Categorieën: Boeken / Tags:

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Alizeh De Duistere Profetie- Tahereh Mafi

Alizeh De Duistere Profetie - Tahereh Mafi

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Alizeh De Duistere Profetie- Tahereh MafiAlizeh, De Duistere Profetie door Tahereh Mafi
Serie: This Woven Kingdom #1
Verschenen: 27 januari 2023 bij Blossom Books
Format: Paperback, aantal pagina's: 477
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Vrees me, Breek me, Vertrouw me, Verdermeer, Heel Me, Welkwoud, Verwoest Me, Weersta Me, Versplinter Me
Rating: 4 Stars | Goodreads

Alizeh. De duistere profetie is het eerste deel van een nieuwe, epische fantasyserie geïnspireerd op de Perzische mythologie.

Alizeh is een onopvallende bediende. Niemand in Ardounia mag weten wie ze echt is: een djinn. Haar volk is vrijwel volledig uitgeroeid, ook haar ouders zijn vermoord. Sindsdien is ze haar leven niet zeker en houdt ze haar bovennatuurlijke krachten verborgen.
Maar dan maakt Alizeh een vergissing.

Kamran is de kleinzoon van koning Zaahl en de kroonprins van Ardounia. Hij weet dat er een profetie is gedaan over het lot van zijn grootvader: een demonachtig wezen met ijs in diens bloed zal hem doden. Kamran is vastbesloten om het monster te vinden en te stoppen, voordat de profetie in vervulling kan gaan.
Maar dan wordt hij verliefd op een bediende.

Nieuwe serie van Tahereh Mafi

In 2017 raakte ik verslaafd aan haar Shatter Me-serie. Hoewel ik het zonde vind dat ze na de originele trilogie het verhaal heeft verlengd met nog een trilogie, blijf ik fan van deze vrouw. Ze heeft inmiddels ook enkele standalones geschreven, maar ik keek er naar uit weer een serie te gaan lezen die – hopelijk – hetzelfde gevoel in mij zou gaan oproepen als haar eerste boeken deden en die ik lekker zou kunnen bingen. Ziehier: Alizeh. De Duistere Profetie, in het Engels beter bekend als This Woven Kingdom en geïnspireerd op Perzische mythologie (Shahnameh). Het eerste deel in een – vermoedelijk – trilogie.

Alizeh. De Duistere Profetie

Waar gaat Alizeh. De Duistere Profetie eigenlijk over? Het zit ’em in de titel, Alizeh is namelijk de naam van onze hoofdpersoon. Alizeh is een Djinn en zwerft sinds de dood van haar ouders eenzaam en alleen rond. Maar wegens haar afkomst kiest ze er bewust voor om niet teveel op te vallen. Sinds kort heeft ze werk gevonden als een bediende in het koninkrijk Ardounia en klust ze bij als naaister. Echter, wanneer de kroonprins, Kamran, haar tegenkomt op straat is dat het begin van een reeks onthullende gebeurtenissen.

Alizeh De Duistere Profetie - Tahereh Mafi

Proza

Ik had wat moeite met in het verhaal te komen. Dit komt denk ik door een combinatie van twee zaken. Dat ik slechts kleine stukjes per dag las, waardoor ik de informatie minder goed opnam. En het wat formelere taalgebruik in de proza-achtige teksten in Alizeh. De Duistere Profetie. Dit laatste is natuurlijk iets dat Tahereh Mafi kenmerkt en haar boeken vaak dat beetje extra geven. Conclusie is, dat dit een verhaal is dat met aandacht gelezen dient te worden. Toen ik namelijk grotere stukken per keer las merkte ik dat ik er steeds beter in zat én dat ik eigenlijk niet meer wilde stoppen met lezen.

Quote uit het verhaal: “Je bent er vrij goed in om heldere, logische argumenten te kiezen en die te verheffen tot zo’n esoterisch niveau dat ze daarmee hun effect verliezen. Jouw gedachtegang, die bewonderenswaardig bezield is, zal de stormen van de werkelijke wereld niet kunnen doorstaan.”

Je ogen openen

Wat Tahereh goed doet is het openen van je ogen met betrekking tot de verschillende lagen in de samenleving. Hoewel Alizeh. De Duistere Profetie natuurlijk gaat over Djinns en Klei (mensen) is dit ook heel goed toepasbaar op de huidige maatschappij en discriminatie. De personages vind ik interessant. Alizeh en Kamran hebben beiden veel meegemaakt, wat hen heeft gevormd tot wie ze zijn. Daarbij ben ik gek op verboden liefde. Kamrans liefde had iets minder instalove-achtig mogen zijn, maar desalniettemin genoot ik er enorm van. Zelf ben ik ook enorm benieuwd naar het verhaal achter Kamrans minister Hazan. Deze hebben we met regelmaat voorbij zien komen, maar nooit écht leren kennen. Dit gaat echter ongetwijfeld nog wel gebeuren.

Alizeh De Duistere Profetie - Tahereh Mafi

Een herhaling van zetten?

Qua liefde zie ik op Goodreads al speculaties rondgaan over Alizeh. De Duistere Profetie. Zelf hoop ik op dit moment dat Kamran endgame is. We hebben inmiddels al vaker in boeken gezien dat een hoofdpersonage in boek één verliefd is op de ene man, en dat ze vervolgens verliefd wordt op de zogenaamde bad guy. Net zoals in haar eigen Vrees Me-serie en bijvoorbeeld de ACOTAR-serie van Sarah J. Maas. Het voelt een beetje als been there done that, dus ik hoop dat ze hierin niet hetzelfde pad zal bewandelen. Of er anders in elk geval een originele twist aan geeft.

Eindoordeel

Alizeh. De Duistere Profetie deed mij met vlagen denken aan De Bronzen Stad en Vrees Me. Zeker ook wanneer Kamran veel in het groen gekleed bleek te gaan moest ik denken aan Aaron Warner. Het einde ging ineens heel snel, en de komst van een bekend mythologisch wezen verraste mij ontzettend en vond ik eigenlijk niet zo passen bij het verhaal tot dan toe. Het is echter zeer goed mogelijk dat we in het tweede deel een geheel ander stuk van de wereld zullen zien waarin we meer informatie krijgen over Djinns en magie.
Er zijn veel lijntjes uitgezet waarvan ik niet kan wachten om uit te vinden hoe het verder gehad. Het mag dan ook niet onverwacht komen dat het boek open eindigt. Gelukkig kunnen we binnenkort snel door met deel twee, Alizeh. Het lot van de Djinn, maar zullen we nog even moeten wachten op deel drie.

Ben jij ook fan van Tahereh Mafi?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 899 keer gelezen


Geef een reactie