Categorieën: Films / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Top 10 Films uit 2016

Top 10 favoriete films uit 2016

Nadat je gisteren al mijn top 10 boeken uit 2016 kon lezen, is het vandaag de beurt aan mijn top 10 films uit 2016. Ook in dit lijstje staan alleen films die daadwerkelijk zijn uitgekomen in 2016. Vraag je je af waarom een film die hoger beoordeelt is toch lager op het lijstje staat? Ik heb de volgorde bepaald door ook mee te wegen welke film ik meermaals zou willen kijken en welke film mij – ondanks bijvoorbeeld een minpuntje – toch meer aanspreekt en bij is gebleven. En ook is het gevoel dat ik maanden of weken na het kijken van een film overgehouden heb belangrijk.

Ter informatie: ik heb in 2016 in totaal net iets meer dan 100 films gekeken, maar ik heb lang niet alle films die in 2016 zijn uitgekomen. Welke films ik heb gezien in 2016? Dat zie je hier. Bekijk ook mijn top 10 van 2014 en mijn top 10 van 2015. Op naar mijn top 10 favoriete films uit 2016!

P.s. Klik op de titel om mijn recensie te lezen.

Fantastic Beasts and Where to Find Them poster1. Fantastic Beasts and Where to Find Them

Releasedatum: 17 november 2016 (NL)
RegisseurDavid Yates
CastEddie RedmayneKatherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Carmen Ejogo, Colin Farrell

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

Fantastic Beasts and Where to Find Them begint in 1926 als Newt Scamander zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren net heeft afgerond. Wat een simpele tussenstop in New York had moeten worden, loopt volledig uit de hand door een No-Maj (Amerikaans voor een Dreuzel) genaamd Jacob, een magische koffer, en het ontsnappen van een aantal van Newts fabeldieren, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de No-Maj wereld.

Waarom in de top 10: Deze film was gewoon in alle opzichten heerlijk. Je dompelt je weer in de magische Harry Potter wereld, maar dan toch net een beetje anders waardoor het origineel aanvoelt, maar ook herkenbaar is. De cast vind ik geweldig, met als uitschieter toch Dan Fogler. Zodra ik die scène weer zie waarin hij Giggle Juice drinkt lig ik weer in een deuk.

Captain America Civil War poster2. Captain America: Civil War

Releasedatum: 28 april 2016  (NL)
RegisseurAnthony Russo, Joe Russo
CastChris Evans, Robert Downey Jr.Scarlett Johansson, Daniel Brühl, Anthony Mackie, Jeremy Renner, Sebastian Stan, Elizabeth Olsen, Chadwick Boseman, Paul Rudd, Paul Bettany, Don Cheadle, Emily VanCamp, Tom Holland

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

In Marvel’s Captain America: Civil War zien we Steve Rogers als leider van het nieuw samengestelde Avengers team met het doel om de mensheid te beschermen.

Maar na weer een incident waarbij de Avengers betrokken zijn, grijpt de overheid in. Ze zet het team onder politieke druk waardoor ze onder toezicht van een gecontroleerd beleid te werk moeten gaan.

Deze nieuwe situatie verdeeld The Avengers in tweeën: het ene team wordt geleid door Steve Rogers en zijn wil om met The Avengers de mensheid te beschermen zonder de bemoeienis van de overheid. Daar tegenover staat Tony Stark met zijn verrassende beslissing om de overheid te steunen. Kies een kant!

Waarom in de top 10: Waarom ik deze film geen vijf sterren heb gegeven heb ik even na moeten zoeken in mijn recensie, want dat ik deze film in mijn top 10 wilde hebben was ik snel over uit (blijkbaar vond ik de eerste helft iets minder sterk). Deze film was enorm gaaf en wil ik écht heel graag nog een keer zien. Al die personages samen in één film, wauw! P.s. Ik hou van Bucky.

La La Land poster3. La La Land

Releasedatum: 22 december 2016 (NL)
Regisseur: Damien Chazelle
CastRyan Gosling, Emma Stone

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffie door rent ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen en droomt van een eigen jazzclub. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg.

Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood?

Waarom in de top 10: Op de valreep keek ik deze week nog La La Land. Ik had al een vermoeden dat ik deze film in mijn top 10 zou willen opnemen. Gelukkig voldeed de film aan deze verwachtingen. Al vond ik het nog lastig bepalen op welke plek ik de film zou zetten in deze top 10 gezien het verder nergens mee te vergelijken is.

