jackie van LarenDe Meisjesmagneet door Jackie van Laren
Verschenen: 15 januari 2019 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 297
Genre: Roman
Lees ook: Vallen, Opstaan, Duingras, Stormwind, Thuiskomen, Fred & Ginger
Rating: 3 Stars | Goodreads

Reinout Hollebeecq is een keurige, wat onzekere jongen uit Baarn die Nederlands gaat studeren in Amsterdam. Hij droomt van de liefde, maar gelooft eigenlijk niet dat een jongen als hij ooit serieus genomen kan worden door een meisje. Muziek is zijn enige ontsnappingsmogelijkheid: hij kan prachtig pianospelen en zingen, maar alleen klassiek.

Op de etage onder het mini-appartement dat hij onderhuurt, woont een meisje van zijn eigen leeftijd. Ze is bassist in een metalband, heeft een knipperlichtrelatie met de ruige zanger van de band, en leeft een beetje op de rand. Het verschil met zijn eigen achtergrond kan bijna niet groter zijn. Maar als de zanger ziek wordt en het meisje Reinout vraagt om in te vallen in de band, gaat er een wereld voor hem open. Een wereld waarin hij zichzelf opnieuw kan uitvinden. Waarin hij zijn onzekerheid, zijn verlegenheid en zijn maagdelijkheid verliest en tot zijn eigen verrassing een meisjesmagneet wordt. Diep in zijn hart doet hij het allemaal voor zijn buurmeisje. Maar die is te beschadigd om wie dan ook zomaar te vertrouwen.

De Meisjesmagneet

Na Vallen, Opstaan, begon ik aan de Eilandliefde-serie. Deze heb ik nog niet uitgelezen, maar tussendoor kwam De Meisjesmagneet uit en kreeg ik deze toegestuurd door de uitgeverij. Daarom nam ik even een korte pauze in de Eilandliefde-serie om tijd te maken voor deze standalone. Gezien ik van haar andere boeken heb genoten, ging ik er vanuit dat dit ook weer een topper zou worden. En die prachtige zomerse covers maken het helemaal af.

De Meisjesmagneet - Jackie van Laren

Een ontdekkingsreis

In De Meisjesmagneet lees je over Reinout. Reinout is een jongen uit een ogenschijnlijk perfect gezin, uit een goede buurt, en geschoold in klassiek piano. In dit boek zie je hem een duidelijke ontwikkeling doormaken op het gebied van dingen uitproberen en zichzelf leren kennen. Waar ligt zijn ambitie? Waar ligt zijn kunnen? Hij verbreed zijn horizon en verlegd zijn grenzen. Zoals we van Jackie van Laren gewend zijn speelt muziek een grote rol in dit boek. Dit keer gaat het om een mix van klassieke muziek en metal. Er zitten diverse andere verhaallijnen in het boek, waaronder over een traumatisch verleden en de ietwat aparte ouders van Reinout. Je zou trouwens zelfs nog wat personages uit twee van Jackies boekenseries kunnen herkennen!

Meisjesschuw

Wat ik echter niet begreep is waarom in de introductie zo uitgebreid in wordt gegaan op hoe slecht Reinout is in de omgang met meisjes. Denk aan een soort Rajesh in de eerste seizoenen van The Big Bang Theory, toen hij nog dichtklapte in de buurt van meiden. Zodra De Meisjesmagneet écht op gang komt, merk je daar namelijk eigenlijk niks meer van. Af en toe wordt gezegd dat hij wat zenuwachtig is, maar hij lijkt plotsklaps genezen te zijn van zijn “angst” voor meisjes. Wat mij betreft had deze uitgebreide beschrijving eruit gemogen; het voegde in mijn ogen in principe niks toe omdat er daarna vrij weinig mee gedaan werd. Waar ik overigens ontzettend blij ben met de covers van alle boeken van Jackie van Laren – ze passen zo leuk bij elkaar! – past de cover niet bij dit verhaal. Ik zou er eerder voor kiezen om op de cover een mix van klassieke en metal muziek te laten zien. Ook de titel, De Meisjesmagneet, dekt voor mijn gevoel de lading niet helemaal.

De Meisjesmagneet - Jackie van Laren

Heerlijke schrijstijl

Hoewel ik van De Meisjesmagneet heb genoten, vind ik dit boek niet het beste boek dat ik heb gelezen van Jackie van Laren. Dit komt denk ik mede omdat ik niks heb met metalmuziek, de emolook, piercing in de tong of wenkbrauw, noem maar op. Ook vond ik het gedrag van het meisje in dit boek niet door de beugel kunnen. Na alles dat ze flikte snap ik niet dat Reinout haar nog steeds leuk vond. Ondanks alle shit die ze heeft meegemaakt, vond ik haar (re)actie niet oké. Ondanks dat ik niet zoveel met de muzieksmaak had, en ook niet met dit meisje, las De Meisjesmagneet wel lekker vlot weg. Jackie van Laren heeft een prettige en makkelijk leesbare schrijfstijl – net als in haar andere boeken – welke haar boeken vooral heerlijk maken voor een dagje op het strand, aan het zwembad, of in je eigen tuin in de zon (al werkt het net zo goed op een regenachtige zondag, maar toch).

Met het einde was ik het niet helemaal eens. En zodra je deze recensie hebt gelezen én het boek hebt gelezen, kun je denk ik wel bij elkaar puzzelen waarom niet, en anders: View Spoiler ».

Conclusie

Wanneer je alleen af zou gaan op de cover kom je mogelijk bedrogen uit. In De Meisjesmagneet speelt, jawel, metalmuziek een hele grote rol. Hoewel het boek mij niet in alles evenveel trok, en De Meisjesmagneet ook niet tot mijn favorieten van Jackie van Laren zal behoren, heb ik wel genoten van het verhaal. Reinout maakt een interessante ontwikkeling door; iedereen zou er goed aan doen om even los te breken uit wat ze kennen om de wereld te zien en zichzelf beter te leren kennen. Maak dit af met een – zoals altijd – heerlijke schrijfstijl, en je hebt een prima boek voor tussendoor.

Welke boeken van Jackie van Laren heb jij gelezen?

Deze post is al 1266 keer gelezen


Geef een reactie