Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Wat als het echt is? – Roni Loren

Wat als het echt is - Roni Loren

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Wat als het echt is? – Roni LorenWat als het echt is? door Roni Loren
Vertaler: Tasio Ferrand
Serie: Say Everything #3
Verschenen: 10 mei 2023 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 368
Genre: Mentale gezondheid, Roman
Lees ook: Zij die ontkomen, Hij die blijft, Zij die vecht, Hij die vasthoudt, Wat als jij het bent, Wat als het wel werkt?
Rating: 4 Stars | Spicy: one-half-flames
Goodreads

Het leven van therapeut Eliza is perfect. Tenminste, als je haar social media mag geloven. Als ze plots viral gaat met de meme ‘Slechtste Date Ooit’ begint haar Instagram-filter langzaam af te brokkelen. Ze ontmoet de knappe en onuitstaanbare Beck, met wie ze een weddenschap aangaat. Zes maanden overleven zonder social media. De altijd eerlijke Beck leert Eliza de wereld te zien zoals hij écht is. Maar wil ze dat eigenlijk wel?

Autobuy Author

Roni Loren is echt een schrijfster geworden waar ik van ben gaan houden. Eén die met recht een autobuy-author genoemd mag worden, want ik heb nog geen slecht boek van haar hand gelezen. Dit jaar verscheen het derde deel in de Say Everything-trilogie. Een trilogie waarin minderheden dankzij specifieke thema’s de hoofdrol krijgen. Zo las je in Wat als jij het bent? onder andere over Hollyn, een personage met Tourette. En in Wat als het wel werkt? over Andi met een specifiek trauma. Dit geeft een unieke draai aan het verhaal en maakt je onbewust bekender met bepaalde onderwerpen. Dit keer bespreek ik Wat als het echt is?.

Wat als het echt is?

In Wat als het echt is? lezen we het verhaal vanuit Eliza en Beckham. Eliza is een 32 jarige therapeut met een youtube kanaal en is op zoek naar huisje, boompje, beestje, ring, baby. Beckham is 25 jaar en wil daar juist vér bij uit de buurt blijven. Voor hem alleen scharrels met bevriende vrouwen en hij leeft bewust een leven in anonimiteit. Toch leren ze elkaar onverwacht beter kennen tijdens een eenzame kerst bij WorkAround. Dat is de werkplek voor zelfstandigen waar we ook al over Hollyn en Andi hebben gelezen.

Wat als het echt is - Roni Loren

Perfect binnen het thema

Waar ik even dacht dat Wat als het echt is? niet zozeer paste bij de andere twee verhalen, besefte ik achteraf dat ik daar helemaal fout mee zat. Het thema van dit boek past namelijk perfect binnen de Say Everything trilogie. Het boek heeft als thema mentale gezondheid in diverse vormen. In dat opzicht is het thema minder interessant omdat je hier wel vaker over leest. Maar het maakt het niet minder belangrijk. Gezien ik zelf ook met mijn mentale gezondheid in de knoei heb gezeten (depressie en burn-out) zou je denken dat het mij eerder had moeten opvallen…

Minder sterk

Eliza en Beckham zijn beiden mooi neergezette personages met fantastische chemie. De groei die ze maken is er wel, maar vind ik minder sterk aanwezig dan in voorgaande twee delen. Het besef komt in mijn ogen ook iets teveel uit het niets. Hoewel ik geloof dat mensen kunnen veranderen, geloof ik niet dat – wat betreft de gebeurtenissen richting het einde – zó snel een omslag in denken kan voorkomen. Zéker wanneer iets op deze wijze in je geprogrammeerd is. Maar, waar ik bij de vorige twee delen moeite had om erin te komen, had ik dat bij Wat als het echt is? totaal niet! Het leest vanaf pagina één lekker vlot door.

Wat als het echt is - Roni Loren

NoPho!

En wat een uitvinding die NoPho party’s! Ik heb gegoogleled en kon er niks over vinden, dus wie weet heeft Roni Loren het zelf bedacht. Maar wat lijkt het mij fantastisch om eens naar een feestje te gaan waar waar mobieltjes verboden zijn. Passend bij waar de trilogie om draait is ook de epiloog anders dan anders opgezet, en dit vind ik erg leuk gedaan. Het geeft je ook nog net dat laatste beetje afsluiting van alle hoofdpersonages in de gehele trilogie. Het maakt dat je deze serie afsluit met een heel warm gevoel. Bonuspunten trouwens voor Trent de kat. Wat een fantastische kat.

Eindoordeel

Wat als het echt is? is een heerlijke afsluiter van de Say Everything-trilogie. Allen los te lezen boeken, maar het leukst om op volgorde te lezen (ook i.v.m. spoilergevaar over andere hoofdpersonages). Eliza en Beckham zijn fijne hoofdpersonages in een vlot te lezen boek. Het thema van dit verhaal is mentale gezondheid in verschillende vormen. En hoewel mentale gezondheid geen weinig beschreven onderwerp is, is het wel een belangrijk onderwerp en is het fijn dat het in deze trilogie aan bod komt. Ik heb genoten en kan niet wachten tot er meer van Roni Loren vertaald gaat worden!

Zou jij naar een NoPho party gaan?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Jessica Dillema

Over Jessica: Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven is werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).

Jessica’s favoriete boek op dit moment is In the Likely Event door Rebecca Yarros.

Deze post is al 204 keer gelezen


Geef een reactie