Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Top 10 favoriete boeken uit 2017

Top 10 Favoriete Boeken 2017

De week met eindejaarslijstjes is officieel begonnen, en ook mijn eindejaarslijstjes kunnen niet ontbreken. Gisteren las je al over de muziek die ik heb geluisterd in 2017, maar welke boeken waren dit jaar favoriet? In de top 10 staan alleen boeken met een releasedatum in 2017. Natuurlijk heb ik niet álle boeken kunnen lezen die dit jaar zijn uitgekomen. Ik heb zelfs nog een hele stapel liggen die ik eigenlijk nog had willen lezen omdat ik denk dat ze een plek in de top 10 hadden kunnen innemen, maar er zitten gewoonweg niet genoeg dagen in een jaar om dat voor elkaar te krijgen. Helemaal onderaan vind je een kleine erelijst met boeken die in een ander jaar zijn verschenen, maar wel nog even het benoemen waard zijn. Het samenstellen van deze top 10 was trouwens knap lastig, want ik vond veel boeken leuk dit jaar. Bekijk hier welke boeken ik heb gelezen in 2017 (of in 2016, of 2015).

1. Caraval – Stephanie Garber

Stephanie Garber - Het Zwarte Hart - Caraval

Verschenen: 29 september 2016
Serie: Caraval #1
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 365
Genre: FantasyMagieYoung Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Oké, ja, Het Zwarte Hart kwam al uit in 2016, maar Caraval (de Engelse versie van dit boek) kwam pas uit in januari 2017. Daarom mag ik dit boek gewoon meetellen in de releases van 2017. Het is voor mij echt de verrassing van het jaar. Een fantastisch boek, met een geweldig meeslepend verhaal dat je gewoon niet neer kunt leggen. De cover van de speciale editie en de gewone editie van Caraval zijn beiden echt beau-ti-ful, maar de inhoud blijkt dus net zo geweldig te zijn. Echt een aanrader!

Lees mijn recensie

Caraval - Stephanie GarberOver Caraval: Wat je ook over Caraval hebt gehoord, het is niets in vergelijking met de werkelijkheid. Het is meer dan zomaar een spel of een voorstelling. Het komt dichter bij magie dan alles wat je ooit in deze wereld zult tegenkomen…

Al jaren droomt Scarlett ervan de legendarische voorstelling van Caraval, waarin het publiek de spelers zijn, te bezoeken. Dan kan ze voor even haar wrede vader ontvluchten. Maar haar smeekbrieven aan de meester van Caraval halen niets uit. Dan, op het moment dat ze het niet meer verwacht maar radelozer is dan ooit, krijgt ze een uitnodiging. Geholpen door een mysterieuze zeeman en haar zus Donatella komt ze op het eiland van Caraval terecht. Vlak na aankomst is Donatella spoorloos. Tot Scarletts grote schrik draait de show om de verdwijning van haar zus en heeft ze maar vijf nachten om Donatella te redden voordat Caraval haar vindt en er doden vallen…

Koop bij bol.com RR

2. 9 November – Colleen Hoover

9 november - Colleen Hoover

Verschenen: 6 juni 2017
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 317
Genre: New Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Net als vorig jaar had een boek van Colleen Hoover ook de nummer één kunnen zijn, maar is ze toch op de nummer twee terecht gekomen. Het liefst had ik mijn top drie gewoon een gedeelde eerste plek gegeven, haha. 9 November is een fantastisch boek. In mijn recensie noemde ik het boek zelfs perfectie. 9 November bevat gewoon alle belangrijke ingrediënten. Het heeft een goed in elkaar stekend verhaal, humor, de personages hebben een geweldige chemie, wat wil je nog meer? Ik leefde enorm mee en las het boek in een ruk uit. Read it people, read it!

Lees mijn recensie

9 november - Colleen HooverOver 9 November: Dezelfde datum, dezelfde plek, vijf jaar lang

Fallon lijdt nog steeds onder de gevolgen van een heftige brand die haar voor het leven heeft getekend. Op de dag dat ze naar New York verhuist, ontmoet ze Ben. Ze brengen de rest van de dag samen door en op het vliegveld spreken ze af elkaar de komende vijf jaar jaarlijks op deze datum en plek te zullen ontmoeten. Maar wat gewoon een leuke afspraak lijkt, zou voor Ben weleens meer kunnen zijn. Heel veel meer.

