Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Top 10 Beste Boeken uit 2015

Top 10 Beste boeken 2015

Het is weer die tijd van het jaar; de tijd voor lijstjes! Nou heb ik behoorlijk zitten twijfelen. Ga ik een lijst maken en ga ik daarbij alleen in op boeken die in 2015 zijn uitgekomen? Of ga ik in op boeken die ik in 2015 heb gelezen, ongeacht het jaar van verschijning. Er verschijnen immers zoveel boeken in een jaar dat ik geen tijd heb om alles in een jaar te lezen. Boeken uit voorgaande jaren verdienen eigenlijk ook hun plek in de spotlight als ze gewoon echt goed waren. Ik begon een lijst samen te stellen met boeken die ik dit jaar heb gelezen, maar het bleek dat het overgrote deel gewoon uit 2015 komt, op een paar na. Daarom heb ik onderstaand lijstje uiteindelijk toch samengesteld met boeken die in 2015 zijn uitgegeven. En! Ik heb het puntje Eervolle vermeldingen in het leven geroepen voor boeken die ik dit jaar heb gelezen, maar in voorgaande jaren zijn uitgegeven. Volg je het nog? Ter informatie, ik heb in 2015 in totaal 34 boeken gelezen (en voor het einde van het jaar wordt dit nog 35). Welke? Dat zie je hier.

Onverminderd - Rebecca Yarros1. Onverminderd – Rebecca Yarros

Verschijningsdatum: september 2015
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal sterren: 5
Waarom in de top 10: Dit boek zal ongetwijfeld in meerdere lijstjes op nummer 1 staan, want dit boek is werkelijk een pareltje. Nooit heeft een boek mij in tranen gekregen met slechts de eerste paar bladzijden. Dit boek is zó goed geschreven en trekt je helemaal het verhaal in.
Mijn recensie

Over het boek: Ember krijgt in korte tijd twee dramatische gebeurtenissen te verwerken: haar vader, een militair arts, is gesneuveld in Afghanistan en kort daarna, als ze al kwetsbaar is, vindt ze haar vriend Riley in bed met haar roommate. Ember vindt steun bij Josh, de ijshockeycoach van haar broertje. Ze kijkt wel uit om zich meteen in een nieuwe relatie te storten… Maar wat is erger: de onzekerheid van een leven met Josh of een leven zonder hem?

Onverminderd is ontroerend, romantisch en intens. Een verhaal om verliefd op te worden.

Koop bij Bol.com

The Heir cover2. The Heir – Kiera Cass

Verschijningsdatum: mei 2015
Uitgeverij: HarperCollins Publishers
Aantal sterren: 5
Waarom in de top 10: Het enige Engelstalige boek in deze top 10; ik heb dan ook voornamelijk Nederlandstalige (vertaald of origineel Nederlands) boeken gelezen dit jaar. The Heir is overigens ook verkrijgbaar in het Nederlands als De Prinses, uitgegeven door Van Goor. The Heir is het vierde volledige deel van de The Selection Series en ik kan nu al niet wachten tot het volgende, en laatste, deel getiteld The Crown. Jammer dat de serie ten einde komt, maar man wat heb ik ervan genoten!
Mijn recensie

Over het boek: Twenty years ago, America Singer entered the Selection and won Prince Maxon’s heart. Now the time has come for Princess Eadlyn to hold a Selection of her own. Eadlyn doesn’t expect her Selection to be anything like her parents’ fairy-tale love story. But as the competition begins, she may discover that finding her own happily ever after isn’t as impossible as she always thought.

