Categorieën: Boeken / Tags:

Geschreven door Jessica

Deze boeken las ik de laatste tijd #13

Deze boeken las ik de laatste tijd

Elk kwartaal vertel ik jullie welke boeken ik heb gelezen. De volledige recensies heb je al kunnen lezen of verschijnen binnenkort. Maar in Deze boeken las ik de laatste tijd zie je alle boeken en mijn conclusies nog even mooi op een rijtje.

In het eerste kwartaal van 2021 las ik 11 boeken. Bijna het aantal dat ik ongeveer wil lezen in drie maanden. Kijk je hier mee naar de boeken die ik heb gelezen in januari, februari en maart 2021?

p.s. Klik op de boekcover om mijn volledige recensie te lezen. Let op, nog niet alle recensies staan online.

Sterren
Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

Blauwdruk van geluk – Petra Kruijt

Standalone | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 4 uit 5.

Hoofdpersoon Navy werd geboren op het witte doek. Haar moeder ging namelijk zo ver met methodacting dat ze tegelijk met haar personage zwanger werd. De film werd een kaskraker, en de baby? Die werd in één klap beroemd. Navy’s jeugd bestond uit huiswerk maken op de set, rodeloperfeestjes en het gevoel dat ze een accessoire was. Nu is Navy, die zichzelf liever gewoon Avy laat noemen, een twintiger die schoonmaakwerk doet in een hotel. Ze probeert daarnaast aan de bak te komen als actrice. Zonder succes, tot ze filmmaker Raoul ontmoet. Hij gelooft in haar. Maar is dat terecht? ‘Blauwdruk van geluk’ is een eerlijke feelgoodroman over bittere glamour. Dit is het zevende boek van Petra Kruijt, die onder meer bekend is van ‘Liefde in de lucht’ en ‘Laat me jou zijn’.

Mijn eindoordeel | Blauwdruk van geluk is een heerlijk feelgood boek over het vinden van jezelf. Is geluk vastgelegd in de blauwdruk van je dromen, of is het misschien dichterbij? Zo zie je maar dat je soms echt niet ver hoeft te zoeken, maar simpelweg eens goed om je heen moet kijken. Nu ik toevallig recent Petra’s debuut, Gemma & Partners, heb gelezen, merk je des te meer hoezeer Petra Kruijt is gegroeid in haar schrijven. Ik voelde mij verbonden met de personages en heb genoten van hun ontwikkeling en avonturen. Uiteraard met een vleugje humor en romantiek.

Sterren
Witheet - Jennifer L. Armentrout

Witheet – Jennifer L. Armentrout

Dark Elements #1 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 5 uit 5.

De zeventienjarige Layla wil maar één ding: normaal zijn. Maar ze is allesbehalve normaal. Layla is half demon en half wachter, én ze heeft een bijzondere gave. Ze kan namelijk met een kus iemand vermoorden. Dit maakt haar anders dan de wachters bij wie ze is opgegroeid, die de opdracht hebben om de wereld demoonvrij te houden. Voor hen moet Layla haar demonische kant verbergen. Vooral voor Zayne, op wie Layla al een eeuwigheid een crush heeft. Dan ontmoet ze Roth, een knappe en mysterieuze demon. Ze voelt een connectie met hem en daarnaast is het hele niet-zoenengedoe geen probleem met hem, want Roth heeft geen ziel. Layla weet dat ze uit zijn buurt moet blijven, maar als ze ontdekt dat zij het middelpunt vormt van een duivels plan, moet ze Roth wel vertrouwen. Een deal met de duivel, is dat nou zo slim?

‘Witheet’ van Jennifer L. Armentrout is het eerste deel van de superspannende Dark Elements-serie.