Koop bij bol.com RR

3. Verleiding – Erin Watt

Verleiding - Erin Watt

Verschenen: 30 mei 2017
Serie: The Royals #1
Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 346
Genre: New AdultYoung Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Verleiding is ver-sla-vend! Ik las het boek op vakantie, en die dag heeft mijn vriend helemaal niks aan mij gehad, haha. Ik móést doorlezen. Verwacht geen diepe materie bij dit boek, maar verwacht wel een boek vol spanning, knappe bad boys en vriendschap. Dit is sexy en verslavend en perfect om even lekker mee te ontspannen.

Lees mijn recensie

Verleiding - Erin WattOver Verleiding: Ella is een overlever: als stripteasedanseres knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ze is vastbesloten niet in de goot terecht te komen.

Dan verschijnt Callum Royal, steenrijke vader van vijf onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij zal Ella uit haar armoede verlossen en neemt haar mee naar zijn magistrale landgoed.

Bij de Royals wacht Ella echter een ijskoude ontvangst. De jongens moeten niets van haar hebben, maar haat en vurige liefde liggen dicht bij elkaar…

Koop bij bol.com RR

4. Kies voor mij – Jennifer L. Armentrout

Kies voor mij - Jennifer L. Armentrout

Verschenen: 11 april 2017
Serie: Wait for You #5
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 331
Genre: New Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Net als Colleen Hoover is Jennifer L. Armentrout een meester in het schrijven van geweldige boeken. Niet alleen New Adult boeken trouwens, want ik heb inmiddels ontdekt dat haar andere boeken óók verslavend blijken te zijn. Tijdens mijn interview met haar bleek vervolgens ook nog eens dat ze de boeken zo uit haar mouw lijkt te schudden. Some people just have the gift. Kies voor mij vond ik mede zo leuk omdat zwangerschap hier voor het eerst echt onderdeel is van een verhaallijn in deze serie. Maar ook omdat ik Nick en Stephanie zo ontzettend leuk vond samen.

Lees mijn recensie

Kies voor mij - Jennifer L. ArmentroutOver Kies voor mij: Stephanie gelooft in de liefde, maar heeft de ware nog niet gevonden. Nick, die ze kent uit het mixed martial arts-wereldje en die als barman werkt bij Mona’s, is dat zéker niet. Toch ontwikkelt ze tot haar eigen verbazing gevoelens voor hem… en dan blijkt ze ook nog eens zwanger van hem te zijn. Dat nieuws zet hun levens op z’n kop, want ze hadden allebei nog lang niet de intentie om een gezinnetje te stichten. Is hun liefde voor elkaar sterk genoeg – en echt genoeg – om samen bewust voor deze levensverandering te kiezen?

Koop bij bol.com RR

5. Verraad – Erin Watt

Verraad - Erin Watt

Verschenen: 31 oktober 2017
Serie: The Royals #2
Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 327
Genre: New AdultYoung Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Deel één is al voorbij gekomen in deze top 10, maar ook deel twee moet erin. De Royals-serie is gewoon té verslavend, deze boeken lees je in no-time uit. In 2018 kunnen we deel drie verwachten en ik kijk er al smachtend naar uit. De personages zijn zo goed neergezet dat je meeleeft met alle personages, de aantrekkingskracht tussen Ella en Reed is zinderend en de vriendschap tussen Ella en Easton is vertederend. En hij eindigde weer met een cliffhanger waarvan je spontaan heel dramatisch “NOOOOOO” begint te schreeuwen. Dus als het volgende deel net zo heerlijk is als de eerste twee, dan kan je alvast één boek noteren voor mijn top 10 van 2018.

Lees mijn recensie

De Royals - VerraadOver Verraad: Reed Royal heeft alles: looks, status, geld. De rijke meiden op zijn eliteschool staan voor hem in de rij, maar sinds Ella in zijn leven is, interesseren die hem niet meer. Ella is anders: zij laat zich niet inpakken door een gigantisch landhuis en geld. Voor haar gaat Reed door het vuur. 
Wanneer hij een domme fout maakt en Ella wegjaagt, stort zijn rijkeluisleventje in. Hij moet en zal haar vinden; alleen met haar kan Reed zijn leven vol geheimen en verraad achter zich laten.

Koop bij bol.com RR

6. Hof van Vleugels en Verwoesting – Sarah J. Maas

A Court of Wings and Ruin - Sarah J. Maas

Verschenen: 2 mei 2017
Serie: A Court of Thorns and Roses #3
Uitgeverij: Bloomsbury | Nederland: Best of YA
Aantal pagina’s: 699
Genre: FantasyLiefde/RomantiekMagieNew AdultYoung Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Vorig jaar stond het tweede deel in deze serie op nummer 1. Dit derde deel wist het helaas niet zo ver te schoppen, maar ik vond het wel een heerlijk boek. Niks kan toppen aan Hof van Mist en Woede, maar Hof van Vleugels en Verwoesting/A Court of Wings and Ruin is als een weerzien met je beste vrienden; je voelt je meteen comfortabel en warm.

