Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Top 10 Boeken uit 2016

Top 10 favoriete boeken uit 2016

Jahaaa, het is weer tijd voor lijstjes! Net als vorig jaar maak ik ook dit jaar weer een top 10 van mijn favoriete boeken uit 2016. In dit lijstje staan alleen boeken die daadwerkelijk zijn uitgekomen in 2016. Natuurlijk heb ik ook boeken uit andere jaren gelezen, dus als één van mijn favoriete boeken van dit jaar uit een ander jaar komt – volg je het nog? – dan zal ik deze een eervolle vermelding geven onderaan de lijst. Er verschijnen immers zoveel boeken in een jaar dat ik geen tijd heb om alles in een jaar te lezen, en het zou zonde zijn als ik ze helemaal niet zou noemen. Ter informatie: ik heb in 2016 in totaal 46 boeken gelezen. Welke? Dat zie je hier. Mocht je het raar vinden dat boeken met een lager aantal sterren hoger staat dan een boek met meer sterren: Ik baseer de lijst op het uiteindelijke gevoel dat ik heb overgehouden aan de boeken. Bekijk ook mijn top 10 van 2015.

1. Hof van Mist en Woede – Sarah J. Maas

IMG_2702 - Hof van Mist en Woede - Sarah J. MaasVerschijningsdatum: 26 juli 2016
Serie: Hof van Doorns en Rozen #2
Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 608
Aantal sterrenSterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Waarom in de top 10: Toen ik Hof van Mist en Woede las wist ik al dat dit waarschijnlijk mijn favoriete boek van 2016 zou worden. Er had echt wel zo een extreem goed boek uit moeten komen in het laatste halfjaar als het dit boek had willen toppen. Hof van Mist en Woede heeft meer dan 600 pagina’s, maar ik heb het in slechts twee dagen uitgelezen. Hof van Mist en Woede was zo enorm verslavend, je kan niet anders dan doorlezen. Het is zelfs een boek dat ik supergraag wil herlezen, zo geweldig is het boek. ALL.THE.FEELS! Ik kijk met smart uit naar deel drie, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Lees mijn recensie – Bekijk op Goodreads

Hof van Mist en Woede - Sarah J. MaasOver Hof van Mist en WoedeFeyre heeft de vloek van Amarantha verbroken en is teruggekeerd naar het Lentehof, maar daarvoor moest ze een hoge prijs betalen. De vreselijke dingen die ze heeft gedaan om Tamlin te redden kan niet ze vergeten en ook haar afspraak met Rhysand, Edelheer van het gevreesde Nachthof, heeft ze maar al te goed onthouden. Terwijl Feyre haar weg zoekt door een doolhof van politiek, passie en duizelingwekkende macht, doemt er een veel groter kwaad op. Feyre zou het kunnen tegenhouden, maar alleen als het haar lukt om haar angstaanjagende krachten te beheersen en haar gekwelde ziel te helen.

Koop bij bol.com RR

2. Misschien Ooit – Colleen Hoover

Misschien Ooit - Colleen Hoover

Verschijningsdatum: 27 januari 2016
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 376
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Waarom in de top 10: Als Hof van Mist en Woede er niet was geweest dan was Misschien Ooit niet alleen het eerste boek geweest dat ik las in 2016, maar ook meteen het beste. Helaas heeft het nipt verloren, maar toch weet het een goede tweede plek te behalen. Misschien Ooit is verrassend en ontroerend en één van mijn favoriete Colleen Hoover boeken. Ook is er een novelle uitgekomen Misschien Nooit. Ik heb besloten geen novelles op te nemen in deze lijst, maar hem daarom hier even kort te benoemen. Misschien Nooit is namelijk een heerlijke novelle en heeft voor een novelle een beste omvang!

Lees mijn recensie – Bekijk op Goodreads

Misschien ooit - Colleen HooverOver Misschien OoitEr zijn van die momenten dat het leven niet doet wat je wilt. Daar kan de 22-jarige Sydney over meepraten. Ze heeft het allemaal: een studie, een baan en een leuke vriend. Tot laatstgenoemde vreemdgaat. Ja, je hoort het goed: hij doet het met een of andere bimbo. Dat is dus einde relatie. Punt.

