Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Interview met… Jenny Han

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik Jenny Han wilde interviewen in het Ambassade Hotel in Amsterdam. Eh… natuurlijk! Het probleem was alleen dat ik de ene dag waarop interviews waren moest werken, en op de andere was de YA-avond in Heerenveen. Gelukkig konden ze mij eind van de ochtend inplannen zodat ik snel weer van Amsterdam naar huis kon (om te eten en voor te bereiden) en weer door naar Heerenveen te gaan.

Ik had ontzettend genoten van Aan alle jongens van wie ik hield en was dus superblij dat ik Jenny Han mocht ontmoeten. Ze was moe door de lange reis, maar dat is niet meer dan logisch. Wat opviel is dat ze vrij korte antwoorden gaf en weinig initiatief nam om zelf meer te vertellen. Ik dacht dat het lag aan dat ze moe was van de reis, maar tijdens Hapjes en Sapjes bleek ze ook vrij kort te reageren volgens anderen (ikzelf heb haar toen niet gesproken). Jenny Han is dus een vrouw van weinig woorden en misschien iets meer verlegen dan de auteurs die ik tot nu toe heb ontmoet. Maar het voordeel van korte antwoorden? Ik kon héél veel vragen stellen!

Wat in elk geval zeker is, is dat haar boeken fantastisch zijn, en dat ik haar diverse vragen heb gesteld, waarvan je hieronder de antwoorden kunt lezen! Stiekem vind ik het echt een heel leuk interview geworden, haha. Helaas had ik door overmatige drukte geen tijd gehad PS Ik hou nog steeds van je uit te lezen, waardoor ik niet diep op de inhoud ben ingegaan, maar dan weten jullie in elk geval ook meteen dat dit interview spoilervrij is voor het tweede deel in de serie. Oké, let’s go!

IMG_4618 - Jenny Han

Wie is Jenny Han?

Ik ben een Slytherin (Harry Potter red.). [Lacht] Heb je Harry Potter gelezen? [Jessica: Nee, maar ik heb de films gezien, wil ze nog wel lezen en ben Hufflepuff.] Ik ben een grote zus. Ik hou van bakken. Ik hou van mode. En ik hou van lezen.

Wat lees je graag?

Wat ik graag lees… Wat lees ik nu? Ik hou van boeken die zich in het verleden afspelen, maar ik ga binnenkort ook beginnen in dit nieuwe boek, The Diabolic [wordt in Nederland uitgegeven bij Young & Awesome red.]. Ik denk dat het een soort van sciencefiction is, misschien een beetje fantasy. Het gaat over een meisje dat getraind wordt tot een vechter. Ze wordt genetisich gemodificeerd tot een vechter en dan opgeleid tot een soort van bodyguard van een ander meisje. Volgens mij komt het in een paar maanden uit [de release is 1 november 2016 red.]. Dus ik ga binnenkort in dat boek beginnen.

Je schrijft voor Young Adults, heb je hier specifiek voor gekozen?

Ja, dat heb ik gedaan. Mijn eerste boek ging over een twaalfjarig meisje en ik begon met het schrijven van dit boek op de universiteit. Ik heb terwijl ik opgroeide altijd gehouden van young adult boeken. Ik was erg jong toen ik dat boek begon te schrijven, ik was pas twintig jaar oud. Dat scheelt slechts een paar jaar met het zijn van een tiener, dus dat voelde het meest natuurlijk om te doen.

Hoe ben je gekomen bij het verhaal van Lara Jean?

Het idee van het schrijven van de liefdesbrieven kwam uit mijn eigen leven. Ik schreef liefdesbrieven. Wanneer ik een crush op iemand had, en ik wilde mijn gevoelens op een rijtje zetten, dan schreef ik zo’n brief. Ik was toen twaalf of dertien en deed het tot ik op de universiteit zat. Ik herinner mij dat ik in één van die brieven schreef dat hetgeen waar ik het beste in ben, schrijven is. Het is voor mij de beste manier op mijzelf uit te drukken, via woorden op een pagina. En ik denk dat dat nog steeds waar is. Ik hou van schrijven. Ik denk dat het schrijven van die brieven, dat de brieven uitkomen en iedereen weet wat ze voelt, een soort metafoor is voor het schrijven van een boek. Wanneer je een boek schrijft, doe je het eerst voor jezelf en is het erg privé. Maar op een gegeven moment zal iedereen het zien. Dan is het niet langer van jou. En ook al weet je dat het boek uit zal komen, is er nog wel dat nerveuze gevoel wanneer het gebeurt, en het boek draait veel om dat gevoel.

