Categorieën: Persoonlijk / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Mijn jaar in het Best of YA Promoteam + Geef je op voor de Best of YA Boekentijgers!

Best of YA Promoteam

Het is bijna eind december, wat betekent dat het einde in zicht is van ons jaar in het promoteam van Best of YA. Het is werkelijk voorbij gevlogen en man wat baal ik daarvan. In het promoteam zitten is zó leuk, en wauw, ik had nog zoveel meer willen doen. Het is echt onvoorstelbaar hoe snel zo’n jaar gaat. Ik wil samen met jullie even terugblikken op het toffe jaar dat ik heb gehad met mijn mede promoteamleden en de medewerkers van Best of YA, en zal jullie onderaan alles vertellen over het komende jaar en hoe je je op kunt geven voor de Best of YA Boekentijgers – want dat wil je, geloof mij maar.

Kennismaking en fotoshoot

Hier heb ik zelfs een compleet artikel aan gewijd. Begin februari mochten we langskomen op het kantoor van Unieboek | Het Spectrum. We kregen een rondleiding (het is daar zó awesome!), informatie over het promoteam, een eerste brainstorm en we maakten een filmpje om ons op een unieke manier te introduceren. Dit is een dag welke ik niet snel zal vergeten. Wat hebben we een plezier gehad en dat was pas de eerste dag waarop we samen waren.

Manuscripten en boeken

Nog even een stukje lezen. Ik hou van jullie @bestofyabooks <3 #acomaf

Een foto die is geplaatst door Jessica / Reviews & Roses (@jessicareviewsandroses) op

In het promoteam zitten komt met zo zijn voordelen, en die kan ik nog steeds niet geloven. Zo las ik het manuscript voor De Kroon (Kiera Cass) al een maand voordat de Engelstalige versie The Crown uit zou komen (en schreef er een stukje over voor het Best of YA Magazine); ik mocht dan ook op geen enkele manier laten blijken dat ik het boek al aan het lezen was, zo geheim was het. En ik mocht ook Hof van Mist en Woede al voor de Nederlandstalige verschijning lezen. Ook las ik de eerste versie van Vermist door Helen Vreeswijk. Daarnaast zijn we overladen met boeken, en wie wil dat nou niet? Verwacht ook komend jaar dus nog veel recensies van Best of YA Boeken. ^^

Best of YA Magazine

Best of YA Magazine 2016 - 1

Ook mochten we stukjes aanleveren voor het Best of YA Magazine. De exemplaren van dit jaar bewaar ik dus extra goed. Het meest bijzondere item in het Best of YA Magazine is voor mij het interview met Helen Vreeswijk.

Helen Vreeswijk

Interview met Helen Vreeswijk

Het promoteam bestond dit jaar uit slechts zes personen. Allen werden wij daarom gekoppeld aan een Nederlandse auteur van Best of YA. Ik had mijn hoop destijds gevestigd op de geweldige Buddy Tegenbosch, maar ik werd uiteindelijk gekoppeld aan Helen Vreeswijk. In eerste instantie vond ik het jammer. Haar boeken trokken mij niet en had ik dus ook nog nooit gelezen.

Ik ben echter compleet omgeslagen. Ik leerde Helen kennen en ontdekte dat het een fantastische vrouw was. Daarnaast ontdekte ik dat ze een hele fijne schrijfstijl had waardoor ik haar boeken toch enorm fijn bleek te vinden. Ik mocht de eerste versie van Vermist lezen – en ook alvast haar verhaal voor 3PAK – en heb er enorm van genoten. En dat was pas de eerste versie! Ik heb een aantal events bezocht waar Helen aanwezig was en mocht haar in juni zelfs met mede promoteamlid Melissa bij haar thuis interviewen voor het Best of YA Magazine. Wat was het gezellig!

De laatste keer dat ik haar zag was tijdens het Yalbal, half september, waar ze enthousiast naar mij zwaaide en op mij afkwam om even bij te kletsen. Tegen alle verwachtingen in had ik een band opgebouwd met deze fantastische vrouw en bewonderde ik haar om de manier waarop ze in haar leven stond (hierover lees je meer in het interview). Het kwam dan ook hard binnen toen ik op 31 oktober hoorde dat ze was overleden. Het voelt heel raar dat ze er niet meer is en dat ik haar niet persoonlijk kan bedanken voor wat ze voor mij heeft betekend. Ik wil daarom sowieso Best of YA bedanken dat ik deze geweldige vrouw dankzij hen heb mogen leren kennen. Rust in vrede lieve Helen.

Workshops

Kluis Boekhandel Donner

Ook hebben we diverse workshops gehad. Zo gingen we op bezoek bij boekhandel Donner in Rotterdam om meer te weten te komen over hoe het werkt tussen boekhandel en uitgeverij, en vroegen ze ook ons het hemd van het lijf als bezoeker van boekhandels. We mochten ook naar De Efteling, maar helaas was ik met vakantie en kon ik niet mee. Wel was ik bij de brainstorm die daarop volgde in een boekhandel in Tilburg en kregen we een workshop interviewen en vertelde Susanne Diependaal (uitgever bij Best of YA) over haar baan als uitgever.