Koop bij Bol.com

Blijf bij mij - Jennifer L. Armentrout3. Blijf bij mij – Jennifer L. Armentrout

Verschijningsdatum: oktober 2015
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal sterren: 5
Waarom in de top 10: Ongetwijfeld zal je opmerken dat er veel boeken van Zomer & Keuning in dit lijstje staan. 2015 is dan ook het jaar dat ik geïntroduceerd werd aan het New Adult genre en ik voelde mij direct als een vis in het water. Heerlijke en goede verhalen, fantastische personages, boeken vol emotie en je hebt ze in no-time uit. Zo ook met Blijf bij mij. Ik kon het boek gewoon niet neerleggen.
Mijn recensie

Over het boek: Calla heeft een heleboel meegemaakt. Een heleboel shit, welteverstaan. De littekens daarvan draagt ze nog altijd met zich mee, ook nu ze zich aan haar verleden heeft ontworsteld en een studie volgt om een betere toekomst voor zichzelf te creëren. Maar haar zorgvuldige planning valt in duigen als ze erachter komt dat haar drugsverslaafde moeder al haar spaargeld erdoorheen heeft gejast en een creditcardschuld op haar naam heeft gemaakt.

Calla gaat terug naar haar geboorteplaats om voor de zoveelste keer haar moeders puinzooi op te ruimen. In haar moeders café vindt ze echter… niet haar moeder. In plaats daarvan staat er een wel erg prettige verschijning achter de bar. Hij stelt zich voor als Jax, en vanaf dat moment verdwijnt hij niet meer uit haar leven – en ook niet uit haar gedachten.

Koop bij Bol.com

Onvoorwaardelijk - Colleen Hoover4. Onvoorwaardelijk – Colleen Hoover

Verschijningsdatum: juni 2015
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal sterren: 5
Waarom in de top 10: Ook Onvoorwaardelijk is enorm moeilijk weg te leggen. Personages die je levensecht voor je ziet en die je hart diep binnendringen, een verhaal dat boeit en vol emotie zit en een spanningsboog van hier tot Tokyo.
Mijn recensie

Over het boek: Tate Collins ziet het al helemaal voor zich: keihard werken als verpleegkundige en slagen voor haar opleiding. Ze trekt in bij haar broer en ontmoet haar nieuwe buurman Miles Archer. Eén ding weet ze zeker: het is geen liefde op het eerste gezicht. Zelfs ‘vrienden’ is een groot woord. Het enige wat ze gemeen hebben, is een ongekende wederzijdse aantrekkingskracht. Miles wil geen liefde. Tate heeft geen tijd voor liefde. Dus blijft over: seks.

De mysterieuze Miles heeft wel twee voorwaarden waar Tate zich aan moet houden: geen vragen over het verleden en geen verwachtingen voor de toekomst. Kan Tate dit volhouden? En wat houdt Miles voor haar verborgen?

Onvoorwaardelijk is het liefdesverhaal van het jaar: het doet je lachen en huilen tegelijk en is in een woord te beschrijven: intens.

Koop bij Bol.com

Happily Ever After - Kiera Cass5. Happily Ever After – Kiera Cass

Verschijningsdatum: 8 oktober 2015
UitgeverijHarperCollins Publishers
Aantal sterren: 5
Waarop in deze top 10: Ik ben gewoon verliefd op de gehele Selection serie en dit boek is echt een prachtige must-have. The Prince & The Guard had ik al gelezen, maar alle andere novella’s en scènes en extra’s zijn een geweldige toevoeging voor de echte fan. Ook de illustraties zijn echt prachtig en één in het specifiek zou ik zelfs wel als schilderij willen ophangen als hij groter was geweest. Yes, ik ben fan van deze bundel!
Mijn recensie volgt in januari/februari

Over het boek: Meet Prince Maxon before he fell in love with America, and a girl named Amberly before she became queen. See the Selection through the eyes of a guard who watched his first love drift away and a girl who fell for a boy who wasn’t the prince. This gorgeous collection features four novellas from the captivating world of Kiera Cass’s #1 New York Times bestselling Selection series, as well as exclusive, never-before-seen bonus content.

This series companion is a must-have for any Selection fan, and includes:

The Prince
The Guard
The Queen
The Favorite
Exclusive new scenes from The Selection, The Elite, and The One
Introductions to each novella from Kiera Cass
A map of Illéa and other illustrations
And more!