Zijn jouw brieven nog veilig bewaard?

YES!

Lijk je ook in andere manieren op de Song-meiden?

Ik ben erg close met mijn zus. Ze is ook hier. Zij inspireerde veel delen van het boek. Ik hou van bakken, dus dat is gemeenschappelijk. Ik denk dat het gewoon het gevoel is van het lenen van kleding van je zus, je samen klaarmaken en al dat soort huiselijke dingen. Het voelt voor mij een soort van old fashioned; het doen van je haar, je nagels, dat voelt op een manier als vroegere tijden. Gewoon die intimiteit van het getting ready, echt iets voor zusters om te doen.

IMG_4619 - Jenny Han

Je zei dat er geen derde boek zou komen. Waarom nu toch wel? [Always & Forever, Lara Jean red.]

Omdat ik nog steeds aan ze dacht. Ik denk dat ik het boek niet had kunnen schrijven als ik het direct na het tweede boek had gedaan. Het zou te vroeg zijn geweest. Ik denk dat ik leeg zou zijn geweest. Maar ik denk dat het jaar en het nemen van afstand, maar toch nog steeds aan ze moeten denken en hoe leuk het zou zijn om haar de middelbare school te zien afmaken, heeft geholpen. In het eerste boek zie je dat Margot net klaar is en begint aan de universiteit. Het zou erg leuk zijn om Lara Jean de cirkel rond te laten maken.

Dus Lara Jean gaat in het derde boek afstuderen van de middelbare school?

Ja.

Dus er zal geen vierde boek komen?

Nee, er komt geen vierde boek. [Lacht]

Hoever ben je met het derde boek?

Ik ben halfklaar.

Wat is het moeilijkste aan het schrijven van deze serie?

De personages zijn mij allemaal erg dierbaar, en meer dan in andere boeken vind ik het lastig ze in situaties te zetten waarin ze pijn hebben of het moeilijk krijgen. Ik voel heel veel voor Lara Jean, en haar familie. Het is conflict dat moeilijk kan zijn. Ik kan de hele dag schrijven over hoe ze bakt en met haar familie omgaat, maar een verhaal moet conflict hebben en dat kan moeilijk zijn.

Als je mijn lezers zou moeten overtuigen om de trilogie te lezen, wat zou je ze dan vertellen?

Uhm… Ik hou er niet van om iemand iets te laten doen wat ze niet willen doen, maar [lacht] ik zou mijn boeken aanraden als je houdt van boeken over hechte families, eerste liefde, eerste gebroken hart, oude vrienden.

Ik heb je gevraagd wat je het moeilijkst vond aan het schrijven van de trilogie, maar wat vond je het leukst om te schrijven? De huiselijke stukken?

Ja, ik denk van wel. Ik hield heel erg van het schrijven van de kerstscène in het eerste boek. Ik hield van de Halloween scène in het eerste boek, en in dit boek [PS Ik hou nog steeds van je] heb ik veel scènes met een jongen die ze van vroeger kent: John Ambrose McClaren. Ik hield van het schrijven van zijn scènes omdat ik hou van het denken aan het verleden en iemands geschiedenis samen.

Wat is het raarste dat jou als schrijver is overkomen?

Ik denk dat mij nog niet echt iets raars is overkomen, voor zover ik kan bedenken.

Laten we de vraag dan ombuigen naar het meest leuke dat jou als schrijver is overkomen.

O! Uhm… Het is altijd erg leuk om lezers te ontmoeten. Vooral het ontmoeten van lezers uit verschillende landen, want het is grappig om te bedenken dat plekken waar ik nog niet ben geweest, mijn boek wel is geweest. Dus je voelt je erg verbonden met mensen.

Ben je eerder in Amsterdam geweest?

Nee.

Zijn er plekken die je graag zou willen bekijken?

Ik wilde graag even gaan shoppen bij de negen straten. Dat is hier dichtbij toch? [ik wist het helaas niet red.] Ik heb zo als het goed is pauze, dus ik denk dat ik dan even een blokje omga en even ga kijken. Ik wil ook heel graag stroopwafels halen. Dat zijn denk ik de voornaamste dingen.

