Categorieën: Activiteiten, Boeken / Tags: , , , ,

Geschreven door Jessica

Verslag | Best of YA Sleepover 2016

Best of YA Sleepover

Vorig jaar vond voor het eerste de Best of YA Sleepover plaats. Een fantastisch evenement, inclusief overnachting, georganiseerd door Best of YA. Nieuwsgierig naar mijn ervaringen vorig jaar? Lees dan mijn verslag van de Best of YA Sleepover 2015 Deel 1 en Deel 2. Na zo’n succesvolle eerste keer móést er gewoon een tweede komen, en gelukkig kwam die ook! De tweede Best of YA Sleepover vond plaats in het weekend van 25 november en ik neem je mee achter de schermen. Wat hebben we gedaan en wat vond ik ervan, wat waren de plus- en verbeterpunten? Ik ga het per dag bespreken en wijd daarna uit over de diverse activiteiten. Als je aanwezig was laat dan in de reacties zeker ook weten wat jij ervan vond!

Vrijdag – 25 november 2016

Best of YA Sleepover 2016

Vrijdag was de dag waarop iedereen vanaf 15.00 uur kon aankomen in Center Parks. Ikzelf kwam, na wat omwegen dankzij wegwerkzaamheden, rond half vijf aan. Esmee en Marjolijn hadden net boodschappen gedaan en Thyrze was ook net aangekomen. We maakten onze bedden op, chillden nog even, sneupten in onze goodiebag, aten vervolgens nog wat stokbrood met kruidenboter en een Cup-a-Soup, waarna we richting het Jump Street Café gingen waar de Pubquiz plaats zou vinden. Hoewel we ons team Het Nest noemden, beseften we achteraf dat The Grannies misschien passender was geweest, haha. Na de pubquiz zijn we dan ook direct op bed gegaan.

Pubquiz

Best of YA Sleepover 2016

De Pubquiz was ontzettend leuk! De vragen waren een uitdaging en we gingen op een lekker tempo door de verschillende rondes heen. In eerste instantie dachten we dat we het best slecht deden, maar bij de tussenstand bleken we gewoon bovenaan te staan! De top drie stond allemaal best dicht bij elkaar dus er kon nog van alles veranderen.

Best of YA Sleepover 2016

De enige ronde waar ik persoonlijk echt nul aan kon toevoegen was de sprookjesronde, maar gelukkig waren we met z’n vieren! Wat dat betreft vond ik dat we elkaar perfect aanvulden: van alle markten thuis.

Tussendoor werd bekend gemaakt welk team het best verkleed was. We moesten namelijk verkleed gaan als onze favoriete boek. Helaas werd dit pas een week van te voren bekend, waardoor het ons uiteindelijk niet lukte all-out te gaan. Het team dat won was het team dat verkleed was als Maxon en de selectie dames.

Best of YA Sleepover 2016

Aan het begin van de quiz kreeg elk team een formulier met omslagen, waar we de gehele quiz over mochten doen. Na wat twijfel hadden we uiteindelijk alles ingevuld en waren we vrij zeker dat we alles goed hadden. Achteraf bleken we toch nog twee fouten te hebben gemaakt.

Best of YA Sleepover 2016

Niet dat het uitmaakt, want we bleken daadwerkelijk gewonnen te hebben! Met 52⅔ punten om precies te zijn, haha. Hiermee wonnen we het spel 30 Seconds. Een leuke prijs, maar wel lastig verdelen over vier personen, dus in dat opzicht geen handige prijs. Ikzelf raad dan ook aan om bij een pubquiz in groepen een prijs te geven die daadwerkelijk te verdelen is zodat niet slechts één iemand er wat aan heeft.

Best of YA heeft ook alles online gezet, bekijk de vragen en antwoorden van de pubquiz en de vragen en antwoorden van de omslagronde.

Zaterdag – 26 november 2016

Best of YA Sleepover 2016

Op zaterdag stonden we vroeg op, want we moesten om 09.45 uur klaarstaan voor de eerste workshop. We hadden ontbijt bijgeboekt, dus we gingen eerst heerlijk ontbijten. En het was ook echt héérlijk. De verzamelplek was letterlijk naast de ontbijtruimte dus dat was ideaal. Lilian schoof ook aan tijdens het ontbijt en zo waren we bijna compleet.