Lees mijn recensie

A Court of Wings and Ruin - Sarah J. MaasOver A Court of Wings and Ruin: A nightmare, I’d told Tamlin. I was the nightmare.

Feyre has returned to the Spring Court, determined to gather information on Tamlin’s maneuverings and the invading king threatening to bring Prythian to its knees. But to do so she must play a deadly game of deceit—and one slip may spell doom not only for Feyre, but for her world as well. As war bears down upon them all, Feyre must decide who to trust amongst the dazzling and lethal High Lords—and hunt for allies in unexpected places.

Koop bij bol.com RR

7. Onverschrokken – Lesley Livingston

Onverschrokken - Lesley Livingston

Verschenen: 16 februari 2017
Serie: The Valiant #1
Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 350
Genre: HistorischYoung Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Dit boek verdient een plek in de top 10 omdat Onverschrokken mij echt heeft verrast. Ik ben niet zo’n fan van geschiedenis, dus het leek onvermijdelijk dat ik dit boek niks zou vinden. Maar het tegenovergestelde gebeurde: ik heb genoten van Onverschrokken én ik kijk ook nog eens enorm uit naar het vervolg! Onverschrokken is een sterk feministisch boek met een goed verhaal vol vechtlust, sisterhood, spanning en waar je gewoon door heen vliegt. Het vervolg komt gelukkig begin 2018 al uit!

Lees mijn recensie

Onverschrokken - Lesley LivingstonOver Onverschrokken: Op het slagveld ben je óf krijger óf je loopt in de weg.

Fallon is de dochter van een Germaanse koning, de zus van de legendarische strijder Sorcha en lid van de Cantii-stam, de gezworen vijand van Julius Caesar. Toen Fallon jong was vielen Caesars troepen haar land binnen en stierf haar zus op het slagveld. 

Op de avond van haar zeventiende verjaardag wil Fallon niets liever dan in Sorcha’s voetstappen treden door een plek te verdienen in het Cantii-leger. Maar daar krijgt ze de kans niet voor… Ze wordt gevangengenomen door een slavenhandelaar en verscheept haar naar Rome, waar ze terechtkomt op een school voor vrouwelijke gladiatoren. Ze zal moeten vechten voor eer en haar leven en haar lot ligt vanaf dan in de handen van niemand minder dan Julius Caesar.

Koop bij bol.com RR

8. Sneeuw als As – Sara Raasch

Sneeuw als As - Sara Raasch

Verschenen: 10 januari 2017
Serie: Snow Like Ashes #1
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s: 382
Genre: FantasyMagieYoung Adult
Goodreads
Waarom in de top 10: Laten we het niet hebben over de stomme schrijfwijze van de hoofdsteden, het enige dat inspiratieloos is aan dit boek. Want verder heeft Sneeuw als As mij echt enorm verrast. Ik had al wel gehoord dat dit een goed boek moest zijn, maar kon het pas bevestigen nadat ik het boek zelf gelezen had. Sneeuw als As is een makkelijk leesbaar boek met een origineel verhaal, leuke personages en een interessante verhaallijn. Het had net niet de ik-blaas-je-helemaal-omver-en-ben-jouw-nieuwe-favoriete-boek factor, maar ik raad hem absoluut aan. Net als de vervolgdelen in deze serie trouwens, want de gehele serie is nu al compleet!

Lees mijn recensie

Sneeuw als As - Sara RaaschOver Sneeuw als As: Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Vijfentwintig wisten er te ontsnappen, waarvan nog maar acht over zijn. Alle hoop is nu gevestigd op dit kleine groepje vluchtelingen.

Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen. Toch wil ze niets liever dan helpen het magische medaillon op te sporen waarmee ze hun rijk kunnen heroveren. De vluchtelingen ondernemen gevaarlijke verkenningstochten, maar zij mag tot haar frustratie nooit mee omdat ze nog geen volleerd strijder is. Dan doet zich ineens een grote kans voor: het medaillon blijkt heel dichtbij te zijn en zíj krijgt de opdracht het te bemachtigen. Kan Meira zich nu eindelijk bewijzen, of brengt ze met haar impulsieve gedrag iedereen in levensgevaar?

