Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Uitzonderlijk – Colleen Hoover

Uitzonderlijk - Colleen Hoover
Boekrecensie | Uitzonderlijk – Colleen HooverUitzonderlijk door Colleen Hoover
Verschenen: 16 oktober 2018 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 318
Genre: Contemporary, Young Adult
Lees ook: Sterrenhemel, Onvoorwaardelijk, Misschien Ooit, Misschien Nooit, Oprecht, 9 November, Nooit Meer, Misschien Nu, It Starts with Us / Vanaf Nu, Slammed, Point of Retreat, This Girl, Too late / Vuurgevaarlijk
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Merit Voss heeft het niet getroffen op liefdesgebied. Haar eerste vriendje dumpte haar met zijn handen onder haar shirt. Ze besloot toen voor zichzelf een trofee te kopen, een soort troostprijs. Sindsdien verzamelt ze trofeeën voor momenten waarop het tegenzit. Ze heeft al een behoorlijke verzameling.
Als ze net in een antiekwinkel is om een nieuwe trofee aan te schaffen, ontmoet ze een jongen die haar onmiddellijk intrigeert. Dat moet wel wederzijds zijn, want hij begint haar zomaar te zoenen. Maar vlak na die kus krijgt hij een telefoontje van Honor, Merits tweelingzus. Zijn vriendin. Oei.

Uitzonderlijk gaat over Merit en haar nogal wat vreemde familie, waar zij beter in blijkt te passen dan ze zelf zou willen. Oké, dus misschien is ze ook wel een beetje raar. Maar wat is dat eigenlijk, raar? En waarom zou je normaal willen zijn?

Uitzonderlijk

Colleen Hoover heeft inmiddels al zoveel sterke boeken geschreven dat ik alles van haar wil lezen. Stuk voor stuk worden haar boeken vertaald en dit keer was Without Merit aan de beurt. Het boek is vertaald als Uitzonderlijk, en heeft voor de release nog een wisseling van cover gehad. In eerste instantie zou er een bloem op komen, waardoor de cover past bij Nooit Meer. Nu is het blauwe en roze rook. Beide covers zijn prachtig (ik ben gek op bloemen, én op kleurrijke rook), maar de eerste optie was iets unieker gezien een paar maanden eerder Zoen me tot ik zwicht uitkwam met een soortgelijke cover. Maar laten we eens gaan kijken naar de inhoud.

Een pluim

Uitzonderlijk gaat over Merit. Merit is één helft van een zestienjarige eeneiige tweeling. Samen met haar zus, oudere broer, halfbroertje, vader, stiefmoeder en moeder woont ze in Dollar Voss. Het begin van het boek is precies wat op de achterflap staat, en dat vind ik bijzonder. Je ziet tegenwoordig niet vaak dat de achterflap zo kloppend (op één klein foutje na) en weinig revealing is. Vaak genoeg beslaat de flaptekst een plottwist ergens halverwege het boek waar naartoe gewerkt wordt. Maar de flaptekst van Uitzonderlijk niet. Bij deze even een pluim voor degene die deze flaptekst heeft geschreven. Het begin is trouwens ook nog eens supergrappig en gênant tegelijk. Romantiek is overigens niet het hoofdonderwerp van dit boek, maar liefde speelt wel een belangrijke rol.

Uitzonderlijk - Colleen Hoover

Bijzonder apart verhaal

Uitzonderlijk is een boek vol met aparte dingetjes. Zo woont Merit met haar familie in een voormalige kerk en verzamelt ze trofeeën die niet door haar zijn gewonnen. En dat zijn pas enkele bijzonderheden. Hoe Colleen Hoover dit soort dingen altijd verzint, geen idee. Superknap! Het maakt dat het boek een bijzondere setting heeft welke nieuwsgierig maakt. Wederom heeft ze gebruik gemaakt van kunst in haar boek. Ik vind het wel leuk om te zien hoe ze hetgeen dat ze heeft geschreven, voor zich ziet.

Volwassen young adult

Uitzonderlijk is geclassificeerd als young adult boek. Dit vind ik overigens kloppend, maar het is absoluut wel wat volwassener geschreven dan een gemiddeld young adult boek. Zoals we van Colleen Hoover gewend zijn vertelt ze het verhaal in vlotte makkelijk lezende zinnen. De personages zijn interessant doordat ze allemaal eigen bijzondere kenmerken hebben. De personages zijn goed uitgediept, met name natuurlijk de hoofdpersoon, maar ook de overige personages hebben een diepere laag die van groot belang is voor het verloop van het verhaal.

Zware onderwerpen

Er worden diverse wat zwaardere onderwerpen door Colleen Hoover aangehaald in Uitzonderlijk. Van homoseksualiteit tot vluchtelingen, tot depressie en meer. Het onderwerp depressie sprak mij het meest aan door mijn geschiedenis met depressie. Hoewel het bij allemaal anders is verlopen, zijn veel van de gevoelens die het personage met depressie had, herkenbaar voor mij. Diverse adviezen die rondom dit onderwerp aan bod kwamen, zijn adviezen die ik ook heb gekregen. Alsook de vragen die op een gegeven moment op een vragenlijst voorbij kwamen. Ik moet wel zeggen dat het op een gegeven moment even niet meer als verhaal voelde, maar meer als een reclame om mensen te informeren over depressie. Ik vind het zeker goed dat ze dat wil doen, maar ze moet het wel in de gaten houden dat ze er niet in door gaat draven.

Uitzonderlijk - Colleen Hoover

Goede boodschap

Wat voor mij de grootste boodschap is in dit verhaal is dat met elkaar praten belangrijk is. Praat met elkaar als iets jou dwarszit. Houd geen geheimen voor elkaar. Krop het niet op tot je op ontploffen staat. Praten helpt ook om dingen vanuit de ogen van iemand anders te bekijken en het eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Dat het gehele verhaal vanuit Merit vertelt wordt, maakt dat dit des te beter overkomt bij te lezer.

Conclusie

Uitzonderlijk is een bijzonder boek, maar dat valt inmiddels volgens mij wel te verwachten van Colleen Hoover. Zij weet elementen in het verhaal te verzinnen of bijzondere karaktereigenschappen aan de personages toe te bedelen, waar ik nooit op zou zijn gekomen. In Uitzonderlijk komt een best wel groot scala aan onderwerpen voorbij. Misschien dat er niet zoveel onderwerpen tegelijk uitgelicht hadden hoeven in één boek, maar ik vond het niet storend. Uitzonderlijk bevat een prachtige boodschap, meer dan één zelfs.

Heb jij al iets van Colleen Hoover gelezen?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Zomer & Keuning in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 1581 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Uitzonderlijk – Colleen Hoover