De muziek is werkelijk prachtig, Stone en Gosling zijn een gouden duo, en de gehele film brengt je in hogere sferen doordat het je echt terugbrengt naar de tijd waaruit diverse klassiekers komen, maar ook dicht bij het heden blijft. Als je houdt van musicals, of jazz, of van de combinatie Stone en Gosling, dan is dit een film die je gezien moet hebben. De soundtrack staat hier in elk geval op repeat en ik kan niet wachten tot ik de film thuis nogmaals kan bekijken.

Recensie volgt in 2017

Now You See Me 2 poster4. Now You See Me 2

Releasedatum: 9 juni 2016 (NL)
RegisseurJon M. Chu
CastJesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco, Lizzy CaplanMark Ruffalo, Daniel Radcliffe, Jay Chou, Michael Caine, Morgan Freeman

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

Een jaar nadat ze de FBI te snel af waren en het publiek voor zich wonnen met hun magische Robin Hood-achtige spektakels, maken de vier getalenteerde illusionisten zich op voor een comeback waarin ze de onethische praktijken van een techmagnaat aan het licht willen brengen. De man achter hun verdwijningsact is niemand minder dan Walter Mabry (Daniel Radcliffe), een technisch wonder die de illusionisten dwingt de meest onmogelijke diefstal ooit uit te voeren.

Om hun naam te zuiveren en het werkelijke brein achter deze praktijken te ontmaskeren zullen de illusionisten een laatste weergaloze stunt moeten uithalen.

Waarom in de top 10: Ik was al enorm fan van het eerste deel, dus ik kon niet wachten tot dit tweede deel. Hij kon doordat ik er zo naar uitkeek óf enorm floppen óf hij wist mij net zo te enthousiasmeren als het eerste deel. Gelukkig was het dat laatste. Man, wat vond ik deze film genieten met alle trucs en deze acteurs. Ik weet dat de meningen uiteen lopen over deze films, maar ik vind ze geweldig.

Doctor Strange Poster5. Doctor Strange

Releasedatum: 27 oktober 2016 (NL)
Regisseur: Scott Derrickson
CastBenedict CumberbatchChiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

In Marvel’s ‘Doctor Strange’ volgen we het verhaal van de wereldberoemde neurochirurg Dr. Stephen Strange.

Zijn leven verandert drastisch na een verschrikkelijk auto-ongeluk dat het einde van zijn carrière betekent. Wanneer de traditionele medische wetenschap hem in de steek laat, gaat hij noodgedwongen op zoek naar genezing en hoop, in de mysterieuze enclave van Kamar-Taj. Hier ontdekt hij de geheimen van een verborgen wereld vol mystiek en verschillende dimensies. Strange staat voor de keuze; terugkeren naar zijn bestaan vol welvaart en aanzien, of alles achter zich te laten en de wereld verdedigen tegen duistere krachten uit andere dimensies als machtigste magiër.

Ga mee met Strange op een gevaarlijke, mysterieuze en geestverruimende reis!

Waarom in de top 10: Voordat ik deze film ging kijken wist ik eigenlijk totaal niet waar het over zou gaan. Mijn eerste reactie na de trailer was dan eigenlijk ook: “Vaag…”. Maar het verhaal van deze film valt gewoon niet samen te vatten in een trailer. Maar dat de film niet vaag, maar juist gaaf is, dat is één ding dat zeker is. Topacteurs en ook visueel is de film een plaatje.

Me Before You poster6. Me Before You

Releasedatum: 16 juni 2016 (NL)
RegisseurThea Sharrock
CastSam Claflin, Emilia ClarkVanessa Kirby, Jenna Coleman, Janet McTeer, Charles Dance, Samantha Spiro, Brendan Coyle, Matthew Lewis, Stephen Peacocke

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

Vaak vind je de liefde waar je haar niet verwacht, soms brengt het je naar een plek waar je nooit had gedacht te zullen gaan…

Louisa ‘Lou’ Clark (Clarke) woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige en creatieve 26-jarige van baan naar baan, voornamelijk om het hoofd boven water te houden.

Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld, wanneer ze weer eens switched van baan. Ze wordt ingehuurd om de zorg op zich te nemen van Will Traynor (Claflin), een welgestelde jonge bankier wiens leven na een ongeluk compleet is veranderd. Hij was een echte avonturier, maar zijn handicap heeft hem cynisch gemaakt en zijn levenslust is verdwenen. Lou is vastberaden hem ervan te overtuigen dat het leven zeker nog zin heeft. Samen brengen ze veel tijd door en langzaamaan merken ze dat, door al hun belevenissen, zowel hun leven als hart een richting heeft gekozen, waarvan ze beiden niet wisten dat deze bestond.

Waarom in de top 10: Bij het boek heb ik tranen met tuiten gehuild, dus natuurlijk moest ik ook de verfilming zien. Het gevaar is dat je dan als lezer ernaar kijkt in plaats van als kijker en het hierdoor lager beoordeelt, maar ik vond deze film erg goed verfilmd. Emilia Clark en Sam Claflin zijn perfect gecast en de meeste aanpassingen van boek naar het grote scherm begrijp ik. Zeker een film die je moet zien als je van bijzondere en romantische films houdt.

Hell or High Water poster7. Hell or High Water

Releasedatum: 20 oktober 2016 (NL)
RegisseurDavid Mackenzie
CastChris Pine, Ben Foster, Jeff BridgesGil Birmingham

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

In Hell or High Water, geschreven door de scenarist van Sicario, jaagt een sheriff op twee broers die hun schulden bij de bank proberen af te lossen… met de buit van hun bankovervallen.

Wanneer de onafscheidelijke broers Tanner (Ben Foster) en Toby (Chris Pine) hun ranch dreigen te verliezen beginnen ze aan een wanhopige reeks overvallen op kleine lokale banken. Omdat het steeds maar om kleine bedragen gaat hopen Tanner en Toby buiten schot te blijven. Alles loopt gesmeerd tot de bijna gepensioneerde Texas ranger Marcus (Jeff Bridges) zich in de zaak vastbijt.

Waarom in de top 10: Deze film staat in de top 10 omdat deze film mij compleet verrast heeft. Ik keek de film tijdens het PAC-Festival in oktober en had eigenlijk niet zulke hoge verwachtingen. Ik zal je zelfs vertellen dat als het PAC-Festival er niet was geweest, ik de film nooit had gekeken. Des te mooier was dat ik de film niet alleen vermakelijk vond, maar ook echt heel goed. Zelfs als je net als ik niet zo van westerns bent, raad ik je deze film zeker aan.

Suicide Squad poster8. Suicide Squad

Releasedatum: 4 augustus 2016 (NL)
RegisseurDavid Ayer
CastWill Smith, Margot Robbie, Jai Courtney, Cara Delevingne, Joel Kinnaman, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jay HernandezIke Barinholtz, Viola Davis, Jared Leto, Scott Eastwood, Ben Affleck, Karen Fukuhara, Adam Beach

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

Een groep bijzondere en extreme criminelen voert klusjes uit voor de overheid in ruil voor hun vrijheid. Beter bekend als de Task Force X gaan ze hun missies te lijf.

Het voelt goed om slecht te zijn… Stel een team samen van ‘s werelds meest gevaarlijke, gevangen genomen Super Schurken en geef ze de meest geavanceerde wapens die er beschikbaar zijn. Stuur ze vervolgens op een missie om een onbekende, onoverwinnelijke entiteit te verslaan.

U.S. intelligence officer Amanda Waller heeft besloten dat alleen een in het geheim opgesloten groep wanhopige, afschuwwekkende misdadigers, die niets te verliezen hebben, volstaat. Echter, wanneer zij ontdekken niet geselecteerd te zijn om te slagen, maar enkel om hun schuld in te lossen (falen is onvermijdelijk), is het de vraag of de Suicide Squad tijdens een poging zal sterven, of dat het vanaf nu ieder voor zich wordt.

Waarom in de top 10: Hoewel ook over deze film de meningen verdeeld zijn vond ik Suicide Squad oprecht heel tof. Oké Cara Delevigne wist mij niet te overtuigen en verhaaltechnisch was het niet altijd even sterk. Maar deze film kan entertainen en doet dat subliem. Daarbij komt dat de acteurs hun personages fantastisch weten neer te zetten en er duidelijk chemie is. Suicide Squad is waarschijnlijk niet voor iedereen, maar ik heb er meer dan van genoten.