Mijn eindoordeel | Witheet is een heerlijke Young Adult Fantsy met zowel actie als romantiek, welke ook zeker leuk is voor diegenen die allang geen jongvolwassene meer zijn. Naast dat het een verhaal is over een 17-jarig meisje dat leert over haar afkomst, is het ook een verhaal dat duidelijk maakt dat de wereld niet zwart-wit is, en dat de scheidingslijn tussen goed en kwaad dun is. Het verhaal is lekker vlot geschreven, zoals we van de schrijfster gewend zijn. De personages weten je aan te spreken en vooral Layla maakt een grote persoonlijke groei door. Ik kon het boek maar moeilijk wegleggen en ben blij dat ik snel verder kan met deel twee. Want na dat einde… pfoe, dat deel twee heb ik direct nodig!

Sterren
Steenkoud - Jennifer L. Armentrout

Steenkoud – Jennifer L. Armentrout

Dark Elements #2 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 5 uit 5.

Layla – half demon, half wachter – ziet het even niet meer zitten. De jongen op wie ze al jaren verliefd is, is onbereikbaar, en haar familie, de wachters, vertrouwen haar niet meer. Bovendien mist ze Roth. Om Layla te redden, heeft hij zich opgeofferd, waarna hij spoorloos is verdwenen. Hij begreep haar beter dan wie dan ook.
Heel veel slechter kan het niet gaan, denkt Layla. Maar dan verandert alles. Haar krachten ontwikkelen zich en ze blijkt meer te kunnen dan ooit mogelijk was. Als er opeens een onverwachte bezoeker voor haar deur staat, zet dat haar wereld op zijn kop.

Mijn eindoordeel | Mensen, wat heb ik genoten van Steenkoud. Net als vrijwel al haar andere boeken, is ook dit boek weer heerlijk geschreven en perfect voor fans van Armentrouts andere fantasy boeken. Er is conflict, er is cliché, en een dikke cliffhanger. En ja, natuurlijk ook romantiek en spanning! Ik ben blij dat uitgeverij Zomer & Keuning alle delen in één keer als paperback heeft uitgegeven, want deze serie wil je in één ruk uitlezen.

Sterren
Ademloos - Jennifer L. Armentrout

Ademloos – Jennifer L. Armentrout

Dark Elements #3 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 4 uit 5.

Layla staat voor een moeilijke keuze en ze weet niet wat ze moet doen. Licht of duisternis? De demonenwereld of de wereld van de wachters? Sexy Roth of de knappe, beschermende Zayne? En misschien nog wel een belangrijkere keuze: wie wil ze zelf zijn?

Maar tijd om rustig na te denken, is er niet. Er doemt een nieuw probleem op: een Lilin, de gevaarlijkste onder de demonen, is ontsnapt en wil alles en iedereen in Layla’s omgeving verwoesten. Vooral haar beste vriendin Sam verkeert in groot gevaar. Kan Layla de juiste keuzes maken om haar beste vriendin te redden? Of is het beter om haar hart te volgen en te vechten met alles wat ze heeft?

Mijn eindoordeel | Van alle drie delen in de serie vond ik deze uiteindelijk het minst. Het feit dat er duidelijkheid was over de relatie van Layla met Roth en Zayne maakte het verhaal ietwat saaier, de spanning was weg. Daarnaast was het verhaal ook iets teveel gefocust op hun romance (en dat zegt veel gezien ik juist van romantiek houd). Gelukkig is er meer verhaal dan alleen dat en dat maakt dat ik het verhaal met plezier heb uitgelezen. Al had het einde wel iets spectaculairder mogen zijn wat mij betreft. Toch heb ik genoeg genoten en raad ik je sowieso de gehele serie aan.

Sterren
Storm & Fury - Jennifer L. Armentrout

Storm and Fury – Jennifer L. Armentrout

Harbinger #1 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 5 uit 5.

Trinity is de laatste van haar soort. Ze heeft een bijzondere gave en leeft al jaren op een geheime locatie, bewaakt door de wachters. Als de demonen ontdekken wat haar kracht is, zullen ze haar vermoorden. Als Trinity hoort dat er buiten iets leeft dat zowel demonen als wachters vermoordt, stort haar wereld in. Ze kan niet anders dan uit haar veilige omgeving vertrekken om zichzelf en haar familie te beschermen.