Koop bij bol.com RR

9. Zoektocht terug – Marina Folkers

Zoektocht terug - Marina Folkers

Verschenen: 1 april 2017
Uitgeverij: Ellessy
Aantal pagina’s: 356
Genre: Roman
Goodreads
Waarom in de top 10: Zoektocht Terug is een boek dat je nieuwsgierig maakt tijdens het lezen. Het inleven in de hoofdpersoon was erg makkelijk en haar interne conflicten waren voor mij erg herkenbaar. Het verhaal bevat een mooie boodschap, en Marina Folkers is echt gegroeid in haar schrijfstijl.

Lees mijn recensie

Zoektocht terug - Marina FolkersOver Zoektocht Terug: “Ze hield haar adem in. Dit kon niet waar zijn. Toch… die stem… Het was alsof ze teruggezogen werd in de tijd.”

Wanneer Caitlin een paar dagen met een vriendin naar Londen gaat, laat ze haar vriend Steven met tegenzin achter in het Noorden van Engeland. In de hoofdstad kruisen heden en verleden elkaar geheel onverwachts. Al haar zekerheden, waaronder haar jarenlange, stabiele relatie, worden aan het wankelen gebracht. Ze klampt zich vast aan haar dromen, waarbij ze probeert een pijnlijk geheim verborgen te houden. Dit wordt haar echter moeilijk gemaakt door Max Jordan – filmster en befaamd charmeur -, die met plezier aan haar overtuigingen rammelt en daarmee de boel nog meer op de kop zet.
Via het bruisende uitgaansleven van Londen en de stranden van Cornwall raakt Caitlin het spoor totaal bijster. Lukt het haar de weg weer terug te vinden?

Koop bij bol.com RR

10. Bijna echt gebeurd – Liane Moriarty

Liane Moriarty - Bijna echt gebeurd

Verschenen: 18 april 2017
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Aantal pagina’s: 509
Genre: Roman
Goodreads
Waarom in de top 10: Ik kan ook genieten van een roman op zijn tijd. Van Liane Moriarty heb ik inmiddels meerdere boeken gelezen, maar Bijna echt gebeurd is absoluut mijn favoriet. Het verhaal las continu lekker weg, er was een goede rustige opbouw en een duidelijke onderscheiding van de personages – het zijn er vaak velen in haar boeken dus het overzicht kunnen houden is érg fijn! Ook maakte Bijna echt gebeurd indruk doordat het verhaal zo levensecht en herkenbaar was. Het begin had wat korter gekund, maar het verhaal was heerlijk echt en ik heb er van genoten.

Lees mijn recensie

Bijna echt gebeurd - Liane MoriartySam en Clementine hebben een mooi, maar chaotisch leven: twee jonge dochters, een drukke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een heel gesprek overbodig maken. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en ze door hun buren onverwachts uitgenodigd worden voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding.

Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Koop bij bol.com RR

Eervolle vermeldingen

Deze boeken hadden absoluut in de top 10 gestaan als ik ze had gelezen in het jaar dat ze uitkwamen.

 • De Firebird-trilogie door Claudia Gray
 • Obsidian en Onyx door Jennifer L. Armentrout (recensies volgen in 2018)
 • Riders door Veronica Rossi
 • Shattered door Skylar Heart

Welke boeken staan dit jaar in jouw top 10?

Deze post is al 2029 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Top 10 favoriete boeken uit 2017

 1. Monique

  Heerlijke lijst, Jessica en natuurlijk mogen toppers Hoover en Armentrout niet ontbreken!! Ook leuk om Marina Folkers in jouw top 10 te zien stralen👌😍📚
  Ik wens je. Voor 2018 opnieuw een fijn en verrassend boekenjaar😘👍🎁

 2. Yes, Verleiding (en natuurlijk verraad) staat ook in mijn favorietenlijstje! Onverschrokken vond ik echt verrassend, maar helaas vond ik 9 november een tegenvaller. Ik denk dat mijn verwachtingen te hoog waren, maar ik hoop het boek in 2018 opnieuw te lezen!

  • Ahw wat jammer! Ik vond 9 November echt heel leuk mede door hoe Colleen Hoover er humor in heeft verwerkt over ons boekenlezers, maar ook omdat het goed in elkaar zat.

   Verleiding en Verraad konden natuurlijk niet missen, haha.

 3. Wat een prachtig lijstje! Met 9 november ben ik het natuurlijk helemaal eens. Zelf ben ik nog benieuwd naar Bijna echt gebeurd, Zoektocht terug en Kies voor mij. 😀