Boekrecensie | Vrees me – Tahereh Mafi

Vrees me - Tahereh Mafi
Boekrecensie | Vrees me – Tahereh MafiVrees me door Tahereh Mafi
Serie: Shatter Me #1
Verschenen: 17 september 2012 bij Blossom Books
Format: Paperback, aantal pagina's: 348
Genre: Dystopia, Young Adult
Lees ook: Breek me, Vertrouw me, Verdermeer, Heel Me, Welkwoud, Verwoest Me, Weersta Me, Versplinter Me
Goodreads

One StarOne StarOne StarOne StarOne Star

Ik ben een monster - Ik heb een gave

'Je kunt me niet aanraken,'
fluister ik.
Ik lieg,
hij kan me aanraken,
maar dat zal ik nooit vertellen.
Raak me alsjeblieft aan,
is wat ik wil zeggen.
Er gebeuren dingen als mensen me aanraken.
Vreemde dingen.
Slechte dingen.
Dode dingen.

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij.
Maar Juliette heeft haar eigen plannen.
Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Money well spent

‘OMG! I love it!’ was mijn eerste reactie na het lezen van Vrees me. Al extreem lang was ik verliefd op de covers van deze boekenserie. Ik noemde de serie in 2014 al in mijn top 10 boeken die Sinterklaas in mijn schoen mocht stoppen. Vervolgens noemde ik Ignite me in mijn top 10 mooiste covers van 2014. En in 2015 kreeg ik Vrees me van mijn Secret Santa tijdens de Boeken Advents Kalender. Ik kon mij geluk dus niet op, en bestelde ook direct de andere delen. En laat me je zeggen, als de rest van de serie net zo goed is als dit eerste deel dan is het money well spent!

Eerst even wennen

Het was eerst even wennen. Vrees me is anders dan andere boeken, uniek. De schrijfstijl is anders. Af en toe zitten er zinnen tussen waarbij ik het gevoel had dat er komma’s missen, maar het komt zo vaak voor dat het duidelijk is dat het bij de schrijfstijl hoort. Daarnaast is het ook niet storend. Getallen zijn belangrijk, en in tegenstelling tot andere boeken, expres niet uitgeschreven. Ook herhaalt de hoofdpersoon woorden in een zin soms wel drie keer. Als laatste zijn er nog de doorgestreepte zinnen. Zinnen die onze hoofdpersoon, Juliette – prachtige naam! -, niet durft te denken of te zeggen. Althans, zo interpreteer ik het.

Vrees me - Tahereh Mafi

Ik werd verliefd

Maar al na twee hoofdstukken was ik eraan gewend en ging ik als een speer door het boek. In het begin had ik nog het gevoel dat ik het boek makkelijk aan de kant zou kunnen leggen, maar toen ik het probeerde, lukte het niet. Ik was te nieuwsgierig. Ik werd teveel in het boek gezogen. Wat een heerlijk gevoel! Ik werd verliefd op de personages, met name Juliette en de sexy Adam. Tahereh Mafi weet hoe ze personages moet omschrijven, want ik kreeg stiekem zelfs ook wat kriebels in mijn buik van slechterik Warner.

Personages zijn functioneel

Alle personages heb ik in mijn hart gesloten, ik ben van een elk gaan houden. Het zijn er niet teveel, alle personages zijn functioneel voor het verhaal. – Mag ik even opmerken dat deze recensie echt supervloeiend uit mijn vingers komt? Dat lukt alleen bij de boeken die me weten te betoveren. – Ook James is superleuk, maar ik zal nog niet verklappen wie dat is. Ik vond het begin van hoofdstuk 34 fantastisch met James. Ik heb enorm gelachen.

Spannend en romantisch

Humor komt vooral meer en meer voor wanneer de tweede helft van het boek start. Het moment dat er ook meer personages ten tonele verschijnen waardoor dit in het verhaal verwerkt kan worden. Maar ook de romantiek en de sexy stukjes, oeh la la, ik hou ervan. En wees maar niet bang, het is absoluut geen New Adult, het is echt Young Adult, maar Tahereh Mafi weet hoe ze je hart op hol moet brengen. Het boek is enorm spannend, blijft je nieuwsgierig maken, en ik hou van de liefde in dit boek.

Vrees me - Tahereh Mafi

De cover betovert

Ik ben officieel verliefd op Vrees me. Het is altijd spannend om in een boek te beginnen waarvan de cover je betovert, want je weet niet of de inhoud hetzelfde zal doen. Daarnaast had ik hoge verwachtingen door de positieve reacties op de serie, maar uiteindelijk was het boek zelfs nog beter. Het verhaal heeft mij geen moment verveelt. De ene avond las ik tot pagina elf, en de volgende keer dat ik het boek oppakte las ik het boek in één ruk uit.

Conclusie

Vrees me is een echte aanrader, zeker voor fans van bijvoorbeeld The Hunger Games, Divergent en X-Men. Ik was al verliefd op de cover, maar nu ben ik ook verliefd op de inhoud. Vrees me verveelt geen moment, de personages zijn fantastisch beschreven en zelfs de grote slechterik wist mijn hart te stelen. De schrijfstijl is eventjes wennen, maar leest al na twee hoofdstukken supervlot. Wat een heerlijk boek, op naar deel 2!

De boeken zijn een koopje, heb jij ze ook al in huis?

Deze post is al 4411 keer gelezen

Ook interessant:

Geplaatst op 18 april 2016 door Jessica

Categorieën: Boeken / Tags: , , ,

Geef een antwoord

8 responses to “Boekrecensie | Vrees me – Tahereh Mafi

  1. Ik moest ook heel erg wennen aan de schrijfstijl, maar toen ik er aan gewend was, pas het echt als een trein. Ik vind het tweede en derde boek persoonlijk nog beter. En de covers zijn zo mooi!