Yalfest

Best of YA Promoteam - Yalfest 2016 - Fotodoos

En misschien nog wel het meest coole van allemaal? Yalfest duurde voor ons niet slechts één dag, maar wel drie dagen! Natuurlijk werd er van ons ook verwacht wat werk te verrichten. Zo hebben we onder andere de goodiebags gevuld voor de boekhandelsborrel en Yalfest zelf. Maar óók mochten we aanwezig zijn bij de boekhandelsborrel waar de Yalfest auteurs los rondliepen en we dus gewoon gezellig met ze konden kletsen. Awesome! We maakten er daarnaast direct een gezellig sleepover weekend van; ik logeerde gezellig bij Joost in Katwijk omdat we tussendoor ook nog naar een event met Buddy Tegenbosch en Helen Vreeswijk gingen. De andere dag logeerden we met de hele club bij Nanouk in Utrecht en hebben zelfs een heuse promoteam livestream gehouden.

En meer

Promoteam Best of YA

Diverse evenementen voor pers of bloggers waren ook voor de promoteamleden (niet alle promoteamleden zijn bloggers). Bijvoorbeeld de release van Hof van Doorns en Rozen in een heus kasteel. Of bijvoorbeeld aanwezig mogen zijn bij de persconferentie voor Yalfest. Dit laatste kon zelf héél exclusief, maar het lukte mij doordat het die ochtend gemeld werd en ik in Friesland woon helaas niet om een uur eerder in Utrecht te zijn, dus schoof ik aan bij de bloggersronde.

Maar ook mochten we de verfilming van Nerve bekijken voordat hij uitkwam in de bioscoop. Dit gold ook voor de persvoorstelling van Allegiant, maar helaas kregen we pas de dag ervoor bericht dat we hem de volgende ochtend mochten bijwonen en kon ik al geen vrij meer vragen in zo’n korte tijd, balen. En superleuk: we kregen cadeautjes voor onze verjaardag! Als soort van aanloop naar de aankondiging van 2017 konden we als promoteam tijdens de Best of YA Sleepover de hemd van ons lijf gevraagd worden over het promoteam.

Bedankt!

Boekhandelsborrel Yalfest

Lieve, lieve mensen bij Best of YA (Kelly, Jessie, Susanne en alle andere harde werkers bij Best of YA die we hebben mogen leren kennen, en natuurlijk ook Sandra!) en mede promoteamleden (Joost, Jikke, Melissa, Reza, en ook Nanouk), bedankt dat jullie mij één van de zes gelukkigen maakten dit jaar. Ik denk serieus dat ik zal moeten afkicken van alle toffe dingen die we hebben mogen doen en de gezelligheid die we hebben gekend, en ik hoop dat we gewoon contact blijven houden! Ik maak mij in elk geval geen zorgen over de toekomst van Best of YA, want dat jullie geweldige boeken blijven uitgeven en fantastische events zullen organiseren, dat is zeker. Ik zal nog lang de herinneringen aan 2016 koesteren, bedankt! <3

De Best of YA Boekentijgers van 2017

Best of YA Boekentijgers

In 2017 is het tijd voor verandering. Het promoteam werd in 2016 al teruggebracht naar slechts zes leden, in 2017 wordt afscheid genomen van de term ‘Best of YA Promoteam’. Na drie jaren, met elk jaar een nieuw promoteam, is een nieuw tijdperk aangebroken, een tijdperk van Best of YA Boekentijgers.

Wat houdt dit in?

Tien YA-lezers mogen zich in 2017 de Best of YA Boekentijgers noemen. Deze tien, nog onbekende, gelukkigen zullen elke maand samenkomen bij verschillende boekhandels om te praten en te discussiëren over nieuwe Best of YA-titels én om leerzame, grappige of praktische workshops te volgen.

De Boekentijgers zijn (net als het Promoteam was) een vraagbaak voor Best of YA en ze zullen zeker aanwezig zijn op de Best of YA evenementen. Kortom: een Promoteam, maar dan in een nieuw (leesclub)jasje.

In het kort bieden zij jou:

 • Zes keer per jaar een leuke leesclubbijeenkomst;
 • Zes gratis leesclubboeken;
 • Zes andere boeken van Best of YA naar keuze;
 • Zes gave workshops;
 • Een rondleiding op de uitgeverij;
 • En natuurlijk heel veel liefde en aandacht
Hoe kun je je opgeven?

Je kunt je tot en met 1 januari 2017 opgeven door een mail te sturen met daarin onderstaande gegevens, naar jessie.kuup@unieboekspectrum.nl.

Vermeld in je e-mail:

 • Naam;
 • Leeftijd;
 • Woonplaats;
 • Mailadres;
 • Telefoonnummer;
 • Je lievelingsboek;
 • Een foto van jezelf;
 • En vertel ze waarom jij een Best of YA Boekentijger bent!

Meld jij je aan? 🙂

Deze post is al 1489 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Mijn jaar in het Best of YA Promoteam + Geef je op voor de Best of YA Boekentijgers!

  • Haha ja, ik moest ook even goed nadenken of ik geen dingen was vergeten, haha. Maar door alle gezelligheid vergeet je al snel iets haha.
   Ik ben ook héél benieuwd wie volgend jaar in de leesclub zitten!

 1. Het was echt zo’n leuk jaar! Ik vond het ontzettend leuk om dit jaar met jou (en de anderen) in het team te zitten. 🙂 Zo jammer dat het nu al voorbij is..

  • We hebben gelukkig altijd de Whatsapp groep nog, en hopelijk zien we elkaar ook nog regelmatig bijvoorbeeld bij Best of YA Events. ^^
   Ik vind het ook vreselijk jammer dat het jaar alweer voorbij is, en heb genoten met jullie! <3