Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Welkwoud – Tahereh Mafi

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Welkwoud – Tahereh MafiWelkwoud door Tahereh Mafi
Serie: Furthermore #2
Verschenen: 6 maart 2018 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 344
Genre: Fantasy, Jeugd, Magie
Lees ook: Vrees me, Breek me, Vertrouw me, Verdermeer, Heel Me, Verwoest Me, Weersta Me, Versplinter Me, Alizeh, De Duistere Profetie
Rating: 3.5 Stars | Goodreads

Dit Perzische sprookje begint op een ijzig koude avond…

Laylee woont in het magische Welkwoud, waar de bewoners een gouden huid hebben en de winter vieren met eindeloos veel feestjes. Maar zij doet niet mee aan alle feestelijkheden.

Laylee kan zich bijna niet meer herinneren hoe het was vóór haar moeder overleed en als ontevreden, klagende geest in het huis bleef hangen. Voordat haar vader door zijn verdriet zijn verstand verloor. Voor ze achterbleef als de enige mordeshoor van Welkwoud – degene met de taak de doden te wassen en klaar te maken voor het hiernamaals.
Door het eenzame en zware werk worden Laylees handen stijf en verliest ze langzaam haar kleur. Maar als een stel vreemdelingen verschijnt, wordt Laylees wereld op zijn kop gezet.

De charmante verteller van dit verhaal neemt je - met geestige terzijdes, voetnoten en voorzichtige waarschuwingen over het verloop van het verhaal - mee op een magische ontdekkingstocht.

Even wachten

We hebben er ietsje langer op moeten wachten, maar in maart is Welkwoud, geschreven door één van mijn favoriete auteurs, Tahereh Mafi, eindelijk verschenen. Welkwoud is een donker losstaand vervolg op het prachtige Verdermeer. Wat is dat nou, een losstaand vervolg? Dat houdt in principe in dat het boek een soort van vervolg is. Dat het in dezelfde wereld afspeelt en je personages kunt tegenkomen die we eerder hebben ontmoet in een voorgaand deel. Maar dat je het boek ook als losstaand boek zou kunnen lezen.

Verdermeer en Welkwoud

Of ik het ermee eens ben..? Deels. Aan de ene kant wordt tussendoor wel eens iets toegelicht over het verhaal uit Verdermeer. Maar aan de andere kant vraag ik mij af of het écht voldoende is. Gezien Alice en Olivier, de hoofdpersonen uit Verdermeer, een toch wel prominente rol spelen in dit verhaal – veel groter dan ik eigenlijk had verwacht -, is het denk ik niet onverstandig om Verdermeer eerst te lezen. Niet alleen denk ik dat je het verhaal en de bijpersonages dan stukken beter zal snappen, ook is Verdermeer gewoon een werkelijk prachtig verhaal dat je gelezen moet hebben.

Welkwoud - Tahereh Mafi

Perzische cultuur

Als ik Welkwoud, wat overigens de verhalen van Taherehs moeder en Perzische cultuur als basis heeft, met Verdermeer moet vergelijken dan zou ik zeggen dat ik Verdermeer mooier vond. Zowel qua thematiek van het verhaal, als de poëtische schrijfwijze. Het verhaal van Welkwoud is nog steeds prachtig geschreven, maar ik miste wat van het poëtische dat Tahereh Mafi zo kenmerkt. Het was nog steeds wel aanwezig, maar minder. Wat overigens wel vergelijkbaar is, is de vertelstem: de alwetende verteller. Wederom een bijzondere, maar zeer passende en leuk uitgevoerde keuze. Waar ik in mijn recensie van Verdermeer nog niet echt wist aan wie ik die stem kon toebedelen, vond ik het tijdens het lezen leuk om de vertelstem toe te bedelen aan Tahereh Mafi zelf, die het verhaal ingefluisterd heeft gekregen door de personages.

Het wassen van lijken

Welkwoud gaat over Laylee. Laylee is een Mordeshoor. Dit houdt in dat haar werk bestaat uit het wassen van lijken, zodat hun geest naar Elders verder kan reizen. Echter is ze maar alleen, zijn er veel te veel lijken om te wassen en wordt ze slecht, tot zelfs niet, betaald. Toch wel een bijzondere keuze om lijken wassen centraal te laten staan in een boek dat bedoeld is voor de jeugd. Af en toe dacht ik ook: ‘is het echt de bedoeling dat jeugd dit leest?’ Maar aan de andere kant zijn er veel engere en gruwelijkere boeken op de markt gebracht voor jeugdigen. Dus misschien kan ik het op mijn leeftijd – 28 – ook wel niet zo goed beoordelen. Jeugd kan meestal veel meer aan dan de volwassen denken.

Welkwoud - Tahereh Mafi

Vriendschap

De cover van het boek vind ik trouwens weer prachtig. Als je het verhaal hebt gelezen, of zelfs al tijdens het lezen, zal je zien hoeveel details er eigenlijk op de cover staan, en dat ze echt perfect bij het verhaal passen. Hoewel ik misschien niet mega positief ben, zoals ik wel ben over haar YA titels en Verdermeer, is Welkwoud wel een goed boek en een bijzonder Perzisch sprookje. Ook in Welkwoud zit weer een mooie boodschap en speelt respect, behulpzaamheid, niet opgeven en vriendschap een grote rol.

Conclusie

Welkwoud is absoluut een bijzonder verhaal. In die zin dat het een verhaal is dat je nog niet eerder bent tegengekomen – ik niet in elk geval. Het verhaal heeft oorsprong gevonden in de Perzische cultuur en verhalen die de moeder van Tahereh Mafi haar vroeger vertelde. Zoals altijd in haar verhalen staat een sterk meisje centraal dat bepaalde dingen moet overwinnen. Onze oude vrienden uit Verdermeer spelen een grotere rol dan verwacht. En hoewel Welkwoud een losstaand vervolg is, raad ik iedereen aan eerst Verdermeer te lezen. Persoonlijk sprak Verdermeer mij ook meer aan dan Welkwoud, waarschijnlijk omdat het donkere thema mij persoonlijk niet helemaal lag. Toch is Welkwoud wel een bijzonder en mooi verhaal met vriendschap als groot speerpunt.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 1576 keer gelezen


Geef een reactie