Batman v Superman poster9. Batman v Superman

Releasedatum: 24 maart 2016 (NL)
RegisseurZack Snyder
CastBen Affleck, Henry CavillAmy Adams, Gal Gadot, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Holly Hunter

SterrenSterrenSterrenSterren

Regisseur Zack Snyder brengt Oscar-winnaar Ben Affleck als Batman/Bruce Wayne en Henry Cavill als Superman/Clark Kent voor het eerst samen op het grote scherm in de bioscoopfilm Batman v Superman: Dawn of Justice.

Bezorgd om de ongecontroleerde acties van een bijna tot god verheven superheld, neemt Gotham City’s eigen krachtige en verontruste burger het op tegen de meest gerespecteerde, hedendaagse redder van Metropolis. Ondertussen worstelt de wereld met de vraag welke held het werkelijk nodig heeft. En terwijl Batman en Superman tegen elkaar strijden, verschijnt er al snel een nieuwe bedreiging die de mensheid in groter gevaar zal brengen dan ooit tevoren.

Waarom in de top 10: Henry Cavill.

Haha, oké, er is wel meer dan één reden waarom ik deze film in mijn top 10 zet. Maar Henry Cavill weet toch al wel twee jaar achtereen in een film te spelen in mijn top 10. Batman v Superman heeft genoeg verbeterpunten, maar die laat ik niet heel zwaar meewegen omdat ik wel enorm heb genoten van deze film. Ik was bang dat Ben Affleck enorm zou tegenvallen, maar hij viel juist reuze mee. Superman en Wonder Woman waren ontzettend gaaf. Ik kijk nu al uit naar de Wonder Woman en Justice League films.

The Jungle Book10. The Jungle Book

Releasedatum: 24 maart 2016 (NL)
Regisseur: Jon Favreau
Cast: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

Mowgli voelt zich niet langer thuis in de jungle wanneer de angstaanjagende Shere Khan, de tijger die zichtbaar getekend is door de mens, bezweert alles te elimineren wat hij als een bedreiging ziet. Als Mowgli de enige plek die hij kent moet verlaten, begint hij aan een fascinerende reis op zoek naar zichzelf. In gezelschap van zijn strenge mentor, panter Bagheera, en de zorgeloze beer Baloo komt hij onderweg junglebewoners tegen die nu niet bepaald het beste met hem voorhebben.

Deze versie van The Jungle Book maakt deel uit van Disney’s nieuwe koers om de beroemde verhalen die in eerste instantie als klassieke animatiefilm werden uitgebracht nu in de vorm te gieten van een speelfilm. Zulks gebeurde eerder met Alice in Wonderland, Cinderella en Maleficent. En er staan nog heel wat producties op stapel.

Waarom in de top 10: Op de valreep keek ik nog The Jungle Book, en deze film wilde ik nog graag opnemen in mijn top 10. Ik vind deze film prachtig gemaakt. Ondanks dat er eigenlijk maar één mens is en de rest erin is geplakt, vind ik dit heel geloofwaardig overkomen. Het is werkelijk een visueel prachtplaatje. Ik heb meerdere films gezien dit jaar waarbij boeken die tot animatiefilms vermaakt zijn nu zijn vermaakt tot speelfilm – bijvoorbeeld The Legend of Tarzan of de GVR – maar geen enkele was zo mooi gemaakt en geen enkele wist zo te blijven boeien als The Jungle Book.

Wat is jouw favoriete film uit 2016?

Deze post is al 3065 keer gelezen


Geef een reactie

14 responses to “Top 10 Films uit 2016

 1. Batman vs Superman hoort er natuurlijk niet in 😉 maar verder vond ik dit allemaal ook vermakelijke films (alhoewel heel veel niet in m’n eigen top 10 staan), alleen Fantastic Beasts heb ik nog niet gezien… Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  • Haha, zoals ik ook al in mijn recensie beschreef is Batman v Superman een film waarover de meningen enorm uiteenliepen. 😉

   Fantastic Beasts moet je spoedig even gaan kijken dan, echt een topper!

   Jij ook nog een gelukkig nieuwjaar!

 2. Mooie lijst! Hell or High Water wil ik nog graag zien.

  Ik ga je nog niet vertellen wat mijn favoriete film van 2016 is. Dat moet je maar lezen in mijn lijstje 😉

 3. Oh oh oh ik ben zo slecht bezig op filmgebied. Seriously. Allemaal niet gezien. Ik kijk teveel series en te weinig films. Daar moet in 2017 absoluut verandering in komen! 😉