Hoewel Sydneys hart gebroken is, raakt ze al snel in de ban van haar buurman, Ridge, die ’s avonds op zijn balkon gitaar speelt. Ze kan haar ogen niet van hem afhouden als hij zo gepassioneerd muziek maakt. Wanneer ze met elkaar in contact komen, klikt het onmiddellijk. Maar Ridge heeft al een vriendin: Maggie. Het kan dus niets worden tussen hem en Sydney. Of misschien toch, ooit?

Koop bij bol.com RR

3. Hof van Doorns en Rozen – Sarah J. Maas

Hof van Doorns en Rozen - Sarah J. Maas

Verschijningsdatum: 22 februari 2016
Serie: Hof van Doorns en Rozen #1
Uitgeverij: Best of YA
Aantal sterren: 4,5
Waarom in de top 10: Zoals ik ook al in mijn recensie zei zou ik door het gevoel dat ik had na het lezen van het boek vijf sterren willen geven. De reden dat ik dit boek 4,5 sterren heb gegeven is doordat ik wat moeite had met het begin. Toch is het nog steeds één van mijn favoriete boeken van dit jaar en zet ik hem hoger dan één van de andere recensies met vijf sterren. Hof van Doorns en Rozen is zo’n boek dat je in één ruk wilt uitlezen en je laat verlangen naar meer. Eindelijk snap ik die hele hype rondom Sarah J. Maas. Ze is gewoon een überawesome schrijfster!

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

Hof van Doorns en Rozen coverOver het boekAls de negentienjarige jager Feyre in het bos een wolf doodt, komt een beestachtig wezen vergelding opeisen. Hij sleept haar mee naar een verraderlijk, magisch land dat ze alleen kent van legendes. Daar ontdekt Feyre dat het wezen dat haar gevangengenomen heeft geen dier is, maar Tamlin: een van de dodelijke onsterfelijke elfiden die ooit hun wereld regeerden.

Tijdens haar verblijf op het landgoed veranderen haar gevoelens voor Tamlin van ijzige vijandigheid in vurige passie, sterker dan elke waarschuwing die ze ooit heeft gekregen over de prachtige, gevaarlijke wereld  van de elfiden. Maar ondertussen trekt een eeuwenoude, donkere schaduw steeds verder over het Elfidenrijk en Feyre moet een manier zien te vinden om die te stoppen… Anders zullen Tamlin en zijn hof voor eeuwig verdoemd zijn.

Koop bij bol.com RR

4. 54 Minuten – Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp - 54 Minuten

Verschijningsdatum: 6 september 2016
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s: 311
Aantal sterrenSterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Waarom in de top 10: 54 Minuten heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Dit komt doordat het een boek is over iets dat momenteel ook echt een grote rol speelt in Amerika. Het besef dat het verhaal in dit boek misschien dan niet waargebeurd is, maar wel weerspiegelt wat gebeurd is en nog steeds kan gebeuren beneemt je de adem. Ook wanneer dit boek je in eerste instantie niet perse aantrekt, raad ik je aan het te lezen. Het is een indrukwekkend verhaal dat ondersteund wordt door de fijne schrijfstijl van Marieke Nijkamp.

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

54 Minuten - Marieke NijkampOver het boek10:00 uur
De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02 uur
De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 uur
De auladeuren gaan niet open.

10:05 uur
Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Koop bij bol.com RR

5. De Kroon – Kiera Cass

Kiera Cass - De Kroon

Verschijningsdatum: 4 mei 2016
Serie: The Selection #5
Uitgeverij: Best of YA
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Aantal pagina’s: 240
Waarom in de top 10: Ik heb zoveel liefde voor deze serie! Natuurlijk zullen de eerste drie boeken voor mij de belangrijkste zijn, het is immers allemaal begonnen met Maxon en America. Maar elk boek van de hand van Kiera Cass in deze wereld is weer een boek waar ik op en top van geniet. Ik heb het boek in no-time verslonden en hoewel het na vijf boeken inderdaad tijd is om te stoppen, vond ik het wel jammer dat dit officieel betekent dat er geen nieuw materiaal meer zal komen. De wereld, de personages, ik hou van ze.