Om 10.00 uur hadden we alle vijf de CosmoGirl! workshop, gevolgd door een lunchpauze – we zaten echter nog best vol van het ontbijt. Na de lunchpauze was er de tweede workshop. Marjolijn en ik gingen handletteren en Esmee, Thyrze en Lilian gingen een eigen geur maken.

Zodra ook de tweede workshop ten einde kwam hadden we nog wat vrije tijd tot het diner. Marjolijn en ik gingen nog even naar de boekverkoop en boekenruil en liepen daarna weer terug naar onze cottage. We speelden gezellig met zijn vijven Wat schets je me nou? en Ligretto. Twee spelletjes die echt aan te raden zijn in grote groepen. Die eerste zorgt voor veel gelach en de tweede is lekker actief.

Emmy kwam die middag ook aan, waardoor ons huisje eindelijk compleet was. Na het diner was het alweer vrij laat en maakten wij ons klaar om te gaan slapen, want de volgende dag zouden we wederom vroeg opstaan.

Glitter & Glamour

Best of YA Sleepover 2016Best of YA Sleepover 2016 Best of YA Sleepover 2016 Best of YA Sleepover 2016

Je kon kiezen uit drie workshops: Goudlokje meets Duizend-en-een-nacht (maak een feest van je kapsel en laat een henna-tatoeage zetten), Slijp je kroontjespen (schrijf de allertofste recensie met de Boekenkrant) en Glitter & Glamour (leer de tijdschriftenwereld kennen met CosmoGIRL!).

Marjolijn en ik kozen voor deze laatste. Ikzelf was in elk geval erg nieuwsgierig hoe het tijdschriftenwereldje in elkaar steekt. Jammer genoeg bleek daar helemaal niet zoveel over verteld te worden. We kregen kort wat informatie waarna we de opdracht kregen een column te schrijven van 300 tot 500 woorden. De winnende column zou op Cosmogirl.nl geplaatst worden.

Ik was daar niet op voorbereid, dus ik wist echt geen onderwerp om over te schrijven. Ik besloot door mijn conceptenlijst te gaan en een begin te maken met een blogpost die ik nog van plan was te schrijven. Scheelt weer, nu heb ik direct een opzet voor een nieuwe blogpost!

Jammer is dus dat ik in de workshop niet heb geleerd wat ik dacht te leren, maar het was wel weer een productief uurtje voor Reviews & Roses.

De schone kunsten van het handgeschreven woord

Best of YA Sleepover 2016 Best of YA Sleepover 2016Best of YA Sleepover 2016Best of YA Sleepover 2016

Na de lunch was het tijd voor de tweede workshopronde. We konden kiezen uit: Goudlokje meets Duizend-en-een-nacht (maak een feest van je kapsel en laat een henna-tatoeage zetten), Het meisje met de zwavelstokjes (creëer je eigen, bijzondere geur met Creative-Incence), Er was eens… (spijker je schrijfvaardigheden bij met auteur Iris Boter) en De schone kunsten van het handgeschreven woord (handlettering to the max met illustrator Mieknox).

Marjolijn en ik kozen wederom voor de laatste optie. Ikzelf hoopte dit keer echt wat van handletteren te leren. Tijdens Yalfest had ik namelijk helaas niks geleerd, en tijdens de YA-avond in Heerenveen kon ik helaas niet meedoen.

Dit bleek echt een fantastisch leuke workshop. Marieke weet heel goed hoe ze dingen moet uitleggen en we begonnen met het hele alfabet bij langs gaan. We oefenenden direct mee, dus je doet ook echt wat. Nadat we twee letterstijlen hadden geleerd mochten we zelf een quote uitproberen. Terwijl Marieke langsliep gaf ze ook handige tips en je kon al je vragen stellen. Ik wist geen quote dus besloot ik mijn blognaam te handletteren en ik ben echt heel tevreden! Dit vond ik een zeer succesvolle workshop, bedankt Marieke! Volg haar hier op Instagram.