‘Storm and Fury’ is het eerste deel van de Harbinger-serie van Jennifer L. Armentrout, een spin-off van de eerder verschenen Dark Elements-serie.

Mijn eindoordeel | Storm and Fury wordt deels gesloten geëindigd, en deels open. Hiermee leg je het boek met een content gevoel weg, terwijl je tegelijkertijd smachtend uitkijk naar de nieuwe avonturen in het volgende deel: Rage & Ruin. Gelukkig hoeven we daar niet lang op te wachten, want deze is inmiddels verschenen. Storm and Fury is een heerlijk boek dat je in een zucht uitleest en zeer verslavend is. Ik heb genoten van Storm and Fury en kan niet wachten tot ik in deel twee kan beginnen!

Sterren
Het onzichtbare leven van Addie Larue - V.E. Schwab

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Standalone | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 5 uit 5.

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Mijn eindoordeel | Ik ben blind Het onzichtbare leven van Addie LaRue in gegaan en heb er vreselijk veel van genoten. Dit was compleet onverwacht, maar had dit niet hoeven zijn. Immers, V.E. Schwab schrijft alleen maar interessante verhalen. Door de complexiteit van de personages en de diepere laag in het verhaal (hoe maak je jezelf onsterfelijk in een wereld waarin niemand je kan herinneren?) is dit verhaal zeker geschikt voor de filosofische lezers onder ons. Maar ook wanneer je dit niet bent, zoals ik, kun je enorm van het verhaal genieten en er helemaal in opgaan. De personages spreken aan en je leeft echt met ze mee. Als je één boek leest dit jaar, laat het dan deze zijn.

Sterren
De Academie - Astrid Boonstoppel

De Academie – Astrid Boonstoppel

Standalone | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 4.5 uit 5.

Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor Meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: de studenten worden zonder uitzondering succesvol.

Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent…

Mijn eindoordeel | De Academie wordt gedreven door geheimen en intriges, en dat is ook direct de reden waarom je dit boek onmogelijk weg kunt leggen. Het verhaal is zo opgebouwd dat je telkens kleine beetjes informatie krijgt, maar net niet genoeg voor dat voldane gevoel. Dus blijf je doorlezen, en dan opeens is het boek uit. Wat heb ik genoten van het verhaal. De Academie is by far mijn favoriete boek van Astrid Boonstoppel en ik kan dan ook niet wachten om te zien wat ze nog meer voor ons in petto heeft. Het einde deed toch nog wel enkele vragen oproepen; worden de afspraken die zijn gemaakt nageleefd? Ik had dan ook graag nog een klein stukje in de toekomst gekeken. Maar desalniettemin heb ik enorm genoten.

Sterren
Dickens' Kerstverhaal - Merel Leene

Dickens Kerstverhaal – Merel Leene

Wereldklassiekers #4 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 3.5 uit 5.

‘Geest!’ zei Scrooge. ‘Laat me alsjeblieft niet méér zien. Breng me naar huis. Waarom vind je het zo leuk om me te kwellen?’

Op 24 december 1843 verscheen de allereerste druk van Dickens’ A Christmas Carol in Prose, en alle 6.000 exemplaren waren diezelfde avond nog uitverkocht. Sinds die tijd is het altijd een klassieker gebleven. Want wie kent het verhaal over de gierige zakenman Ebenezer Scrooge niet?

Met deze nieuwe uitgave in de Wereldklassiekers-serie kan iedereen voor zich bepalen of The Muppet Christmas Carol dichtbij het origineel bleef en of Kermit en Miss Piggy recht deden aan het verhaal.

Merel Leene hertelt deze klassieker en Sophie Pluim maakt er spookachtig mooie illustraties bij. Dickens’ Kerstverhaal wordt uitgegeven met linnen omslag, folieopdruk en geïllustreerde beginkapitalen.