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

De Kroon - Kiera CassOver het boekTwintig jaar zijn verstreken sinds America Singer en prins Maxon verliefd werden. Nu is hun dochter Eadlyn de eerste prinses die haar eigen Selectie houdt.

Eadlyn had niet gedacht dat ze een partner zou vinden tussen de 35 kandidaten, laat staan haar ware liefde. Maar soms word je verrast door je eigen hart, en nu moet Eadlyn een nog moeilijker en belangrijker keuze maken dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

Koop bij bol.com RR

6. The Jewel – Amy Ewing

The Jewel - Amy Ewing

Verschijningsdatum: 20 oktober 2016
Serie: The Lone City #1
Uitgeverij: Young & Awesome
Aantal pagina’s: 293
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren
Waarom in de top 10: Het is een kunst als een boek zelfs nadat je het hebt uitgelezen nog weken blijft hangen. Dit is zo’n boek. Soms hunker ik naar een tweede deel en zwakt dat na een tijdje af, bij The Jewel is dit nog niet gebeurt. Ik hunker nog steeds naar het tweede deel. Het bizarre concept is wat je nieuwsgierig maakt, en je zal het boek leuk vinden door de interessante personages, diens ontwikkelingen en het vleugje magie dat erin is verwerkt. Een prachtig en toch ook wreed verhaal, met een verrassende cliffhanger; ik kan absoluut niet wachten op deel twee!

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

The Jewel - Amy EwingOver het boekVandaag is mijn laatste dag als Violet. Vanaf morgen ben ik nummer 197.

Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land… dat overkomt Violet. In het landhuis van de hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. De nietsontziende hertogin wil Violets bijzondere gave uitbuiten, tegen elke prijs. Violet moet ontsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze: moet ze Raven redden of zichzelf?

Koop bij bol.com RR

7. Vallen – Jackie van Laren

Vallen - Jackie van Laren

Verschijningsdatum: juni 2016
Serie: Vallen #1
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 388
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren
Waarom in de top 10: De cover is mooi, de binnenkant van het omslag is mooi, iedereen zei dat dit boek echt leuk is. Waar zit het addertje onder het gras? Nergens, dit boek is echt verrassend leuk! Direct vanaf de eerste letter zat ik in het verhaal. Ik vind het een origineel verhaal, want ik heb nog niet eerder gelezen over het leven on tour. Daarnaast zijn de personages een groot pluspunt, deze zijn namelijk uitmuntend levendig beschreven en zal je al snel in je hart sluiten. Een meeslepend en grappig feelgood verhaal dat je gelezen moet hebben.

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

Vallen - Jackie van LarenOver het boekAnne, jong en keurig opgevoed, werkt voor een blad dat op de rand van de schandaaljournalistiek balanceert en is verloofd met de keurige, kreukvrije Ian. Tijdens een interview met Rory Maquary, leadzanger van een wereldberoemde rockband, gelauwerd acteur en beruchte Hollywood Bad Boy, blijkt Anne een onverwachte connectie te hebben met zijn driejarige zoontje. Het jongetje heeft het moeilijk sinds zijn moeder met de noorderzon vertrok en kan wel wat extra aandacht gebruiken. In een opwelling doet Rory Anne een aanbod dat ze niet kan weigeren: als ze drie weken meegaat met de Amerikaanse tournee van zijn band en op zijn zoontje past, mag ze een exclusief diepteartikel over de band schrijven. Anne pakt zonder aarzelen haar tas en gaat. Ze houdt zichzelf voor dat ze het doet voor haar carrière en voor het kind. Maar bijna tegen wil en dank vallen Anne en Rory voor elkaar. De gevolgen zijn niet te overzien.