Boekverkoop en het boekenruilfestijn

Ikzelf had geen boeken te ruil en ook kopen hoefde ik niet, want ik heb bijna alle Best of YA boeken al, haha. Ik liep echter wel even gezellig met Marjolijn mee die wel boeken te ruil had, en natuurlijk was Eline er ook te vinden, want die werkt bij de boekhandel die de boekverkoop verzorgde. Gezellig!

Het Best of YA Holle Bolle Gijs Diner in het hotelrestaurant

Best of YA Sleepover 2016

Voor €22,50, exclusief drankjes, konden we gezellig met z’n allen eten in het hotelrestaurant. Dezelfde plek waar we ook ons ontbijt hadden gehad, maar nu stond er een warm buffet klaar. Dresscode: onesie/pyjama. Speciaal hiervoor had ik een Minion onesie gekocht.

Het eten was niet heel bijzonder (wel lekker), maar het was wel erg gezellig. Lekker gekletst en samen gelachen. We werden wel aangekeken door de overige bezoekers, maar who cares. Ik vond het werkelijk heerlijk om de hele avond in een onesie rond te lopen en ik moet eerlijk zeggen dat ik echt van mijn onesie ben gaan houden. Het was niet te warm en niet te koud, perfect.

Er werd ook een prijs weggegeven voor de mooiste onesie/pyjama; deze ging naar een tweeling in dezelfde pyjama.

Zondag – 27 november 2016

Best of YA Sleepover 2016

Alweer de laatste officiële dag van de Best of YA Sleepover 2016! De wekker ging vroeg, want Marjolijn had die dag andere verplichtingen, en er was maar één sleutel waarmee we de auto’s van de parkeerplaats konden halen. Ik liep dus nog even mee om haar uit te zwaaien en de sleutel weer mee terug te nemen.

Omdat we bij het ontbijt een plek over hadden – we hadden betaald voor zes personen – hadden we Eline ook gezellig uitgenodigd mee te eten. Op ditzelfde moment vond ook een uurtje boekenyoga plaats. Om tien uur begon de tweede ronde, maar toen werd ik verwacht voor het kaarten met het promoteam. Omdat het mij niet zo fijn leek bezweet van de eerste ronde door te gaan naar het kaarten, had ik besloten niet mee te doen aan de yoga. Emmy, Esmee en Thyrze gingen samen zwemmen, ik ging spelletjes spelen en Lilian ging gezellig bij een stel andere meiden van de sleepover zitten.

Na het kaarten was het tijd voor een inspirerende interactieve talk van Maya Nora, waarna we weer even wat vrije tijd hadden. Lilian en ik voegden ons weer bij de andere drie dames en samen gingen we gezellig lunchen bij een restaurantje. Je kon je vervolgens aansluiten bij de strandwandeling of je kon iets voor jezelf doen.

Na de strandwandeling had je nog weer wat vrije tijd en om vijf uur begon de boekenbingo, wat de afsluiter van de Best of YA Sleepover 2016 zou zijn. Hierna kookte Emmy nog pasta, en vertrok ik naar huis. De anderen zouden de volgende ochtend vertrekken.

Kaarten met het Promoteam

Het idee was dat aanwezigen het promoteam vragen zouden kunnen stellen over hoe het is om in het promoteam te zitten, maar uiteindelijk was het meer gewoon een spelletjes uurtje en werden er maar twee vragen gesteld. Er waren behoorlijk wat gegadigden en na met een bijzonder grote groep Ezelen te hebben gespeeld, besloten we op te splitsen. Promoteamleden Joost en Melissa gingen met de ene groep mee, en Jikke en ik bleven bij de andere groep. Reza kon helaas niet aanwezig zijn.

In ons groepje gingen we vervolgens Ligretto spelen en ik vond het ontzettend gezellig. Verderop was ook nog een derde groepje spelletjes aan het spelen met twee medewerkers van Best of YA, en daarnaast stond Eline nog lekker boeken te verkopen. Voordat we het wisten was het alweer half twaalf en tijd voor de volgende activiteit.

