Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Nooit Meer – Colleen Hoover

Nooit Meer - Colleen Hoover hoofdplaat

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Nooit Meer – Colleen HooverNooit Meer door Colleen Hoover
Serie: It Ends with Us #1
Verschenen: 20 maart 2018 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 400
Genre: New Adult
Lees ook: Sterrenhemel, Onvoorwaardelijk, Misschien Ooit, Misschien Nooit, Oprecht, 9 November, Uitzonderlijk, Misschien Nu, It Starts with Us / Vanaf Nu, Slammed, Point of Retreat, This Girl, Too late / Vuurgevaarlijk
Rating: 5 Stars | Goodreads

‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.

Nooit Meer

Hiep hiep hoera! Vandaag is de boekverjaardag van Nooit Meer, geschreven door niemand minder dan Colleen Hoover. Hebben jullie het boek al voor de releasedatum besteld? Of moet ik jullie nog even overtuigen waarom je dit boek echt moet lezen? Want met dat laatste heb ik echt geen moeite. Dankzij Zomer & Keuning mocht ik Nooit Meer al lezen tijdens de eerste dagen van februari 2018. Wat voelt dat alweer lang geleden. Maar Nooit Meer staat mij nog steeds bij alsof ik het gisteren las. Wees niet bang, net als al mijn recensies is deze spoilervrij.

Indrukwekkend

Jongens, wat was dit een indrukwekkend boek! De synopsis doet misschien denken aan een verhaal over een liefdestriangel, een vrouw gevangen tussen de man van het heden en een vroegere liefde. En hoewel dit op een bepaalde manier wel een soort van klopt, is dit absoluut niet de hoofdzaak van het verhaal. Maar dit valt niet uit te leggen zonder te spoilen, dus daar ga ik verder niet op in. De hoofdzaak van het verhaal is een aangrijpend en goed uitgewerkt onderwerp – twee zelfs.

Nooit Meer - Colleen Hoover

Dit boek is anders

Wat dit onderwerp is zal ik dus uit spoileroverwegingen niet benoemen. Het onderwerp komt niet aan bod in de sysnopsis, waardoor ik het in elk geval niet heb zien aankomen. Je ervaart het net als de Lily, de hoofdpersoon. Voor mijn gevoel kwam het verhaal daarom ook extra sterk binnen. Nooit Meer is een boek met een sterke emotionele lading. Een verhaal dat overigens erg dicht bij de schrijfster zelf ligt. Goed dat zij dit heeft beschreven. Zij zegt ook na de epiloog: “Dit boek is anders.” En dat klopt. Dit boek is overweldigend, meeslepend, en zorgt ervoor dat je over dit onderwerp gaat nadenken. Het is niet altijd zo zwart-wit als het lijkt. Nooit Meer is een realistisch verhaal dat indruk maakt. Misschien wel het meest “volwassen” boek dat ze tot nu toe heeft geschreven. Indrukwekkend en onvoorspelbaar.

Vlot geschreven

Bijna onnodig om te vertellen, maar mocht je deze recensie lezen, en nog nooit eerder een boek van Colleen Hoover hebben gelezen – you should! -, dan wil je vast meer over dit boek weten. Colleen Hoover is niet alleen een Queen in het schrijven van indrukwekkende verhalen. Haar schrijfstijl is ook enorm fijn. Toen ik het vooruitexemplaar ontving van Uitgeverij Zomer & Keuning – dankjewel! – was ik eigenlijk nog bezig in een ander boek. Maar ik was nieuwsgierig en wilde gewoon even de eerste zin lezen. Die eerste zin werden direct meerdere pagina’s. Zodra je begint met het eerst woord zit je al in het verhaal. Hoover schrijft vlot, en neemt je mee in het hoofd van haar hoofdpersoon. 400 pagina’s lijkt veel, maar ik las Nooit Meer in slechts twee dagen uit. Het verhaal is van begin tot eind goed uitgewerkt, we zijn echter ook niet anders gewend van Colleen.