Koop bij bol.com RR

8. Stil van Jou – Sophie Jackson

Verschijningsdatum: 29 november 2016
Serie: A Pound of Flesh #2
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 333
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren
Waarom in de top 10: Wie had gedacht dat ik dit boek zó goed zou gaan vinden? Ik niet. Want het personage dat een hoofdrol speelt in Stil van Jou was al geïntroduceerd in Stuk van Jou en trok mij totaal niet. Bijzonder is dat ik Max in Stil van Jou juist enorm ben gaan bewonderen. Ik vind Stil van Jou zelfs beter dan Stuk van Jou. Een heerlijk eerlijk boek.

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

Over het boekMax heeft het flink voor zijn kiezen gehad. Zijn drugsprobleem wordt gevoed door de breuk met zijn vriendin Lizzie, waar hij nooit overheen zal komen, en het verlies van hun zoontje. Toch lukt het hem om clean te worden. En dan ontmoet hij Grace, die net zo mooi en lief is als haar naam doet denken. Maar ook zij torst heel wat met zich mee.

Koop bij bol.com RR

9. Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Verschijningsdatum: 4 april 2016
Serie: To All the Boys I’ve Loved Before #1
Uitgeverij: Uitgeverij Moon
Aantal pagina’s: 318
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Waarom in de top 10: Als je zin hebt in een easy read is Aan alle jongens van wie ik hield, en diens vervolg PS Ik hou nog steeds van je, echt een aanrader. Het is een vlot geschreven feelgood YA-boek dat je in een dagje kunt uitlezen als je wilt. Lekker luchtig, herkenbaar en je voelt je weer even zestien.

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny HanOver het boekWat als alle grote, heimelijke liefdes van je leven erachter komen hoe je ooit over ze dacht… tegelijkertijd!

Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht… en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos is verdwenen. Alle brieven blijken te zijn gepost, inclusief de laatste brief aan Josh, het vriendje van haar oudere zus. Lara Jeans liefdesbrieven verandert in één klap van denkbeeldig naar totaal uit de hand gelopen. Of zou er toch nog iets moois uit de verstuurde brieven kunnen voortkomen..?

Koop bij bol.com RR

10. Did I Mention I Need You? – Estelle Maskame

Did I Mention I Need You - Estelle Maskame

Verschijningsdatum: 10 oktober 2016
Serie: DIMILY #2
Uitgeverij: Uitgeverij Moon
Aantal pagina’s: 332
Aantal sterren: SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren
Waarom in de top 10: Ik wist niet helemaal zeker welke van de twee delen die momenteel in het Nederlands uitgebracht zijn ik leuker vind (ik heb ze ook hetzelfde aantal sterren gegeven). Maar door de mate van shock waarin het boek mij heeft achtergelaten na het lezen ga ik toch voor Did I Mention I Need You? Toen ik het boek dicht had geslagen was ik echt verbijsterd en zei ik letterlijk hardop “What.the.fuck?!”. Ja… dit boek was goed! O zo fout, maar geweldig leesvoer.

Lees mijn recensieBekijk op Goodreads

Did I Mention I Need You - Estelle MaskameOver het boekRomantisch en verslavend: de #DIMILY-trilogie is de ultieme guilty pleasure YA

Het is een jaar geleden dat de achttienjarige Eden Munro haar stiefbroer, en geheime liefde, Tyler Bruce, zag. Vanwege hun familie hebben ze een time-out in hun geheime relatie genomen, maar Eden kan haar opwinding moeilijk verbergen als Tyler haar voor de zomer in New York uitnodigt. Eden is gelukkig met haar vriend Dean, maar tijdens een lange, hete zomer wordt het duidelijk dat de twee nog niet over elkaar heen zijn. Kunnen Tyler en Eden de verleiding weerstaan?

Koop bij bol.com RR

Eervolle vermeldingen

Deze boeken hadden absoluut in de top 10 gestaan als ik ze had gelezen in het jaar dat ze uitkwamen.

Welk boek is jouw favoriet van 2016?

Deze post is al 2014 keer gelezen


Geef een reactie

10 responses to “Top 10 Boeken uit 2016

  1. Ongelofelijk dat het alweer bijna 3 jaar geleden is dat Voor jou verscheen! Onze favorieten komen redelijk overeen, leuk om te lezen!
    En nogmaals, wat maak je toch prachtige foto’s! <3