Mijn eindoordeel | Hoewel ik het ene boek interessanter of leuker vind dan de ander, wil ik ze allemaal aanraden. Dus ook Dickens’ Kerstverhaal. Ik ben blij dat ik dankzij de Wereldklassiekers van Blossom Books de ware verhalen van deze klassiekers kan lezen en zo mijn kennis van de literatuur te verbreden. Daarnaast zijn ze, zoals ik eerder al zei, een lust voor het oog. Denk je eens in dat je over een tijdje een plank vol met dit soort prachtige edities hebt staan. Daar gaat je hart toch sneller van kloppen? Daarnaast wordt elk boek door passende illustraties voorzien van Sophie Pluim, die de boeken net dat beetje extra geven. Daarnaast vind ik het nawoord bij deze edities absoluut het lezen waard, omdat de hertaler inzicht geeft in hoe de schrijver te werk is gegaan bij het hertalen. Al met al weer een aanrader!

Sterren
Ik vergeet je niet - Gillian King

Ik vergeet je niet – Gillian King

Standalone | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 5 uit 5.

Ze weigert achterom te kijken. Maar wat als het verleden haar inhaalt?

Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was overal goed in en werd op handen gedragen door hun ouders. Zij wel. Maar Elisa is er al veertien jaar niet meer.

Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf, het ex-vriendje van haar zus. Zij herkent hem meteen, hij haar niet. Ze weet weinig van hem, maar één ding is zeker: Frenkie is foute boel. Want wat is er destijds tussen hem en Elisa gebeurd? Is hij wel te vertrouwen? En waarom staat hij daar zo ongelooflijk sexy te doen, zodat ze daar niet meer helder over na kan denken?

Mijn eindoordeel | Fans van Ik mis je zullen ook absoluut genieten van Ik vergeet je niet. Het boek ademt eenzelfde sfeer, al is het natuurlijk een compleet ander verhaal. Ik vergeet je niet is een prachtig en indrukwekkend verhaal dat enorm goed is uitgewerkt en dat je het liefst in één ruk uit wilt lezen. Een realistisch en hartverscheurend verhaal, dat desondanks het zware onderwerp luchtig aanvoelt. Het ideale boek voor elk moment. Het is jammer dat ik Gillians boeken altijd zo snel weer uit heb, want ik wil alleen maar meer.

Sterren
Dreiging en Duisternis - Leigh Bardugo

Dreiging en Duisternis – Leigh Bardugo

The Grisha #2 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 4.5 uit 5.

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.

Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling – en verder weg van Mal.

Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Mijn eindoordeel | Dreiging en Duisternis leest iets sneller weg dan Schim en Schaduw. Dit heeft ermee te maken dat je de wereld die Leigh Bardugo in deel één heeft geschapen inmiddels kent, maar ook omdat dit tweede deel veel sneller van start gaat. Vrij snel zit je al in de actie, waarna het verhaal opbouwt naar de ultieme climax van de strijd tussen Aline en de Duisterling. Het einde maakt nieuwsgierig naar het verhaal in Val en Verlossing. Gelukkig kan ik direct verder lezen.

p.s. hoe leuk dat ze op elke cover de versterker verwerven die in dat boek centraal staat.

Sterren
Val en Verlossing - Leigh Bardugo

Val en Verlossing – Leigh Bardugo

The Grisha #3 | Goodreads | Koop dit boek

Waardering: 5 uit 5.

Val en Verlossing is het derde en laatste deel in de Grisha-trilogie.

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Mijn eindoordeel | Val en Verlossing heeft mij over de streep getrokken en mij écht fan gemaakt van de Grisha-wereld. Het verhaal bevat eigenlijk alles, van actie en spanning tot romantiek en vriendschap. De (hoofd)personages worden goed uitgediept waardoor je ze echt leert kennen en zijn gelaagd neergezet. Alle losse eindjes komen in Val en Verlossing bij elkaar tot een mooi afgerond geheel en een einde (soort epiloog) waar ik het helemaal warm van kreeg (ik pinkte zelfs een traantje weg). Ik heb ervan genoten en ben erg benieuwd naar hoe ze deze wereld en deze boeken gaan neerzetten in de Netflix-serie.

Sterren

Hoeveel van deze boeken heb jij gelezen?

Deze post is al 2221 keer gelezen


Geef een reactie