IMG_4622 - Jenny Han en Jessica

Als je de opdracht kreeg jouw droomcast samen te stellen voor een mogelijke film van deze trilogie. Wie zou je dan kiezen?

Well… dat is moeilijk te zeggen, want de personages zijn jong en er zijn weinig jonge sterren. Meestal zijn dat nieuwe, getalenteerde mensen. Voor Lara Jean zijn er een paar verschillende jonge Aziatische actrices die ik leuk vind. Heb je The Bling Ring gezien? [Ja. red.] Er speelt daarin een meisje, de naam van de actrice is Katie Chang. Zij heeft één van de hoofdrollen, ze is één van de dieven. Zij zou een mogelijkheid zijn. En voor Peter… Wie vind ik leuk? Ik denk dat ik daar nog iets langer over moet denken. Er zijn een aantal mensen die ik leuk vind, maar tegen de tijd dat zo’n film gemaakt zou zijn dan is iedereen die nu goed zou zijn, dan te oud om de rol te spelen. Maar hopelijk wordt het eerder dan later gemaakt.

Toen ik Aan alle jongens van wie ik hield las, was ik direct hooked. Is er een boek dat dat voor jou deed?

Harry Potter. Bij The Hunger Games was ik snel hooked. The Golden Compass. Yep. Ik ben overigens vrij snel hooked, dus meestal als er meer dan één boek is, dan zal ik de hele reeks voltooien. Heb je de de Schim en Schaduw serie gelezen van Leigh Bardugo? Daaraan was ik ook hooked.

Ik heb slechts het eerste deel (Schim en Schaduw) gelezen. Wat is een reden om het tweede boek aan mij aan te raden?

Ik denk dat ik gewoon van die wereld houd. De Grisha wereld was erg romantisch. Weelderige feesten. Ze hebben altijd ontzettend lekker eten en dragen van deze lange gewaden. Ik denk dat ik daar van houd, die wereld.

Hou je ook van boeken zoals De Selectie?

Ja! O ja! Daar was ik ook direct verslaafd aan. Ik was on tour en zat in het vliegtuig. Ik begon met het lezen van het eerste deel in het vliegtuig want die was vertraagd. Toen we geland waren ben ik naar een boekhandel gegaan en kocht ik het tweede en derde deel. Dus ik las al die boeken in iets van een dag.

Je houdt van bakken. Wat is je favoriete gerecht om te bakken?

Ik hou van het bakken van cinnamon roles. Ze zijn erg bevredigend en het ziet er altijd erg indrukwekkend uit als je de pan eruit schuift en ze zijn allemaal mooi opgeblazen. Je doet wat icing eroverheen en dan zijn ze allemaal glinsterend, glanzend en mooi. Het is een crowd pleaser.

Is er een beroep dat je had willen uitoefenen, naast het beroep van een schrijver?

Ik hou van tv, dus ik zou het geweldig vinden om te schrijven voor tv. Maar ik hou ook van reizen, dus het zou cool zijn om iets te doen met hotels ofzo. En ik ben ook erg geïnteresseerd in fashion magazines, dus dat zou ook interessant zijn.

Heb je veel landen gezien?

Ja, deze zomer kon ik een tijdje naar Italië, dat was prachtig. Volgende maand ga ik weer even terug naar Italië, naar Provence, en ook naar de country side in Engeland.

Naast schrijven en bakken, wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ga graag naar de bioscoop met mijn vrienden. Ik hou van reizen en lezen. Ik hou ervan nieuwe restaurants te ontdekken.

Wat voor restaurants bezoek je het liefst?

Ik hou van veel soorten eten. Ik ben absoluut niet picky met eten.

Wat voor soort films kijk je graag?

Ik heb net Bridget Jones’s Baby gezien, die was erg leuk. Ik hou ervan om films te supporten die gemaakt zijn door vrouwen of gekleurde mensen. Ik hou ervan geld te stoppen waar het nodig is. Ik denk dat als mensen niet naar film gaan en dat soort dingen zien, dan wordt het niet meer gemaakt. Dat zou jammer zijn.

Ben jij nog iets te weten gekomen over Jenny Han dat je nog niet wist?

Het was erg leuk om Jenny Han te ontmoeten en ik bedank De Gouden Zebra en Uitgeverij Moon voor deze kans.

Deze post is al 2847 keer gelezen


Geef een reactie

12 responses to “Interview met… Jenny Han