Koop bij Bol.com

Alles of niets - Gillian King6. Alles of niets! – Gillian King

Verschijningsdatum: oktober 2015
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal sterren: 5
Waarom in de top 10: Gillian King is absoluut mijn favoriete Nederlandse schrijfster en het duurde mij dan ook veel te lang tot ze eindelijk met een nieuw boek kwam. Jammer is het dan eigenlijk ook dat je haar boeken altijd in een mum van tijd uit hebt doordat ze zo fijn weglezen. Alles of niets! is vernieuwend, verrassend en onvoorspelbaar.
Mijn recensie

Over het boek: Nikki gaat door een zware tijd. Haar jeugdliefde Koen heeft haar verlaten en zij kan zich daar niet bij neerleggen. Ze zet alles op alles om hem terug te krijgen… totdat ze hem op slag vergeet als ze in de trein aan de praat raakt met Thijs. Wat een man!

Roos doet ontzettend haar best om haar relatie te redden na een forse misstap van haar kant. Als ze via via hoort dat haar vriend is gezien met een andere vrouw, wil en kan ze dat niet geloven. Het zal toch niet waar zijn dat ze háár Thijs verliest aan een ander?

Thijs voelt zich verscheurd nadat Roos heeft opgebiecht dat ze een affaire heeft gehad met een collega. Al hebben ze besloten samen verder te gaan, makkelijk is het niet. De sprankelende spanning die hij ervaart met Nikki, heeft dan ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem.

Koop bij Bol.com

Stuk van jou - Sophie Jackson7. Stuk van jou – Sophie Jackson

Verschijningsdatum: november 2015
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal sterren: 4,5
Waarom in de top 10: Hoewel ik het boek bijna niet had gelezen door de sticker voorop het boek, ben ik blij dat ik hem toch heb gelezen. Stuk van jou is met haar 400 pagina’s vernieuwend in het genre New Adult. Dit komt doordat het verhaal een stuk ruwer en rauwer is, en het bevat meer actie en spanning. Waar in de meeste New Adults die ik heb gelezen het voornamelijk draait om alleen een man en een vrouw, vind je in Stuk van jou meer bijpersonages die een grotere rol spelen.
Mijn recensie

Over het boek: Kat Lane was negen jaar oud toen haar vader voor haar ogen werd vermoord. Nu, vijftien jaar later, komt ze haar belofte aan hem na om iets voor de maatschappij te betekenen. Dat doet ze door les te geven aan gedetineerden in een New Yorkse gevangenis. Op deze manier hoopt ze ook eindelijk haar angst voor criminelen te overwinnen.

Wesley Carter is een van haar leerlingen. Hij is gevaarlijk, grappig en geheimzinnig. Kat raakt geïntrigeerd. Ze wil weten wie de échte Carter is, voorbij zijn intimiderende voorkomen. Hoe verder ze gaan, hoe moeilijker het wordt om hun verboden gevoelens voor elkaar te negeren.

Koop bij Bol.com

Oog om oog - Buddy Tegenbosch8. Oog om oog – Buddy Tegenbosch

Verschijningsdatum: oktober 2015
Uitgeverij: Van Goor/Best of YA
Aantal sterren: 4,5
Waarom in de top 10: Buddy Tegenbosch schrijft ontzettend fijn en weet je door zijn schrijfstijl nieuwsgierig te maken en de zinnen lezen makkelijk weg. Doordat het zo prettig en makkelijk leest is het geschikt voor jongeren, maar door de interessante en pakkende materie die verbazingwekkend goed uitgewerkt is, ook boeiend voor volwassenen. Niet alleen schrijft hij fantastische boeken, Buddy Tegenbosch is ook nog eens een hartstikke leuke man die leuke columns schrijft en je weet te inspireren.
Mijn recensie

Over het boek: Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren.

Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels J-J voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt J-J een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

Koop bij Bol.com

Faye en Sean - Marina Folkers9. Faye en Sean – Marina Folkers

Verschijningsdatum: oktober 2015
Uitgeverij: Ellessy
Aantal sterren: 4,5
Waarom in de top 10: Ik houd van romantische verhalen, en dit is er zeker één. Weliswaar neemt het behoorlijk wat tijd in, maar de reis door hun leven is interessant en leuk om te volgen. Op een gegeven moment kon ik het boek niet meer wegleggen, en wilde het ook niet. De hechte band tussen Faye en Sean is zo mooi omschreven dat ik er zelf ook helemaal warm van werd. Het verhaal voelde voor mij continu realistisch en herkenbaar aan en niets voelde geforceerd; de spanning bouwde geloofwaardig op.
Mijn recensie

Over het boek: Wanneer Faye tien jaar is, wordt ze door de ondoorgrondelijke Sean gered. Ze verklaart hem tot haar persoonlijke held. Als zij volwassen wordt gaat ze op zoek naar zichzelf en de liefde. Maar staat haar vriendschap met Sean hierbij niet in de weg?

Sean heeft een moeilijke jeugd en alleen muziek houdt hem op de been. Dan komt de onhandige Faye in zijn leven en mede dankzij haar maakt hij zijn dromen waar. Maar durft hij ook te gaan voor wat hij het liefste wil in zijn leven?

Faye en Sean, a love story is een warme roman met humor en romantiek.

Koop bij Bol.com

De Nachtuilen - Jeroen van Unen10. De Nachtuilen – Jeroen van den Unen

Verschijningsdatum: oktober 2015
UitgeverijLuitingh-Sijthoff
Aantal sterren: 4,5
Waarom in de top 10: In eerste instantie trok het boek mij totaal niet, maar toen ik begon te lezen had het mij al snel in zijn greep. Jeroen van Unen heeft een fijne schrijfstijl en ik vond het verhaal goed opgebouwd. Ik kon de wereld zoals Jeroen van Unen deze omschrijft in De Nachtuilen erg goed voor mij zien en het geheel origineel. Ik baal dan ook als een stekker dat we nog bijna een jaar op deel twee moeten wachten.
Mijn recensie

Over het boek: “Tobias keek haar met grote ogen aan. ‘Geloof je me nu?’ fluisterde Rika in zijn oor. ‘Geloof je me nu dat magie bestaat?'”

De 16-jarige Tobias Durana stapt in het vliegtuig om in Engeland een uitwisselingsprogramma te volgen. Maar in plaats van naar Londen vliegt hij naar een plek waar hij nog nooit van heeft gehoord: de Denari-eilanden. Hij ontmoet daar de excentrieke Rika, die hem vertelt dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht, al weet niemand waarom. intussen gelooft Louis Vega, de leider van de eilanden, dat Tobias een oeroude magische strijd kan oplossen en dwingt hem tot een loodzware training. Maar heeft Vega wel het beste met hem voor? En wat wil Tobias zelf?

Koop bij Bol.com

Eervolle vermeldingen: 

Welk boek is jouw absolute no.1 van 2015?

Deze post is al 3021 keer gelezen


Geef een reactie

23 responses to “Top 10 Beste Boeken uit 2015

  1. Oog om Oog vond ik ook echt heel goed! Ik heb hem pas gelezen en ik moet er alleen nog een recensie over schrijven ^^ De rest van de boeken uit dit rijtje heb ik nog niet gelezen D:

  2. Ik won onlangs drie boeken van Colleen Hoover, het ziet er dus naar uit dat ik deze schrijfster in 2016 toch is een keertje zal lezen. Onverminderd vond ik zelf ook een heel mooi boek. Dat is tot nu toe nog steeds mijn favoriete New Adult.

  3. Onverminderd staat ook zeker in mijn lijstje met favoriete boeken van dit jaar! De rest moet ik eigenlijk allemaal nog lezen haha, behalve Stuk van jou: die vond ik erg goed, maar er waren naar mijn mening teveel gemiste kansen.

  4. Wow, wat een mooie lijst! Ik ben nu zelf aan het puzzelen welke 10 boeken mijn favoriet van 2015 zijn, maar het valt nog niet mee. En ‘Onverminderd’ ik ben dol op dat boek!

  5. haha dit is inderdaad een wereld van verschil met mijn lijstje, komt wellicht doordat ik niet zoveel Young Adult boeken lees 🙂 Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar deze boeken, ik zal binnenkort eens kijken of ik ze bij de bieb kan lenen 🙂