Nooit Meer - Colleen Hoover

It Ends with Us

De Engelse titel It Ends with Us is overigens zó perfect. De Nederlandse vertaling is ook kloppend hoor, maar als je ziet waar de originele titel is verwerkt in het boek, dat is gewoon zó sterk. Ik ben trouwens heel blij dat de uitgeverij de originele cover heeft aangehouden; die is namelijk Be-au-ti-ful! Wat ik nog vergeet te vertellen is dat ik de rol van Ellen in het verhaal zo mooi vind. Nooit eerder heeft een auteur het er zo in kunnen verwerken, dat ik het echt mooi vond dat ze dit onderdeel heeft gemaakt van het boek.

Conclusie

Nooit Meer is… krachtig. Nooit Meer is realistisch, vlot geschreven, onvoorspelbaar en bevat een enorme emotionele lading. Dit verhaal maakt indruk. Nooit Meer is overweldigend, meeslepend en zet je aan tot nadenken; verandert misschien zelfs wel de manier waarover je over het onderwerp dacht. Vanaf het eerste woord zit je in het verhaal en vlieg je door het verhaal. Het is een zwaar onderwerp, maar goed uitgewerkt en vlot beschreven, en op zo’n manier dat het goed bij de lezer binnenkomt. Dus wil je een persoonlijk en goed geschreven boek lezen, met een belangrijk onderwerp, dan raad ik je van harte Nooit Meer aan. Laat je weten wat je ervan vindt?

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 4910 keer gelezen


Geef een reactie

16 responses to “Boekrecensie | Nooit Meer – Colleen Hoover

 1. Do

  Ah wat een leuke en enthousiaste recensie. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit iets van Colleen Hoover gelezen (oeps), maar na deze blogpost wil ik dat toch wel snel gaan doen. Ik ben echt heel benieuwd geworden naar Nooit Meer!

 2. Heerlijk boek! Ik ben trouwens blij te zien dat steeds meer van Colleens boeken ook voor het nederlandse publiek verschijnen.
  Ik ben al jaren grote fan van haar en deze is toch wel een van mijn favorieten.

 3. Oh boy, ik hou mijn hart vast haha. Ben zo ontzettend benieuwd naar dit boek! 9 november en Misschien ooit vond ik al prachtig… Onvoorwaardelijk en Sterrenhemel/Sterrenregen wil ik ook nog graag lezen, maar deze gaat zeker voorrang krijgen!

  • Oooh ja, ik vond Onvoorwaardelijk en Sterrenhemel ook goed, maar Nooit Meer is absoluut sterker. 😀
   Hoop dat je er snel aan toekomt, denk dat dit wel echt een boek voor jou is.

 4. Monique

  Wat een heerlijke recensie en helemaal eens, Jessica: geweldig boek, verrasssend en vol emotie. Dit boek MOET je lezen!! En ik waarschuw vast: eenmaal begonnen leg je het echt niet meer weg😃😍
  Kleine noot: de Engelse titel is net even anders: It Ends With Us.

 5. Kleine correctie, de Engelse titel is ‘It Ends With Us’. Een prachtige zin waar alles mee gezegd is (zonder te spoilen!). Ik heb het boek oktober vorig gelezen, nadat het al veel te lang in mijn kast stond (maar bij een CoHO boek moet je tijd hebben – en nemen, want inderdaad, nachtwerk en in 2 dagen uit). En je hebt helemaal gelijk, het is een ijzersterk emotioneel verhaal met een plottwist die je nooit kunt zien aankomen (maar, dat is Colleen!). Heel gaaf dat Nederland nu ook hiervan kan genieten.
  Het volgende boek Without Merit heb ik ook gelezen en ik wacht met smart op All Your Perfects eind juli… oh, en Maybe Now op Wattpad! (en verder ben ik geen fan hoor… haha)

  • Haha, ja ik zie het. Ik was zo weggeblazen door dit fantastische boek (en de titel) dat er per ongeluk toch een foutje in is geslopen. Ik heb het inmiddels aangepast.

   Fijne reactie Marloes, dankjewel, en leuk om te horen dat je ook (een heel klein beetje) verslaafd bent aan haar boeken. 😉

 6. Jaaaaa, dit boek is zo zo zo mooi! Ik heb ‘m ook al eerder mogen lezen (mijn recensie verschijnt vrijdag ;)) en wauw, ik was en ben helemaal overdonderd!