Mocht je nog wel vragen hebben voor het promoteam, stel ze gerust hieronder!

Assepoester for presidentBest of YA Sleepover 2016

Samen met Lilian ging ik naar deze interactieve talk, waar ook Katja bij aanwezig zou zijn. Hoewel we eigenlijk niet echt wisten wat we hiervan konden verwachten omdat we de spreker in kwestie niet kenden, was er nog wel een aardige opkomst. Er stond anderhalf uur voor deze talk, maar hij duurde een stuk korter en begon ook later. Het was op zich wel leuk om te volgen en je wordt geïnspireerd voor jezelf te kiezen en voor je dromen, maar het paste voor mijn gevoel niet 100% bij de boekige sleepover.

Het schuim der zee en op zoek naar de kleine zeemeermin

Best of YA Sleepover 2016Best of YA Sleepover 2016

Na de lunch haalde ik samen met Lilian nog even mijn sjaal (die ik niet nodig bleek te hebben) op waarna we weer richting de verzamelplek gingen voor de strandwandeling. De groep was niet zo groot en de groep dunde al snel uit. Ik liep samen met Lilian en Katja in het midden van de groep, maar al snel verloren we de achterste helft.

Ik moet echt zeggen dat dit de leukste strandwandeling is die ik ooit heb gehad. Bijna de gehele wandeling lagen Katja, Lilian en ik in een deuk en konden we af en toe niet meer lopen door de slappe lach. Ik heb in tijden niet zoveel gelachen en zoveel plezier gehad. Dankjewel meiden! Dat ik nog drie dagen spierpijn had was het helemaal waard. Over de gehele dag haalde ik trouwens 21.000 stappen met mijn fitbit flex, een record.

Boekenbingo

Best of YA Sleepover 2016 Best of YA Sleepover 2016

Na de strandwandeling hebben we nog even rustig aan gedaan in de cottage en tegen vijven waren we alweer aanwezig in het Jump Street Café waar de boekenbingo plaats zou vinden. As usual was het weer enorm gezellig en Bas van Best of YA liet ons als presentator ook weer vaak lachen.

Ze hadden een aantal mooie prijzen en mijn oog was gevallen op de handtekening van Sarah J. Maas. Maar het mocht helaas niet baten. Ik moest nog één cijfer! Van onze groep won alleen Emmy een prijs: een pasta kookboek. Extra grappig was dat ze later die avond al van plan was pasta voor ons te gaan koken.

De bingo was verrassend snel voorbij en toen hebben we afscheid genomen van het Best of YA Team.

De pluspunten

 • De algehele sfeer: het Best of YA team is gezellig en dat merk je dan ook bij het event. 🙂
 • Een gezellig weekend weg voor een mooie prijs. Hoewel velen klaagden over de prijs vond ik deze juist reuze meevallen. Vorig jaar was ik voor één nacht €100,- kwijt. Hierbij zat een diner en ontbijt + lunch inbegrepen. Voor deze drie nachten was ik slechts €142,45 kwijt. €95,10 voor de cottage inclusief ontbijt en dekens, €6,50 voor de gezamenlijke boodschappen, €25,60 voor het diner + drinken, €9,05 voor een lunch + drinken op zaterdag en €6,20 voor twee keer een drankje (tijdens de quiz en de bingo). Valt mee toch?
 • De workshop handlettering was écht ontzettend leuk! Die mag volgend jaar gerust terugkomen.
 • Spelletjes spelen. Het was leuk om zo met mensen die je nog niet kende een spelletje te spelen. Zo leer je ook andere boekliefhebbers kennen. Daarnaast houd ik ook gewoon van spelletjes.
 • Het diner in onesie. Supergezellig en het is ontzettend leuk om met z’n allen schaamteloos in je onesie rond te lopen.
 • De pubquiz en boekenbingo. Ik hou van spelletjes en helemaal als er ook nog wat te winnen valt. Uiteindelijk is vooral de gezelligheid die telt en dat was zeker het geval!
 • Ook fijn is dat er dit jaar twee sleutels waren waardoor we konden opsplitsen. Vorig jaar splitsten mijn kamergenoot en ik continu op, maar hadden we maar één sleutel. Toen lieten we de deur op hoop van zegen dus maar los zodat we allebei binnen konden komen. Met twee sleutels kom je al een stuk verder, zelfs al waren we nu met zes personen.
 • En tot slot: de goodiebag! Altijd fijn dat we een leuke goodiebag ontvangen met daarin een mooi boek en andere goodies. Hoewel er in de zes goodiebags van ons huisje diverse boeken te vinden waren, had ik ze allemaal al, maar dat maakt het idee niet minder fijn!

De verbeterpunten

Onderstaande zijn niet perse negatieve punten, maar meer punten waarmee de Sleepover nóg succesvoller kan worden volgend jaar.

 • Hoewel het organisatorisch voor hen handiger was om het boeken via Center Parks zelf te laten gaan, vond ik het persoonlijk minder handig. Alles kwam namelijk bij één persoon terecht (de boeker) en infomails kon je zo ook minder makkelijk onder alle aanwezigen verspreiden.
 • Ook was mij niet direct 100% duidelijk wat er wel en niet bij inzat (eten, dekens, etc).
 • Van het programma was ook weinig bekend. Hierover las ik ook wat geklaag op social media. Ik snap dit zeker wel; pas één of twee weken voor het event werden stukjes van het programma bekend gemaakt. Ik snap echter ook de kant van de organisatie; er waren nog losse eindjes en natuurlijk willen ze je niet blij maken met een dooie mus. Ik denk echter dat er een middenweg is die volgend jaar bewandeld kan worden: een concept programma. Een programma waarin de basislijnen van het programma staan en een aantal dingen die zeker zijn. De losse eindjes kunnen als verrassing gehouden worden of later bekend gemaakt worden, maar dan is er in elk geval al wel meer bekend.
 • Zo heb je ook niet dat je een week voor de pubquiz te horen krijgt verkleed te moeten gaan als je favoriete boek. Ik had bijvoorbeeld helemaal geen tijd meer om iets leuks te verzinnen en eventueel nog iets te kopen.
 • Niet perse een verbeterpunt, maar zelf ben ik voorstander van weer één of twee nachten maximaal en het programma iets strakker met minder vrije tijd, zoals vorig jaar.
 • Dit jaar was leuk en gezellig, maar minder magisch dan vorig jaar. Dit ligt hem voor mij in de aankleding en de sfeer die het creëert. Vorig jaar was het thema De Selectie en echt bijna alles was in dat thema; van workshops tot de goodiebag tot de locatie. Dit jaar was het thema Hof van Doorns en Rozen, maar daar zag je niks van terug. Als fan van de boekenserie keek ik hier echt naar uit, erg jammer. Het thema was nu meer sprookjes/efteling, maar dat zag je vooral in de benamingen van de activiteiten en verder niet echt. Dit is voor mij dus het hoofdverbeterpunt. Bring back the magic.

Conclusie

Hoewel ik dus wel wat verbeterpuntjes heb, zijn er ook ontzettend veel pluspunten en heb ik enórm genoten van de Best of YA Sleepover. Een heerlijk weekend samen met vriendinnen (ik blijf het fantastisch vinden dat bloggen dit soort fijne vriendschappen kan opleveren), leuke workshops, ik heb genoten van de Sleepover en moest er letterlijk van bijkomen.

Was jij erbij? Wat vond je van de Best of YA Sleepover 2016?

Deze post is al 2334 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Verslag | Best of YA Sleepover 2016

 1. Wauw, klinkt als een enorm tof weekend. Ik wist helemaal niet dat je je hiervoor kon aanmelden. Wellicht iets om volgend jaar over na te denken. Of kan niet iedereen meedoen?

  • Het is voor iedereen hoor! 😀 Houd de Facebook pagina van Young Adult Boeken in de gaten of geef je op voor hun nieuwsbrief, dan word je automatisch geïnformeerd komend jaar. 🙂